GuidePedia

0
Στο νοσοκομείο βρίσκονται δύο από τους μαθητές των σχολείων που παραμένουν κλειστά από σήμερα, λόγω πολλαπλών κρουσμάτων νέας γρίπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας έχει πνευμονία ενώ ο άλλος παρουσιάζει δύσπνοια, παρόλα αυτά οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν διατρέχουν κίνδυνο. Οι υπόλοιποι μαθητές βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία.
Πρόκειται για σχολεία στην Αττική, στα οποία από σήμερα και έως την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές τρεις τάξεις.... η Β' και η Γ' Λυκείου στο Λύκειο Μελισσίων και το Α3 Τμήμα στο 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι οι πρώτες τάξεις που κλείνουν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου στον μαθητικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέτρο είναι προληπτικό και θα επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση, εφ' όσον κρίνεται απαραίτητο.

Η σχετική απόφαση έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ. Όπως ανακοινώθηκε, εννέα μαθητές στο Χαϊδάρι και 13 στα Μελίσσια άρχισαν σταδιακά να παρουσιάζουν συμπτώματα νέας γρίπης από τη περασμένη εβδομάδα. Έτσι, το σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των απουσιών στα σχολεία όλης της χώρας, χτύπησε «συναγερμό», εξ’ αιτίας της προοδευτικής αύξησης των απουσιών στα δύο συγκεκριμένα Λύκεια.

Αυτός ήταν ο λόγος που έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος για να εξακριβωθεί εάν ο νέος ιός ΑΗ1Ν1) έχει μολύνει τους μαθητές. Τα αποτελέσματα της εξέτασης βιολογικού υλικού (έλαβαν επίχρισμα από 7 μαθητές των δύο σχολείων, το οποίο εστάλη στα εργαστήρια), επιβεβαίωσαν πως οι νεαροί μαθητές όντως νοσούν από τη νέα γρίπη.

Έτσι, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, για προληπτικό κλείσιμο των σχολείων ανάλογα με τη συρροή των κρουσμάτων, με στόχο να αποτραπεί η έξαρση της γρίπης σε σχολικές μονάδες.

Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, τονίζοντας ότι όλα γίνονται βάσει του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Όλα είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση είναι ο πανικός» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα σχολεία είναι απολύτως έτοιμα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό.


Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Συμβούλιο για την Πανδημία, τα συμπτώματα της νέας γρίπης μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα απ’ όσα ακολουθούν:

* Επίμονος πυρετός πάνω από 38ο C

* Συνάχι

* Βήχας

* Πονόλαιμος

* Μυαλγίες

* Πονοκέφαλος

* Ρίγος

* Αίσθημα κόπωσης

* Διάρροια και έμετος σε μερικές περιπτώσεις (τα εκδηλώνουν κυρίως παιδιά).

Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στα σχολεία που παρουσιάζουν ορισμένα ή όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα, δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο. Αντίθετα, πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή και να παραμείνουν σπίτι, έως ότου να αναρρώσουν πλήρως.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και για ένα επιπλέον 24ωρο έπειτα από την υποχώρησή του δίχως τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων - ή θα παραμείνουν σπίτι για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (ό,τι από τα δύο διαρκεί περισσότερο).

Οι εκπαιδευτικοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να μην διασπαρθεί ο ιός στην μαθητική κοινότητα. Γι’ αυτό και πρέπει να συμβουλεύσουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί πριν τα στείλουν στο σχολείο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top