GuidePedia

0

ελαγχολικός και θλιμμένος ο «καλός άνθρωπος» του θεάτρου και του κινηματογράφου, δεν θυμίζει τίποτα από τον παλιό του εαυτό. Τη ζωντάνια, το χαμόγελο, την αισιοδοξία! Ο θρυλικός «Θου-Βου» έχει μία και μόνη αποστολή τους τελευταίους μήνες. Να κάνει συντροφιά, όσο τραγικό και αν ακούγεται, στον επιστήθιο φίλο του Νίκο Γαροφάλλου, τον οποίο παρέσυρε αυτοκίνητο στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχει φύγει από τη ζωή. Επισκέπτεται τον τάφο του, του μιλάει και του κάνει παρέα.....


O πόνος έχει φωλιάσει βαθιά μέσα στην ψυχή του δημοφιλούς κωμικού μας. Πόνος βουβός, που τον βασανίζει, καθώς ο εσωστρεφής χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει να τον εξωτερικεύσει. Ο Θανάσης Βέγγος, άνθρωπος ευαίσθητος και διακριτικός, κρατάει μέσα του καλά κρυμμένα τα συναισθήματά του. Ετσι αντιλαμβάνεται τη ζωή, χωρίς πολλά λόγια. Επέλεξε να ζει σιωπηλά και να μιλάει μόνο μέσα από τη δουλειά του. Το έργο του είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί με το κοινό του. Δεν μιλάει εύκολα στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του, ούτε καν στην οικογένειά του. Ο άδικος τρόπος με τον οποίο έφυγε από τη ζωή ο φίλος του Νίκος, την ώρα που βγήκε να κάνει το βραδινό του περίπατο στο Λουτράκι, έχει ραγίσει την καρδιά του. Τον έχει γονατίσει ψυχικά και σωματικά. «Του στοίχισε πολύ, είναι απελπισμένος» σχολίασε χαρακτηριστικά η Κάκια Ιγερινού.

Η εικόνα του φίλου του έρχεται και ξαναέρχεται στο μυαλό, θυμάται τις δύσκολες στιγμές μέσα στο νοσοκομείο και την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της γυναίκας του, της γνωστής σεναριογράφου Κάκιας Ιγερινού. Εικόνες τις οποίες δεν μπορεί να σβήσει, να ξεχάσει.

«Καλύτερα να έφευγα εγώ Κάκια και όχι ο Νίκος» της είχε πει, όταν εκείνη περίμενε με αγωνία έξω από την Εντατική.
Μέρα παρά μέρα συναντούν οι επισκέπτες τον Θανάση Βέέγγο στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας. Στο «ραντεβού» με τον φίλο του. Τακτοποιεί τα λουλούδια, ανάβει το κεράκι και του μιλάει. Οπως τότε, που έπαιζαν καθημερινά τάβλι μαζί και έπιναν τα ουζάκια τους, στο καφενεδάκι του Μουσείου. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τις πλάκες που έκαναν, τα γέλια και τα ξενύχτια ως το πρωί. Που διηγούνταν ιστορίες από τα παλιά και σχολίαζαν το σήμερα στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Ο Θανάσης Βέγγος συνήθιζε να επισκέπτεται τον φίλο του στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά και ο Νίκος Γαροφάλλου τον επισκεπτόταν στο διαμέρισμά του, στην Αγία Παρασκευή. Ηταν για τον Θανάση Βέγγο ο επιστήθιος φίλος με τον οποίο μοιράζονταν τα πάντα. Η γνωριμία τους ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια στο χώρο του θεάτρου, όμως συνδέθηκαν με στενή φιλία, από το 2000, στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Περί ανέμων και υδάτων». Τότε εκτίμησαν πολύ ο ένας τον άλλον και έγιναν αχώριστοι.

«Ο Θανάσης είναι πατέρας, φίλος, αδερφός, συνεργάτης. Μ’ έχει εντυπωσιάσει η συμπεριφορά του, ομοαίματος και κάτι παραπάνω!» μας είπε η Κάκια Ιγερινού, πολύ συγκινημένη. Ο ηθοποιός έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον αξέχαστο σύζυγό της. Ο Νίκος Γαροφάλλου, Ελληνας εξ Αιγύπτου, κουβαλούσε μέσα του στοιχεία από τον πολιτισμό της Αλεξανδρινής κοινότητας και του Καβάφη. Αυτά εκτίμησε και τον τίμησε με την φιλία και την εμπιστοσύνη του.

Ο Θανάσης Βέγγος δεν συμπαραστέκεται μόνο στη Κάκια Ιγερινού, στην οποία τηλεφωνεί πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Επισκέπτεται την αδερφή, αλλά και τη μητέρα της σεναριογράφου, η οποία βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, αφού «ο Νίκος δεν ήταν γαμπρός της, αλλά γιος της». Δεν ενδιαφέρεται να εργαστεί, μοναδική εμφάνισή του είναι στην καινούργια ταινία του φίλου του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, «Ψυχή βαθιά».

Με τον Νίκο Γαροφάλλου συνεργάστηκαν στην τηλεόραση, στις σειρές της Κάκιας Ιγερινού, όπως το «Περί ανέμων και υδάτων» και το «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου». Η καινούργια, πολλά υποσχόμενη σειρά που επρόκειτο να γυριστεί στο εξωτερικό, με πρωταγωνιστές τους δύο ηθοποιούς, δεν θα γίνει τελικά. Η Κάκια Ιγερινού έγραψε το σενάριο μόνο για του δύο. Για τον Θανάση και τον Νίκο. Για κανέναν άλλον.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top