GuidePedia

0
Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση, ανήμερα των Χριστουγέννων, σε πτήση αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.Σημειώνεται ότι για την αποτυχημένη επίθεση - δεν κατάφερε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά - κρατείται ο νιγηριανός Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ........
. Ο 23χρονος είχε βίζα και του επετράπη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε βρετανική λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.
Ομπάμα: Οι ΗΠΑ μπορούν να απαντήσουν επιθετικά
Σε διάγγελμα που έκανε λίγο μετά την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση που ευθύνεται για την 11η Σεπτεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι "δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να οδηγήσουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης, όσους ευθύνονται" για την απόπειρα.
Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να απαντήσουν επιθετικά σε τέτοιες ενέργειες. "Αυτοί που έχουν πρόθεση να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν πολλά περισσότερα, από το να ενισχύσουν την άμυνά τους" δήλωσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει "ό,τι είναι στις δυνάμεις της για να προστατεύσει τους πολίτες και τις οικογένειες από τέτοιες ενέργειες".
Μιλώντας από στρατιωτική βάση στη Χαβάη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι έχει διατάξει να επανεξεταστούν όλοι οι φάκελοι για την τρομοκρατία και ότι τα μέτρα ασφαλείας στις αερομεταφορές θα ενταθούν.
Ρεπορτάζ του CBS
"Οι Αμερικανοί να περιμένουν χειρότερα"
Όπως μεταφέρει το CNN η τρομοκρατική οργάνωση, αναφέρει ότι το "χτύπημα" ήταν πράξη αντεκδίκησης για τις επιθέσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στο έδαφος της Υεμένης.
Η προκήρυξη, η οποία αναρτήθηκε σε φονταμενταλιστικού προσανατολισμού ισλαμιστικά sites, χαιρετίζει την πράξη του "αδελφού, ο οποίος εξαπέλυσε την ηρωική επίθεση". Σύμφωνα με το κείμενο, η Αλ Κάιντα δοκιμάζει αυτή την περίοδο "νέα είδη εκρηκτικών" και εκφράζει την ικανοποίησή της, που τα εκρηκτικά δεν εντοπίστηκαν από τα συστήματα ασφαλείας.
Η οργάνωση απειλεί με νέες επιθέσεις, λέγοντας ότι "όσο οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους ηγέτες τους, θα πρέπει να περιμένουν χειρότερα από εμάς (...) Προετοιμάζουμε άνδρες που επιθυμούν να πεθάνουν" αναφέρεται επίσης στο κείμενο.

"Το σύστημα ασφάλειας δεν λειτούργησε"

Νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης του NBC παραδέχτηκε ότι τα μέτρα ασφαλείας για τις αεροπορικές πτήσεις - για τα οποία μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια - δεν λειτούργησαν στην περίπτωση του επίδοξου βομβιστή.

Μία ημέρα αφού είχε υποστηρίξει το αντίθετο, η Ναπολιτάνο δήλωσε ότι "τα μέτρα ασφαλείας δεν λειτούργησαν σε αυτή την περίπτωση". "Κανείς δεν είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος" παραδέχτηκε, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αναθεώρηση της υπάρχουσας πολιτικής ασφάλειας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top