GuidePedia

0
Στις συμπληγάδες των εξεταστικών επιτροπών και του εκλογικού νόμου θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει η κυβέρνηση τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος στη Βουλή, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήδη έθεσαν θέμα για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. Επιπλέον ο κ. Γ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε αν η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί το πρόσφατο κυβερνητικό της παρελθόν. Οι τοποθετήσεις αυτές δεν έγιναν τυχαία, αλλά αποτελούν μέρος της στρατηγικής της κυβερνητικής παράταξης με στόχο να μην επιτρέψει στον κ. Σαμαρά......
να εμφανιστεί αναβαπτισμένος από μια εντυπωσιακή από άποψη συμμετοχής διαδικασία εκλογής και απαλλαγμένος από τις αμαρτίες της κυβέρνησης Καραμανλή. Η συζήτηση στις εξεταστικές επιτροπές θα «φρεσκάρει» εκ των πραγμάτων τη μνήμη των πολιτών όσον αφορά τα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης, με την υπόθεση του Βατοπαιδίου να προκαλεί ήδη αναταράξεις και διχασμό στη ΝΔ. Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο το τοπίο είναι θολό καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν απορρίπτει την πρόταση του ΠαΣοΚ ή αν προτείνει μια δική του παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, ενώ σημαντικά στελέχη του κόμματος, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Γ. Σουφλιάς, έχουν ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος. Επιπλέον υπάρχει και το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας σε νόμιμους μετανάστες και στα τέκνα τους, όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη συζήτηση για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σε μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς και ταυτοχρόνως σε τεστ για τη νέα ηγεσία της ΝΔ.

Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς καλείται να ισορροπήσει σε λεπτό σχοινί, αλλά εξίσου εμφανές είναι ότι τα στελέχη του ΠαΣοΚ θα πριονίζουν το σχοινί αυτό σε κάθε ευκαιρία. Χθες, παραδείγματος χάριν, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής, αξιοποιώντας τη διχογνωμία που υπάρχει στη ΝΔ για τις εξεταστικές επιτροπές, δήλωσε: «Με τις ιερές συμμαχίες δημιουργήθηκε το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και με τις ίδιες συμμαχίες επικράτησε η συγκάλυψη. Τώρα η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ελπίζω ότι θα σπάσει τον ιερό όρκο της σιωπής και θα συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απόδοση όλων των ευθυνών, των πολιτικών κυρίως ευθυνών, που απαιτεί ο ελληνικός λαός». Πώς θα συμβάλει η ΝΔ στην απόδοση ευθυνών είναι ένα ερώτημα, καθώς είναι πιθανόν να κληθούν στη Βουλή πρόσωπα της καραμανλικής πλευράς τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητα Σαμαρά, ενώ στην υπόθεση της Siemens θα χρειαστούν ταχυδακτυλουργικά κόλπα για να μην αναζωπυρωθεί το ανοιχτό μέτωπο με την κυρία Μπακογιάννη. Το ΠαΣοΚ δεν θα αφήσει τις ευκαιρίες να περάσουν αναξιοποίητες, μολονότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου θα επιμένει να ζητεί συναίνεση σε επίπεδο αρχών.

Σ το θέμα του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση θα επενδύσει στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ για το γερμανικό μοντέλο και θα την καλεί αν έχει διαφορετική πρόταση για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος να την καταθέτει στον δημόσιο διάλογο. Να σημειωθεί ότι η πρόταση για τον εκλογικό νόμο, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, είναι έτοιμη και απομένει να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός τον χρόνο όπου θα παρουσιαστεί επισήμως. Επίσης, το νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου για τους μετανάστες απειλεί να προκαλέσει μείζον θέμα στη ΝΔ, η οποία προτείνει να ισχύσουν οι ρυθμίσεις για όσους μένουν στη χώρα δέκα χρόνια και όχι πέντε. Ακόμη και αυτή η πρόταση είναι αμφίβολο αν θα απαλύνει τις αντιδράσεις των βουλευτών της, οι οποίοι στην ουσία υιοθετούν την κριτική του ΛΑΟΣ που απορρίπτει το νομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι παρέχεται δικαίωμα ψήφου σε περίπου 250.000 μετανάστες και έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top