GuidePedia

0

Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς- Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης
Φόβο και σύγχυση προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η χθεσινοβραδινή ανάληψη της ευθύνης για την ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού, το βράδυ της Κυριακής, από την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς- Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» που ως τώρα χτυπούσε με γκαζάκια ή με βόμβες μικρής ισχύος μέσα σε κατσαρόλες......Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μιλούν για «αναβάθμιση της δράσης των “μωρών” της τρομοκρατίας, που όχι μόνο δεν παραδίδονται όπως τους ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά πλέον παίρνουν τα σκήπτρα στο εγχώριο αντάρτικο πόλης και προχωρούν σε επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς» .

Οπως αναφέρει στην προκήρυξή της η οργάνωση: «Ενάντιοι σε αυτό το (σ.σ.: εορταστικό) κλίμα των ημερών επιλέξαμε να αναταράξουμε την ησυχία της πόλης τοποθετώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κομμάτι της στρατηγικής των αντάρτικων ομάδων και των επαναστατών ήταν ανέκαθεν η υλική καταστροφή και το σαμποτάζ, όπως και η απαλλοτρίωση, ως μορφή άρνησης εργασίας, οικονομικών στόχων».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται ιδιαίτερα σε απόσπασμα της προκήρυξης της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που εστάλη σε διαδικτυακό τόπο όπου αναφέρει συνεργασία της με άλλες ένοπλες ομάδες, ενώ προαναγγέλλει νέα κτυπήματα με ίδιου τύπου βόμβες. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φοβάται νέο κύκλο ενόπλων επιθέσεων, ενώ βρίσκεται σε σύγχυση με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των ενόπλων οργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της Υπηρεσίας αλλά και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσαν βέβαιο, προ της αποστολής της προκήρυξης, ότι η επίθεση στη λεωφόρο Συγγρού ήταν έργο του «Επαναστατικού Αγώνα» που έχει προχωρήσει από το 2003 σε 16 ένοπλες επιθέσεις. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «αυτή η ανάληψη επιβεβαιώνει τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ των οργανώσεων, αλλά και ότι κάποιοι θέλουν, μέσα από αυτά τα τρικ, να αποπροσανατολίσουν τις έρευνές μας».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ακόμη ότι οι οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας», «Λαϊκή Θέληση», «Σέχτα Επαναστατών» που θεωρούνταν «πρώτης γραμμής» στο εγχώριο αντάρτικο πόλης έχουν σιωπήσει τους τελευταίους μήνες και αντ΄ αυτών δίνουν διαρκώς το «παρών» τα «μωρά» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Και όλα αυτά βεβαίως μόλις τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της «γιάφκας» της οργάνωσης στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι και τη σύλληψη πέντε που θεωρούνται μέλη της. Χθες το απόγευμα στενοί συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδη μιλώντας προς «Το Βήμα» σημείωναν ότι «η Αντιτρομοκρατική έχει πληροφορίες για την ταυτότητα των μελών των ενόπλων οργανώσεων. Εχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στις έρευνες, όμως η αδυναμία τεκμηρίωσης των πληροφοριών μαςοδηγεί στην παράταση της δράσης των ομάδων αυτών».

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11 το βράδυ της Κυριακής και αφού 15 λεπτά νωρίτερα ένας άγνωστος άνδρας με «πνιχτή» φωνή είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είχε προειδοποιήσει για το κτύπημα. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα σακίδιο στο ισόγειο του πολυώροφου συγκροτήματος γραφείων, όπου εκτός από την ασφαλιστική εταιρεία, στεγάζεται και υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου βρίσκεται χώρος συνεδρίου μεγάλου γειτονικού ξενοδοχείου.

Από την ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε ως και στην... Κηφισιά καταστράφηκε μεγάλο τμήμα των γραφείων του ισογείου του κτιρίου, ενώ ζημιές υπήρξαν από το ωστικό κύμα στον 4ο όροφο κτιρίου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της λεωφόρου Συγγρού, σε απόσταση 150 μέτρων. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν- σε άλλο σημείο- τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι εταιρείας security που ειδοποιήθηκαν εγκαταλείψουν το κτίριο. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο της έκρηξης βρίσκεται εμπορικό κέντρο με πολλές κινηματογραφικές αίθουσες από τις οποίες βγήκαν έντρομοι εκατοντάδες θεατές.

