GuidePedia

0
Η κατάσταση στα αεροδρόμια έχει αλλάξει άρδην, καθώς η αγωνία των αμερικανικών αρχών για την πιθανότητα νέου χτυπήματος από την Αλ Κάιντα μεταδόθηκε αμέσως σε ολόκληρο τον κόσμο
Η απόπειρα του 23χρονου Νιγηριανού να ανατινάξει επιβατικό αεροσκάφος κινητοποίησε όλες τις κυβερνήσεις
Η ευκολία με την οποία ένας 23χρονος νιγηριανός φοιτητής, ο Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβανόταν σε ειδική λίστα υπόπτων για τρομοκρατία, κατάφερε....... να «τρυπήσει» όλα τα δίκτυα ασφαλείας και να φτάσει μια ανάσα από την ανατίναξη ενός επιβατικού αεροσκάφους με 289 ανθρώπους πάνω από το Ντιτρόιτ, ανήμερα τα Χριστούγεννα, έχει αναστατώσει όχι μόνο την αμερικανική, αλλά και δεκάδες ακόμη κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, οδηγώντας σε συναγερμό και σκλήρυνση των μέτρων ελέγχου σε όλα τα αεροδρόμια του πλανήτη, εν μέσω εορταστικής περιόδου. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες αντιμετώπισαν τα τελευταία 24ωρα συνθήκες χάους και ταλαιπωρίας σε πολλά αεροδρόμια. Αργά χθες την ευθύνη για την απόπειρα ανέλαβε με ανακοίνωσή της η οργάνωση της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου.

Τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ενισχύθηκαν δραματικά ήδη από το Σάββατο, ξεκινώντας από τις πτήσεις προς και από τις ΗΠΑ. Τα έκτακτα αυτά μέτρα, κυρίως σωματική έρευνα επιβατών και συμπληρωματικοί έλεγχοι στις χειραποσκευές, άρχισαν να εφαρμόζονται από το πρωί του Σαββάτου στην Ολλανδία και σύντομα επεκτάθηκαν στα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιέννης, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις σε πολλά δρομολόγια. Διατάχθηκε επίσης η απαγόρευση κάθε κίνησης των επιβατών στις καμπίνες των αεροπλάνων μία ολόκληρη ώρα πριν από την προσγείωση.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι ψευδοσυναγερμοί: Αεροσκάφος της Lufthansa που εκτελούσε πτήση από τη Φραγκφούρτη προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ προσγειώθηκε εκτάκτως στην Ισλανδία, όταν διαπιστώθηκε ότι μετέφερε αποσκευές ενός επιβάτη ο οποίος δεν είχε μπει στην πτήση.

Ομάδα πυροτεχνουργών έκανε έρευνα στο Αirbus, χωρίς να βρεθεί τίποτε το ύποπτο. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκλήθηκε όμως την Κυριακή όταν (κατά διαβολική σύμπτωση) ένας άλλος νιγηριανός επιβάτης ένιωσε στομαχικές ενοχλήσεις στο ίδιο δρομολόγιο της Delta στο οποίο έγινε απόπειρα επίθεσης τα Χριστούγεννα. Ο άνθρωπος κλειδώθηκε για σχεδόν μία ώρα στην τουαλέτα και συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωση, αλλά γρήγορα τo FΒΙ ανακοίνωσε πως το περιστατικό «δεν ήταν σοβαρό».

«Δεν θα ησυχάσω ώσπου να βρεθούν και συλληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην απόπειρα ανατίναξης του αεροπλάνου της Delta» δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κάθε στοιχείο της δύναμής τους για να διασπάσουν,να παροπλίσουν και να κατανικήσουν τους βίαιους εξτρεμιστές που τις απειλούν». Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να μάθει- όπως και κάθε άλλος - πώς είναι δυνατόν να πέρασε ο επίδοξος τρομοκράτης τα εκρηκτικά, τα οποία χαρακτηρίζονται «εύκολα ανιχνεύσιμα», στην πτήση.

Α παντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Ομπάμα από τα ΜΜΕ, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο, η οποία αρχικά είχε υποστηρίξει πως «το σύστημα λειτούργησε», χθες αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια την «απελπιστική αποτυχία» του. Επέμεινε ωστόσο πως οι αρχές «δεν είχαν επαρκή στοιχεία» για να εκδώσουν απαγόρευση επιβίβασης σε αεροσκάφος για τον επίδοξο τρομοκράτη.

Ειδικοί στον τομέα της αεροπορικής ασφαλείας επισημαίνουν ότι τα εκρηκτικά θα είχαν εντοπιστεί αν ο Νιγηριανός είχε περάσει από τρισδιάστατη σάρωση σώματος. Τέτοια μηχανήματα υπάρχουν μόνο σε ορισμένα αεροδρόμια και χρησιμοποιούνται για άτομα που θεωρούνται ύποπτα. Χθες οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταστήσουν «άμεσα» τους νέους σαρωτές στα αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 23χρονος Νιγηριανός, ο οποίος επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε «έγκυρη» αμερικανική βίζα, προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά επιβάτες από τις διπλανές θέσεις, με πρώτο έναν ολλανδό εικονολήπτη, έπεσαν πάνω του και τον εξουδετέρωσαν. Εν συνεχεία επενέβη το πλήρωμα, που έθεσε τον Νιγηριανό υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να προσγειωθεί τελικά χωρίς πρόβλημα στο Ντιτρόιτ. Η εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» σημειώνει ότι μετά την προειδοποίηση του ίδιου του πατέρα του δράστη οι ομοσπονδιακές αρχές στην Ουάσιγκτον άνοιξαν έναν φάκελο και το όνομα του 23χρονου Νιγηριανού κατέληξε στην κεντρική βάση δεδομένων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

O ι αμερικανικές αρχές ερευνούν τώρα τις διασυνδέσεις του νιγηριανού φοιτητή. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει και ο ίδιος, φαίνεται ότι είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, όπου πιθανολογείται ότι έλαβε τρομοκρατική εκπαίδευση. Επιπλέον, καθώς η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε (ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης) θεωρείται «σήμα κατατεθέν» της Αλ Κάιντα, εκτιμάται ότι του είχε ανατεθεί από την οργάνωση η «συμβολική» ανατίναξη ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top