GuidePedia

0
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (εδώ ) ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως "η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αποφοίτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που αποδεικνύει και την κοινωνική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες."
Κι εγώ έτσι νόμιζα πριν δουλέψω στο Δημόσιο σχολείο. Μόλις όμως βρέθηκα μέσα στους συλλόγους καθηγητών τότε κατάλαβα. Το υψηλό ποσοστό αποφοίτων οφείλεται στις ίδιες αιτίες με το υψηλό ποσοστό αριστούχων. Στο γεγονός δηλαδή ότι έχουμε γίνει υπερβολικά επιεικείς στη βαθμολογία και μοιράζουμε βαθμούς αφειδώς.... Ένα μεγάλο ποσοστό αποφοίτων που βρίσκεται οριακά στη βάση δεν ξέρει καν ανάγνωση (είχα μαθητές στη Γ Γυμνασίου που κόμπιαζαν και συλλάβιζαν, διάβαζαν άλλες λέξεις κτλ.), βασικές πράξεις της αριθμητικής (πολλαπλασιασμό ας πούμε), δεν μπορεί να γράψει ή να συντάξει μία πρόταση. Τα παιδιά αυτά εάν έμεναν στην Α Γυμνασίου ή ακόμη καλύτερα στο Δημοτικό και συγχρόνως έμπαιναν σε τμήμα στήριξης θα μπορούσαν τελειώνοντας τη Γ Γυμνασίου να έχουν τις βασικές γνώσεις.
Η πολιτική του καφενείου του χωριού που λέω εγώ, γιατί αυτή εφαρμόζεται στα απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής επαρχίας, δεν επιτρέπει να αφήσουμε το παιδί του παπά, του συγχωριανού του διευθυντή ή του ξαδέλφου της τάδε καθηγήτριας. Αποτέλεσμα: μαθητές ολοκληρώνουν μεν τη δευτεροβάθμια, αλλά είναι ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ. Και το χειρότερο είναι πως πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να τους δεις υπάλληλους στο δήμο να σου φέρνουν εμπόδια στη δουλειά σου, γιατί δεν καταλαβαίνουν τί διαβάζουν (αν μπορούν να το διαβάσουν).
Η λογική που βασιλεύει είναι πως το παιδί πρέπει να πάρει τουλάχιστον το απολυτήριο του Γυμνασίου ασχέτως εάν δεν έχει τις γνώσεις τις οποίες πιστοποιεί αυτό το χαρτί. Να έχουμε το χαρτί και δεν πειράζει αν δεν ξέρουμε πού παν τα τέσσερα.
Ακόμη και αν αφήσουμε κάποιον όλο και κάποιος θα έρθει να σου ζητήσει να τον περάσεις (κι εδώ βύσμα) ή θα βρεθεί ο "καλός" καθηγητής που θα τον περάσει το Σεπτέμβριο.
Όχι δηλαδή για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους
Ελένη Παπαδοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top