Στην προκήρυξή της η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» αναφέρει: «Επιτεθήκαμε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Προσεγγίσαμε το σημείο στη συμβολή τωνοδών Γαλαξία και Συγγρού και κομμάντο δύο συντρόφων μας τοποθέτησε τον μηχανισμό στην πλαϊνή πρόσοψη του κτιρίου ενώ άλλοι δύο σύντροφοι αποτέλεσαν την ομάδα περιφρούρησης. Το εύρος των υλικών καταστροφών προκλήθηκε από αναβαθμισμένο εκρηκτικό μηχανισμό ενώ η ίδια εκρηκτική ύλη θα χρησιμοποιείται και στο μέλλον. Αυτή η αναβάθμιση ήταν προϊόν συνεργασίας πυρήναμας και συντρόφων στο πλαίσιο της επαναστατικής εξέλιξης». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. η βόμβα αποτελούνταν από περίπου 5 κιλά εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα, αλλά και τη χειροποίητη εκρηκτική ύλη ΑΝFΟ που έχει μεγάλη ισχύ και ταχύτητα έκρηξης. Ποτέ ως τώρα η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» δεν είχε χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους εκρηκτική ύλη.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πιθανολογούν ότι ίσως η ζελατινοδυναμίτιδα προέρχεται από την παρτίδα των 95 κιλών που είχαν κλέψει μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» το καλοκαίρι του 2003 από εργοτάξιο εξαγωγής βωξίτη στο Προσήλιο Φωκίδας, την οποία ίσως παρέδωσαν προσφάτως στους «νεαρούς συντρόφους» τους της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα όμως με ένα άλλο σενάριο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ίσως αυτά τα εκρηκτικά έφθασαν στα μέλη της οργάνωσης μέσω ποινικών ή άλλων ανταρτών πόλης που παίζουν ρόλο μεσάζοντα. Σε κάθε περίπτωση όμως εξέφραζαν ανησυχία για μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με τέτοιου είδους εκρηκτικά από τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και από άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Οι κάμερες «είδαν» τέσσερα άτομα
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστίασαν αμέσως το ενδιαφέρον τους στις καταγραφές τριών καμερών της Τροχαίας στη λεωφόρο Συγγρού και άλλων τουλάχιστον πέντε καμερών από ιδιωτικά κτίρια που καλύπτουν το σημείο της έκρηξης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στην επιχείρηση συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα που κινήθηκαν από την πλευρά της οδού Γαλαξία και ύστερα χάθηκαν στα γύρω στενά. Ωστόσο όπως έχει συμβεί και σε άλλες τουλάχιστον έξι περιπτώσεις στο παρελθόν οι καταγραφές από τις κάμερες δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των δραστών που φορούν κράνη ή σκούφους. Σημειώνεται, τέλος, ότι η προχθεσινή επίθεση συντελέστηκε σε απόσταση δεκάδων μέτρων από πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας όπου τον Μάιο του 1999 η οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες» είχε πυροδοτήσει μεγάλης ισχύος βόμβα, με συνέπεια να σκοτωθεί η 39χρονη ιδιωτική υπάλληλος Βιργινία Κωνσταντίνου και να τραυματιστεί ο 27χρονος Γιάννης Κανναβάς. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξετάζουν τα τελευταία χρόνια το ενδεχόμενο μέλη της οργάνωσης αυτής- έχει δράσει την περίοδο 1997- 2001 - να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στρατολόγηση μελών του «Επαναστατικού Αγώνα».

Καταδίκη από την Αριστερά
Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασαν τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. «Αυτού του είδους οι ενέργειες υπηρετούν τους σχεδιασμούς τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαού. Είναι χρήσιμες σε όσους επιθυμούν να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τα νέα άγρια μέτρα σε βάρος του που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία» τόνισε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «τέτοιου είδους καταδικαστέες ενέργειες είναι ιστορικά ατελέσφορες» .

Δημοσίευση σχολίου

 
Top