GuidePedia

0
Η φοροδιαφυγή σε όλο της το μεγαλείοθα μπορούσε να είναι ένας τίτλος για όσα περιέγραψε ο Γ.Παπακωνσταντίνου σχετικά με την φορολογική εικόνα των Ελλήνων.Η γενική εικόνα είναι ότι πάνω από τους μισούς Ελληνες φορολογούμενους (5.382.329), το οικονομικό έτος 2008 δήλωσαν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ (1000 ευρώ το μήνα δηλαδή) και μόλις 3.000 δήλωσαν πάνω από 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων......
Τα στοιχεία για την κατανομή των δηλωθέντων εισοδημάτων με βάση το επάγγελμα, είναι σαφέστερη και ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο.
Τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνονται από μισθωτούς! Δηλαδή κατά μέσο όρο 14.437 ευρώ το χρόνο.
Η δεύτερη υψηλότερα αμοιβόμενη κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι. Δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 11.873 ευρώ.
Έμποροι, βιομήχανοι και βιοτέχνες-επιτηδευματίες είναι φτωχότεροι. Δηλώνουν δηλαδή εισόδημα 10.440 ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.
Πλέον δε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 9.057 ευρώ και οι εισοδηματίες με 9.311 ευρώ, είναι κάτω από το όριο της φτώχιας όπως έχει θεσπιστεί παγκόσμια.
Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς στην πραγματικότητα φαίνεται να εισπράτουν το χρόνο κατα μέσο όρο όσα περίπου σε ένα μήνα ο μισθωτός... Ετήσιο δηλωθέν εισόδημα από το κύριο επάγγελμα 2.455 ευρώ.
Είναι επόμενο λοιπόν, τα στοιχεία της Ε.Ε. να εκτιμούν τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ στην Ελλάδα σε 6,6 δισ. ευρώ το χρόνο, γεγονός που που σημαίνει πως στον κύκλο του εμπορίου και της προσφοράς υπηρεσιών, τα χρήματα πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα μέσα στην οποία εξαφανίζονται οριστικά.
Οι κυβερνητικές προθέσεις
Εξαγγέλοντας την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό, ο υπουργός δήλωσε ότι από το 2011 θα υπάρξει η πλήρης απόδοση στα έσοδα από την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, καθώς αυτό θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 ενώ πρόσθεσε ότι εγγράφεται ήδη αύξηση εσόδων λόγω της ενσωμάτωσης ορισμένων αλλαγών, όπως είναι η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης και ο νέος τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Προανήγγειλε μελλοντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των εμμέσων φόρων, λέγοντας ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ποτά και τσιγάρα είναι αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε πάντως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχετική απόφαση, αλλά οι αυξήσεις στους ΕΦΚ θα αποτυπωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι στο 40% και επανέλαβε ότι ισχύει η δέσμευση για μια πιο προοδευτική κλίμακα και το μεγάλο στοίχημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Για το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των εσόδων από το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι πρόκειται για "ένα είδος προπληρωμής φόρου" και για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να καταβάλλουν άπαξ, μια υποχρέωση που έχουν στο διηνεκές απέναντι στο κράτος και εκτίμησε ότι μια παρόμοια κίνηση θα αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα.
Απάντηση για τις υποβαθμίσεις της ελληνική οικονομίας
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και από την Moody’s στο προσεχές διάστημα, σημείωσε όμως με νόημα ότι «με τις αξιολογήσεις αυτές που αφορούν το έλλειμμα αξιοπιστίας κρίνονται και οι ίδιες. Αυτό απαντιέται με πράξεις και απαιτεί χρόνο».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις προηγούμενες ημέρες, έκανε λόγο για θετική ανταπόκριση, «κάναμε κάποια βήματα» είπε, «υπάρχει μια στάση αναμονής, οι εταίροι περιμένουν να πειστούν ότι υπάρχει σχέδιο και εφαρμόζεται».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top