GuidePedia

0

ΕΛΛΕΙΜΜΑ- ΜΑΜΟΥΘ «πνίγει» το ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Το Ίδρυμα θα εμφανίσει, για πρώτη φορά ύστερα από την καθιέρωση της πάγιας κρατικής χρηματοδότησής του με το 1% του ΑΕΠ, έλλειμμα το 2010.

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, το 2010 το οργανικό έλλειμμα (πριν από την κρατική χρηματοδότηση) θα είναι διπλάσιο και θα φθάσει τα 6 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Μάλιστα, .....
ανατράπηκε και ο προϋπολογισμός του 2009 που προέβλεπε πλεόνασμα, μετά την κρατική επιχορήγηση της τάξης των 23,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο ΙΚΑ παρατηρείται μείωση εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία, τόσο του προϋπολογισμού για το 2010 όσο και του προϋπολογισμού και των τελικών εκτιμήσεων για το 2009, το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ:

● Θα εμφανίσει, για πρώτη φορά ύστερα από την καθιέρωση της πάγιας κρατικής χρηματοδότησής του με το 1% του ΑΕΠ, έλλειμμα το 2010. Το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του 1,19 δισ.

ευρώ περιλαμβάνει και τις δαπάνες για πληρωμές τόκων (10,2 εκατ. ευρώ) και επενδύσεων (80 εκατ. ευρώ).

● Το οργανικό έλλειμμα, πριν από την κρατική επιχορήγηση, θα είναι το 2010 διπλάσιο σε σύγκριση με το 2009 (στα 6 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2009).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ μαζί με τα συγχωνευθέντα από 1/8/2008 Ταμεία (ΤΣΠ- ΕΤΕ, ΤτΕ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΕΤΒΑ, Εθνικής Ασφαλιστικής, ΤΑΞΥ, ΤΑΠ- ΔΕΗ, συνεταιριστικών οργανώσεων που διατηρούν την οικονομική και λογιστική αυτοτέλειά τους) εκτοξεύεται στα 4,6 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα χρήσης, μετά την κρατική επιχορήγηση, διαμορφώνεται στα 24,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα παρατηρείται μείωση εσόδων στο ΙΚΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) κατά 300 εκατ. ευρώ.

«Στεγνώνουν» τα Ταμεία
Αξίζει να τονιστεί ότι εκτός από το ΙΚΑ, τεράστιο είναι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των Ταμείων με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τονίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων και του δώρου Χριστουγέννων.

Ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 425 εκατ. ευρώ για να δώσει τα επιδόματα ανεργίας. Σημειώνεται πως το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΑΕΔ το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

πρέπει να βρει μέχρι το τέλος του έτους 450 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ΔΕΚΟ και τραπεζών) χρειάζεται από 30 έως 90 εκατ. ευρώ (είναι ασαφές το νούμερο).

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων πρέπει να βρει 670 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τα εφάπαξ (ποσό, ωστόσο, που δεν είναι απαραίτητο να εξευρεθεί μέσα στο έτος, αλλά και την επόμενη χρονιά).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top