GuidePedia

0
Το πρώτο σχόλιο από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για τα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός ήταν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να εξειδικευθούν μέσα στον επόμενο μήνα.
Oι αγορές όμως ήταν πολύ πιο επιφυλακτικές. Tα spreads στα ομόλογα, τριετή, πενταετή και 10ετή, αυξήθηκαν σημαντικά χθες. H επιφυλακτικότητα αυτή αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή προσπάθεια της κυβέρνησης να ιχνηλατήσει τη στάση των αγορών μέσω της διάθεσης πενταετούς ομολόγου.....O πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων συνολικής παρέμβασης για την εξάλειψη αιτιών που δημιουργούν και αναπαράγουν τα ελλείμματα σε βάθος τετραετίας. Στις παρεμβάσεις αυτές, στα μέτρα άμεσης αλλά και μόνιμης απόδοσης περιλαμβάνονται και η μείωση 10% των επιδομάτων που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους, η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η κατάργηση δημοσίων φορέων και η εξαγγελία για σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του δραστικού περιορισμού των προσλήψεων.

H δυσπιστία που εκδηλώθηκε από τις αγορές αλλά και οι «αστερίσκοι» στη δήλωση του επιτρόπου X. Aλμούνια ότι περιμένει «την καταγραφή με λεπτομερή τρόπο των μέτρων» είναι το αποτέλεσμα της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας όλα τα τελευταία χρόνια. Περίοδο κατά την οποία με την εκτεταμένη χρήση της λεγόμενης δημιουργικής λογιστικής κρύφτηκε «κάτω από το χαλί» το πραγματικό ύψος του ελλείμματος.

Βέβαια, η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, δηλαδή των δανειστών του ελληνικού δημοσίου είναι μια επίπονη διαδικασία. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εξειδικεύσει, να κοστολογήσει αναλυτικά τα μέτρα, να παρουσιάσει το πολλαπλασιαστικό όφελος που θα προκύψει. Πρέπει να τα εφαρμόσει πιστά χωρίς παρεκκλίσεις εντός του χρονοδιαγράμματος που η ίδια η κυβέρνηση προσδιόρισε, και να τα διευρύνει.

Kάθε παρέκκλιση θα «τιμωρηθεί» πολύ αυστηρά από τους δανειστές μας. H εκτίναξη του spread χθες και τα αποτελέσματα της πρώτης προσπάθειας για δανεισμό είναι αποκαλυπτικές...

Ημερησία

Δημοσίευση σχολίου

 
Top