GuidePedia

0
Θ. Πανταλάκης,  αντιπρόεδρος   της Τραπέζης Πειραιώς: «Όποιος παρεμβαίνει με  ρυθμίσεις  πρέπει επίσης να σκεφτεί και πώς  θα ομαλοποιηθεί μετά η αγορά»

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ οι εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων κατά των προωθούμενων από την κυβέρνηση ρυθμίσεων για το πάγωμα δανείων των επιχειρήσεων και τις διαγραφές χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μετά τη διαπίστωση ότι αρκετοί δανειολήπτες παύουν να πληρώνουν τις δόσεις τους προσδοκώντας διαγραφή χρεών. Οι τραπεζίτες, οι οποίοι είχαν δώσει την κατ΄ αρχήν συγκατάθεσή τους στη σχετική πρόταση νόμου που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ το περασμένο καλοκαίρι.....
αντιδρούν στην αντίληψη που καλλιεργείται στους δανειολήπτες πως θα ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος θα διαγράφει τα χρέη τους. «Δεν πρόκειται για σεισάχθεια» λένε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως οι τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών πελατών τους που βρίσκονται σε αδυναμία. Ωστόσο, όπως λένε οι τραπεζίτες, πολλοί δανειολήπτες θεωρούν ότι η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα σημάνει γενικευμένο πάγωμα και διαγραφή των οφειλών τους, με αποτέλεσμα να αρνούνται να πληρώσουν τις δόσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αφορά δανειολήπτες που βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους αδυναμίας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, οι οποίες θα ρυθμίζονται αφού προηγηθεί προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»
Οι ενστάσεις των τραπεζιτών καταγράφηκαν χθες στο πλαίσιο συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τον τουρισμό και την ανάπτυξη. «Σίγουρα πρέπει να υπάρχει νόμος για προστασία του καταναλωτή, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τόνισε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Ν. Καραμούζης. Πρόσθεσε, οι τράπεζες δεν θέλουν έναν στρατό πολιτών να συνωστίζονται στα ειρηνοδικεία με χρέη 2.000-3.000 ευρώ, όμως λένε όχι και στην καλλιέργεια της ανευθυνότητας και της λογικής τού «δεν πληρώνω- δεν πληρώνω». «Αυτός που δεν θα πληρώσει σήμερα εμάς (τις τράπεζες), δεν θα πληρώσει αύριο εσάς (το κράτος). Είμαι εναντίον γενικευμένων αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Καραμούζης και συμπλήρωσε: «Οι τράπεζες έχουν ήδη δείξει μεγάλη ευελιξία σε αυτά τα θέματα: η Εurobank έχει ρυθμίσει χρέη 300 εκατ. ευρώ μόνο για τουριστικές επιχειρήσεις, όμως και οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς Θ. Πανταλάκης υποστήριξε πως «η αγορά έχει δύο αρχές: ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, και ότι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με το σκεπτικό ότι θα τους επιστραφούν». Όποιος παρεμβαίνει με ρυθμίσεις πρέπει επίσης να σκεφτεί και πώς θα ομαλοποιηθεί μετά η αγορά, είπε ο κ. Πανταλάκης, προσθέτοντας ότι «ρύθμιση συνεπάγεται στρέβλωση και κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει παρά μόνο η τράπεζα». Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Α. Τουρκολιάς υποστήριξε πως η λέξη «πάγωμα» παγώνει και τις αγορές και ότι η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο.

Επισφαλή δάνεια 4,5 δισ. ευρώ
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, φέτος οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοί τους. Έκανε λόγο για επιδείνωση σε όλους τους δείκτες του κράτους, απόλυτο εκτροχιασμό στα δημοσιονομικά μεγέθη και κατάρρευση των εσόδων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς κόστος. «Όσο αργούμε το πρόβλημα διογκώνεται», ανέφερε ο κ. Καραμούζης, ενώ προέβλεψε ότι στο εξής η ανάπτυξη δεν θα μπορεί να στηριχθεί στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς τα νοικοκυριά είναι χρεωμένα, κάτι για το οποίο ευθύνονται και οι τράπεζες.

Όσον αφορά τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, ανέφερε ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και με στόχο τη συντήρηση των υγιών επιχειρήσεων. Το αντίθετο, τόνισε, δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, και το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top