Ρωσία: ο εγγονός του Στάλιν μηνύει την εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα»
Πάνω- κάτω την ίδια ώρα που Πούτιν και Μεντβέντεφ υπερασπίζονταν- με αφορμή την 70ή επέτειο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - την τιμή του Ιωσήφ Στάλιν, ο εγγονός του Σοβιετικού δικτάτορα κατέθετε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», επειδή τόλμησε να γράψει πως ο «πατερούλης των λαών» σκότωσε Σοβιετικούς πολίτες.
«Μισός αιώνας ψεμάτων έχουν χυθεί πάνω στη φήμη του Στάλιν και αφού ο ίδιος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, η αγωγή αυτή είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της αλήθειας», δήλωσε ο δικηγόρος του εγγονού, του Γεβγένι Τζουγκασβίλι επισημαίνοντας πως ο πελάτης του διεκδικεί αποζημίωση 228.000 ευρώ από τη «Νόβαγια Γκαζέτα».
Η εφημερίδα (που έχει χάσει σε εγκληματικές ενέργειες τέσσερις δημοσιογράφους της, συμπεριλαμβανομένης της Άννας Πολιτκόφσκαγια, την τελευταία οκταετία) δημοσίευσε από κοινού με την οργάνωση Μεμόριαλ (για την οποία εργαζόταν η Νατάλια Εστεμίροβα, η ακτιβίστρια που απήχθη και εκτελέστηκε τον Ιούλιο στην Τσετσενία) ένα φυλλάδιο- κόλαφο για τον Στάλιν, με αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα που φέρεται να είναι υπογεγραμμένα από τον ίδιο και να διατάζουν εκτελέσεις πολιτών της ΕΣΣΔ.....
Ο Γεβγένι Τζουγκασβίλι (Τζουγκασβίλι ήταν το πραγματικό επώνυμο του Στάλιν) είναι γιος του Γιάκοβ, του γιου που απέκτησε ο Στάλιν με την Αικατερίνη Σβανίντζε.
Η αγωγή που κατέθεσε εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοένα και σφοδρότερης διαμάχης μεταξύ φιλελεύθερων Ρώσων και Κρεμλίνου για τον έλεγχο της κληρονομιάς του Στάλιν. Την τελευταία δεκαετία, το Κρεμλίνο μοχθεί να αποκαταστήσει τον Στάλιν, να τον περιβάλει με το φωτοστέφανο του ανθρώπου που έσωσε την Ευρώπη από τους ναζί, αποσιωπώντας τα εγκλήματά του. Πολλοί λένε πως θέλει έτσι να δικαιολογήσει το δικό της αυταρχικό μοντέλο, εμπνέοντας παράλληλα στους Ρώσους υπερηφάνεια για την ιστορία τους. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια είναι συνεχής. Το αναθεωρημένο βιβλίο Ιστορίας που διδάσκεται στους Ρώσους μαθητές από το 2007 παρουσιάζει τον Στάλιν ως «έναν από τους πιο αποτελεσματικούς ηγέτες της ΕΣΣΔ» και εξηγεί τα τρομερά μέτρα καταστολής που επέβαλε ως αποτέλεσμα της «βούλησής του να κινητοποιήσει την κοινωνία ώστε να επιτελέσει το ακατόρθωτο». Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι φιλελεύθεροι Ρώσοι διαπίστωσαν έκπληκτοι σε έναν σταθμό του Μετρό της Μόσχας που επαναλειτούργησε έπειτα από ανακαίνιση, μια πλακέτα- ύμνο προς τον Στάλιν, η οποία είχε αφαιρεθεί έπειτα από τον θάνατό του: «Ο Στάλιν», αναφέρει, «μας μεγάλωσε να είμαστε πιστοί στο έθνος, μας ενέπνευσε την εργασία και τις σπουδαίες πράξεις».
Ένας από τους ισχυρότερους δικτάτορες
Ο Ιωσήφ Στάλιν γεννήθηκε στις 18/12/1879 στο Γκόρι της Γεωργίας και πέθανε στις 5/3/1953 από εγκεφαλική αιμορραγία Έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος το 1901, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης το 1922, και σταδιακά απόλυτος κυρίαρχος της ΕΣΣΔ μετά τον θάνατο του Λένιν το 1924. Κατηγορείται ότι έστειλε σε γκουλάγκ, στην εξορία ή στον θάνατο όσους αγρότες αντιστάθηκαν στο πρόγραμμα αναγκαστικής κολεκτιβοποίησης που επέβαλε.
● Πολλοί ιστορικοί συμφωνούν πως η αναστάτωση που προκλήθηκε από την αναγκαστική κολεκτιβοποίηση συνετέλεσε στον μεγάλο λιμό εξαιτίας του οποίου περίπου 5.000.000 πέθαναν την περίοδο 1932-33.
● Όσοι εργάτες δεν κατόρθωναν ή αρνούνταν να ακολουθήσουν τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας που επεβλήθησαν με στόχο τη γρήγορη εκβιομηχάνιση της χώρας στέλνονταν στη Σιβηρία.
● Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1930, ο Στάλιν παγίωσε την απόλυτη εξουσία του με μια μεγάλη εκκαθάριση (τη Μεγάλη Τρομοκρατία) των πιθανών πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων του, χρησιμοποιώντας μεθόδους από τη φυλάκιση σε στρατόπεδα εργασίας έως την εκτέλεση έπειτα από παρωδίες δικών (τις Δίκες της Μόσχας) ή και τη δολοφονία.
● Το 1937, περίπου 30.000 αξιωματικοί του Κόκκινου Στρατού εκτελέστηκαν κατηγορούμενοι για συνωμοσία με τη ναζιστική Γερμανία.
● Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Στάλιν έβλεπε πλέον παντού εχθρούς που συνωμοτούσαν εναντίον του και υπάρχουν ενδείξεις πως λίγο πριν πεθάνει, σχεδίαζε ακόμα μια ευρείας κλίμακας εκκαθάριση του κομματικού κυβερνητι- κού μηχανισμού.
Δημοσίευση σχολίου