GuidePedia

0
Σενάρια επί σεναρίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, για επικείμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.
Διαρροές από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία σε απόλυτη αναστάτωση, και σε μάχη χαρακωμάτων τον πολιτικό ιστό του.
Σημαντικά κομματικά στελέχη φαίνεται ότι πιέζουν ασφυκτικά και ποικιλοτρόπως τον πρωθυπουργό, να πάρει την απόφαση για πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που δημοσίως άλλα στελέχη, προειδοποιούν ότι εκλογές σε αυτή την πολιτική συγκυρία θα είναι για τη παράταξη πολιτικό «χαρακίρι».
Είναι τόσο έντονα τα σενάρια, που στο τραπέζι πέφτουν ακόμη και πιθανές ημερομηνίες, όπου η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες. Στις αρχές του Οκτωβρίου του 2009.
Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του Μαξίμου που πιέζεται ασφυκτικά και από φορείς της αγοράς να κάνει κάτι ώστε να αναστραφεί το δυσμενές πολιτικό και οικονομικό κλίμα στη χώρα, δεν ανοίγει τα χαρτιά του....
Εν τούτοις εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επιβεβαίωσε αυτό που λέει ο λαός ότι "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά". Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο.
Ένα είδος εναλλακτικής μορφής πολιτικής αντίδρασης από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή προωθείται και το σενάριο του ανασχηματισμού, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται αν αυτός θα είναι σαρωτικός ή απλή αλλαγή προσώπων, που απλώς θα κατευνάσουν κάπως το κοινό αίσθημα, ότι η κυβέρνηση έχει βαλτώσει σε λιμνάζοντα νερά. Πάντως αυτοί που θέλουν εκλογές εντός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν εντέχνως, ότι είναι η μόνη λύση, καθώς το κόμμα δεν διαθέτει «πάγκο» για σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Άποψη που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη μάχη χαρακωμάτων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, με τους μισούς να θεωρούν τους άλλους μισούς, υπόλογους, και δυσφημιστές της ικανότητας της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει.
Τροχοπέδη στον ανασχηματισμό είναι και η προφανής άρνηση υπουργών να απομακρυνθούν από τα υπουργεία τους. Αλλά αυτό είναι δουλειά του πρωθυπουργού. Έτσι θα δείξει αν έχει ακόμη την ισχύ να ορίζει τις πολιτικές καταστάσεις ή απλώς είναι θεατής των εξελίξεων.
Η Θεσσαλονίκη
Ανεξάρτητα από το τι θα προκριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου- εκλογές, ανασχηματισμός ή τίποτε από τα δύο – είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και το σκόπελο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Για την κυβέρνηση, αλλά και για τον πρωθυπουργό, η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι κυριολεκτικά κομβικό πολιτικό σημείο. Από εκεί εξάλλου, κατά την περυσινή πρωθυπουργική παρουσία, ξεκίνησε η δημοσκοπική και πολιτική κατρακύλα της κυβέρνησης και εσχάτως του ιδίου του Καραμανλή.
Ένα χρόνο πριν, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είχε εμφανιστεί κατά πολλούς ο "πιο κακός" Καραμανλής της πρωθυπουργικής του θητείας.
Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εντελώς ανακόλουθος σε αυτά που είπε τότε και σε αυτά που έπραξε λίγο καιρό αργότερα, ειδικά με το θέμα του Βατοπεδίου.
Η κρίση που ξεκίνησε από εκείνη την εμφάνιση γιγαντώθηκε ένα χρόνο αργότερα και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, πώς θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός σε αυτή την συνέντευξη Τύπου, η οποία είναι ίσως η πιο δύσκολη που έχει αντιμετωπίσει πρωθυπουργός στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Με μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα- οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, σκάνδαλα και την απαίτηση» για αλλαγές- φέρνουν τον Κώστα Καραμανλή σε δύσκολη θέση
Οι εξαγγελίες που θα ακουστούν από το στόμα του πρωθυπουργού δύσκολα θα αλλάξουν το κλίμα που επικρατεί ειδικά στο οικονομικό πεδίο.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τον πιο δύσκολο μεταπολιτευτικό προϋπολογισμό. Ένα προϋπολογισμό που θα είναι ακόλουθος των εντολών της Κομισιόν, για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Άρα προϋπολογισμό φτώχειας και λιτότητας που θα ξεσηκώσει τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες προφανώς δεν αντέχουν οικονομικά.
Σε αυτό το σκηνικό της «αδυναμίας κατάρτισης υγιούς προϋπολογισμού» συγκλίνουν και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Εξάλλου, ήταν και η επίσημη αιτιολόγηση του Κ. Καραμανλή όταν οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.
Η «καθαρή εντολή» για την προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top