GuidePedia

0
ΑΓΚΥΡΑ Για πρώτη φορά από το 1950 ένας τούρκος εισαγγελέας πέρασε την πύλη της πιο σκοτεινής υπηρεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το Γραφείο Ειδικού Πολέμου, στο πλαίσιο των ερευνών για την οργάνωση Εργκενεκόν. Το εν λόγω γραφείο βρίσκεται μέσα στα άδυτα των αδύτων του στρατού, στη λεγόμενη αίθουσα Κozmik, στην Αγκυρα......
. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ραντικάλ» Οράλ Τσαλισλάρ ισχυρίζεται ότι μέσα εκεί δρα επί δεκαετίες μια απόρρητη ομάδα που συστάθηκε το 1950 και ευθύνεται, μεταξύ άλλων, τόσο για τις φονικές επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955, τα γνωστά «Σεπτεμβριανά», όσο και για την ίδρυση της παρακρατικής οργάνωσης ΤΜΤ- πρόκειται για την τουρκοκυπριακή οργάνωση που είχε ιδρύσει στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς και η οποία «επόπτευσε» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.

Οι έρευνες στο Γραφείο άρχισαν το Σάββατο από τον εισαγγελέα Καντίρ Καγιά, ο οποίος είναι ο μόνος μη στρατιωτικός που κατάφερε να μπει στην αίθουσα, με τον όρο ότι δεν θα πάρει κατά την έξοδό του κανένα έγγραφο μαζί του ούτε θα βγάλει φωτοτυπίες. Επειδή έχει δικαίωμα να κρατάει μόνο σημειώσεις, κάθε έρευνα είναι ιδιαιτέρως επίπονη και χρονοβόρα: η πρώτη κράτησε 10, η δεύτερη 27 και η τρίτη 14 ώρες. Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην αίθουσα αυτή κρύβονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την εισβολή στην Κύπρο, την τύχη των κυπρίων αγνοουμένων και τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες από το παρακράτος των τελευταίων 50 χρόνων στην Τουρκία. Η «Ραντικάλ» αναφέρει επίσης μια παλαιότερη δήλωση του πρώην διοικητή του Γραφείου Ειδικού Πολέμου, στρατηγού ε.α. Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου: «(Τα Σεπτεμβριανά ) Ηταν δουλειά του Γραφείου Ειδικού Πολέμου. Και ήταν μια θαυμάσια διοργάνωση».

Η δικαστική έρευνα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση εξιχνίασης των ισχυρισμών για δολοφονία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς από οκτώ τούρκους στρατιωτικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με την εισαγγελική διείσδυση στα πλέον απόρρητα στρατιωτικά αρχεία κορυφώνεται η ένταση μεταξύ στρατού και κυβέρνησης.

O κ. Ερντογάν προσπάθησε όμως να χαμηλώσει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένταση». Παραλλήλως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες ότι ο στρατός αντιμετωπίζει «ανώφελες και άδικες» επικρίσεις, σε μια προφανή προσπάθεια του πολιτικού Ισλάμ να δώσει διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης (φραστικά έστω) στους ένστολους «πασάδες».

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν ανώφελες και άδικες συμπεριφορές, υπερβολικές και ανησυχητικές αποτιμήσεις. Αυτά τα πράγματα είναι λάθος » δήλωσε ο κ. Γκιουλ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, απευθύνοντας ταυτοχρόνως έκκληση σε όλους ώστε να «μην υπονομεύουν άδικα τους θεσμούς» και να βοηθήσουν τη χώρα να ενισχύσει τις δημοκρατικές προδιαγραφές της στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η έρευνα διεξάγεται σε νόμιμο πλαίσιο και μπορεί να συνεχιστεί για κάποια χρονική περίοδο» ανακοίνωσε προχθές το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top