GuidePedia

0
Εφτά πολιτικές ομάδες και 27 μη εγγεγραμμένα μέλη αριθμεί το νέο Κοινοβούλιο
Μεταξύ της 4ης και της 7ης Ιουνίου, οι ευρωπαίοι πολίτες εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα 5 χρόνια. Μετά από την εκλογή του προέδρου, των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών τον Ιούλιο, οι ευρωβουλευτές ολοκληρώνουν τώρα τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών και προετοιμάζουν την πρώτη Σύνοδο Ολομέλειας της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου (14-17 Σεπτεμβρίου).
Τον Ιούνιο, οι πολίτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέλεξαν 736 βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την περίοδο 2009-2014....

Επτά πολιτικές ομάδες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αριθμεί επτά πολιτικές ομάδες:
Κοινοβουλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), με 265 μέληΟμάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (184 μέλη)Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (84 μέλη) Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (55 μέλη)Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (54 μέλη)Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (35 μέλη)Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (32 μέλη)Μη εγγεγραμμένα μέλη: 27
Νέος πρόεδρος ο Jerzy Buzek

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας της 14ης Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τον πολωνό ευρωβουλευτή Jerzy Buzek πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο κ. Buzek, που έλαβε 555 ψήφους, αποτελεί τον πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από χώρα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τα μέλη εξέλεξαν (επίσης τον Ιούλιο) 14 αντιπροέδρους και πέντε κοσμήτορες (που είναι αρμόδιοι για διοικητικά και οικονομικά θέματα που αφορούν άμεσα τους βουλευτές). Μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αντιπροέδρους και τους κοσμήτορες, μέσω των συνδέσμων που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Στα θέματα που θα κληθούν να εξετάσουν οι ευρωβουλευτές το φθινόπωρο συγκαταλέγονται: η έγκριση του προέδρου και των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αποτέλεσμα του δεύτερου ιρλανδικού δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας, η επίτευξη νέας συμφωνίας σε διεθνές επίπεδο για την περίοδο που θα ακολουθήσει τη λήξη του πρωτοκόλλου του Κιότο, και η νομοθεσία σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top