GuidePedia

0
Με κύριο θέμα την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, για σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Αν γίνει δεκτή η πρόταση, το συνέδριο αναμένεται να εκλέξει νέα ηγεσία. Στην εισήγησή του κατά το άνοιγμα των εργασιών της συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν έχει «συμβόλαιο με την καρέκλα του προέδρου του ΣΥΝ, αλλά συμβόλαιο τιμής με την αριστερά και τις αξίες της».
«Δεν αντιλαμβάνομαι το συνέδριο ως πανάκια για την επίλυση όλων των προβλημάτων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Το συνέδριο είναι μια διαδικασία που αν τη διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση σύνθεσης και ενότητας, τότε αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει σε διέξοδο».....
Αναφερόμενος στα εσωκομματικούς τριγμούς του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Είμαστε εγκλωβισμένοι στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της μιζέριας».
«Ασχολούμαστε με το να τρώμε από τις σάρκες μας και κάθε φορά που πάει να στριμωχτεί ο δικομματισμός, βάζουμε και από ένα αυτογκόλ, έτσι για να μη χανόμαστε από την αρνητική ειδησεογραφία και μπαίνουμε από μόνοι μας στο κέδρο της απαξίωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε: «έχουμε μια κυβέρνηση, που παραπατάει και η οποία το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το αν θα κάνει ανασχηματισμό ή εκλογές και πότε. Γιατί στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από το να περισώσει τον εαυτό της από την ολοκληρωτική κατάρρευση».
Της καταλόγισε επίσης και ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές, ενώ κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει να πει τίποτα διαφορετικό.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Πιέσεις ως και την τελευταία στιγμή δεχόταν από τις εσωκομματικές «φατρίες» _ Αριστερό Ρεύμα και Ανανεωτική Πτέρυγα _ ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για να κάνει πίσω όσον αφορά την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, αλλά δεν ενέδωσε. «Δεν ήρθα εδώ για να σας εκβιάσω ή να σας παρασύρω σε δικές μου επιλογές. Ηρθα για να σας πείσω να συμβάλουμε όλοι μαζί σε μια διαδικασία διεξόδου και όχι για να υφαρπάξω ή να εκβιάσω την ψήφο σας» ήταν η απάντησή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή στοχοποίησης προσώπων, αλλά ένα συνέδριο μιας νέας ενωτικής και δημιουργικής σύνθεσης για να ξεπεραστεί η σημερινή θνησιγενής κατάσταση.
Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με τις «ζυμώσεις» στο εσωτερικό των «τάσεων» να κυριαρχούν, καθώς η ιδέα του έκτακτου συνεδρίου δίχασε όλες τις πλευρές, και απόντος του κ. Αλαβάνου, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Μας σπρώχνουν με όλες τους τις δυνάμεις να βγάλουμε τα μάτια μας. Και κάποιοι από τις γραμμές μας τους διευκολύνουν» είπε. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα είμαι ο πρόεδρος του ΣΥΝ που θα το ανεχτεί, που θα το επιτρέψει».
Τόνισε επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα, αλλά το πώς θα απεμπλακεί ο ΣΥΝ από αυτή τη νοσηρή εσωστρεφή κατάσταση και πώς θα πάει μπροστά. «Δεν έχω συμβόλαιο με την καρέκλα του προέδρου. Συμβόλαιο τιμής, όπως κι εσείς, έχω μόνο με την Αριστερά και τις αξίες της» είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΚΠΕ, τα οποία κάλεσε να στηρίξουν την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο (10-11 Οκτωβρίου), διερωτώμενος με νόημα: «Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσουμε και τη γνώμη όλων αυτών που στηρίζουν το οικοδόμημα του ΣΥΝ και δεν διαθέτουν μικρόφωνα;».
«Δίνουμε την εικόνα ότι δεν είμαστε πουθενά,
γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της μιζέριας» τόνισε, ενώ αναφορικά με τις τραυματικές σχέσεις του με τον κ. Αλαβάνο ανέφερε: «Εκανα από τη μεριά μου ό,τι ήταν δυνατό για την αρμονική συλλειτουργία και με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος, που παρέμεινε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και με όλους τους συντρόφους όλων των “τάσεων” και συνιστωσών, επιτρέποντας, καλή τη πίστη, ακόμα και θεσμικές επικαλύψεις του ρόλου μου». Και συμπλήρωσε: «Εγώ, σύντροφοι, ποτέ δεν χτύπησα κανένα ούτε πάνω ούτε κάτω από τη ζώνη! Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού. Και στη διαδρομή αυτή δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου. Και, εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω».
Ο κ. Τσίπρας στράφηκε ανοιχτά κατά των «τάσεων»: «Ο ΣΥΝ των συντεχνιακά αντιπαρατιθέμενων “τάσεων” δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΝ των μηχανισμών, που παραπατάει πολιτικά και ιδεολογικά, δεν έχει μέλλον» είπε, ενώ ζήτησε «ενιαία ηγετική λειτουργία», σε αντίθεση με τη διαρχία που ίσχυσε ως τώρα.
Τέλος, αν και επέμεινε στη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε νέα βάση, αντεπιτέθηκε σε όσους «μιλάνε απαξιωτικά για τον Συνασπισμό ή θέλουν να προκαλέσουν εμμέσως τη διάσπασή του» και έκανε λόγο για σαφή προσπάθεια εκ των «συμμάχων» να υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΣΥΝ, προειδοποιώντας τους ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις τότε μοιραία τίθενται σε κίνδυνο «η βιωσιμότητα και η τύχη του εγχειρήματος».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top