GuidePedia

0
Στη συνεδρίαση των σοσιαλιστών ηγετών στην Κοπεγχάγη, όπου θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις τους για την κλιματική αλλαγή, προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Στη συνέχεια, γύρωσ στις 16:00 - ώρα Ελλάδος -, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Διεθνούς θα παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις των σοσιαλιστών και το βράδυ θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η βασίλισσα της Δανίας.....

Αύριο αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στην Διάσκεψη Κορυφής, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες.
Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Σύνοδο, το κύριο διακύβευμά της αφορά τη σύναψη μιας νέας συνθήκης για τις κλιματικές αλλαγές, σε συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.
Το δυσκολότερο σημείο αφορά το ποιος θα επωμισθεί το οικονομικό βάρος της όποιας συμφωνίας και υπό ποιους όρους, ενώ σύμφωνα με όσα απάντησε ο προεδρεύων της ΕΕ, Σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος Ανδρέα Κάλγκριν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, «η συμφωνία στην Κοπεγχάγη κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή».
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) Ιβο ντε Μπόερ εκτιμά ότι τα στοιχεία που θα καθορίσουν την επιτυχία της Συνόδου αφορούν, πρώτον στον βαθμό δέσμευσης των αναπτυγμένων χωρών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης των ρύπων που παράγουν.
Δεύτερον, στο βαθμό που σημαντικές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεσμευθούν στο να περιορίσουν την ανάπτυξη των ρύπων τους. Τρίτον, στο εάν θα συμφωνηθούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για να μειώσουν τους ρύπους τους και τέταρτον εάν θα συμφωνηθεί ο τρόπος και οι θεσμοί διαχείρισης των μηχανισμών αυτών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top