GuidePedia

0
Το ορατό ενδεχόμενο μιας συντριπτικής ήττας στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής τρομάζει τη Ν.Δ., ενώ τα περισσότερα στελέχη σπεύδουν να ξορκίσουν τη διαδοχή Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, αφήνει ανοικτή την πόρτα της εξόδου, συνδέοντας άμεσα τις επόμενες κινήσεις του με το μέγεθος της ήττας.
Το βαρύ κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στη Ν.Δ. διαχέεται σε όλη την κομματική πυραμίδα και σχεδόν όλα τα στελέχη, από τους κορυφαίους υπουργούς έως τα μέλη της γαλάζιας Κεντρικής Επιτροπής, έχουν στρέψει το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα»......

Σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των στελεχών και της κομματικής βάσης, ο Κ. Καραμανλής έστειλε εκ νέου χθες το μήνυμα ότι «είναι μαχητής» και στοχεύει σε μια νέα εκλογική νίκη.Τελικά, όμως, τροφοδότησε την εσωκομματική συζήτηση για το δικό του πολιτικό μέλλον, καθώς όχι μόνον επανέλαβε ότι θα κρατήσει το τιμόνι της Ν.Δ. «εάν αισθάνεται χρήσιμος και τον θέλει η βάση», αλλά συνέδεσε τη βούληση της βάσης με το αποτέλεσμα των εκλογών. «Το αν με θέλουν θα είναι, νομίζω, πασιφανές», ανέφερε (στη «Real news»), ενώ χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» όσα ακούγονται στους κομματικούς διαδρόμους περί «δακτυλιδιού» στον ή στη διάδοχό του μετά την εκλογική ήττα.

Η διαδοχολογία αποτελεί, ωστόσο, βασικό στοιχείο σε κάθε δημόσια ή παρασκηνιακή παρέμβαση των γαλάζιων στελεχών, τα οποία προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι ο κ. Καραμανλής είναι αμετακίνητος. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή παρέμβαση του γραμ ματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη, ο οποίος τόνισε (στον Φλας): «Δεν μπαίνουμε σε καμία τέτοια συζήτηση διότι ο Καραμανλής έχει την εμπιστοσύνη, όχι μονάχα της κοινής γνώμης, αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Νεοδημοκρατών. Ο Καραμανλής είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός ηγέτης αυτήν την ώρα. Στην παράταξή μας έχει κυριολεκτικά συντριπτικά νούμερα...».

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος προεξόφλησε, ουσιαστικά, την ήττα και αποκήρυξε τυχόν κινήσεις το βράδυ των εκλογών αντίστοιχες με εκείνες που έζησε το ΠΑΣΟΚ το 2007. «Ο Καραμανλής», ανέφερε «είναι η καλύτερη εγγύηση για να συνεχίσει η Ν.Δ. ενωμένη και δυνατή την πορεία της... Το βράδυ των εκλογών αν το αποτέλεσμα είναι κακό, κανείς δεν θα αμφισβητήσει τον Κώστα Καραμανλή. Εμείς φαινόμενα τύπου Ζαππείου δεν θα ζήσουμε στη Ν.Δ.»! Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν χθες ότι στην τελική ευθεία για τη κάλπες η Ν.Δ. εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αποσυσπείρωσης, παρά την προσπάθεια που γίνεται, μέσω και των ανοικτών συγκεντρώσεων του Πρωθυπουργού, για να κινητοποιηθεί η κομματική βάση. «Εάν δεν ενεργοποιηθούν στο έπακρο τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος δεν θα κινητοποιηθούν ούτε οι ψηφοφόροι», τόνιζε στα «ΝΕΑ» προβεβλημένος υπουργός.

Παράλληλα, η Ρηγίλλης καλεί εκ νέου τον Γ. Παπανδρέου σε μια ακόμη τηλεοπτική μονομαχία με τον κ. Καραμανλή, ευελπιστώντας ότι έτσι θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε θέση άμυνας. Η απάντηση της Ιπποκράτους ήταν αρνητική: «Δεν μπορεί ο κ. Καραμανλής να ζητεί συνέχεια τρίτες ευκαιρίες...», ήταν το καυστικό σχόλιο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για να απαντήσει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος, ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου ζητούν την ψήφο των πολιτών κρυπτόμενοι» και πως «για ακόμη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top