GuidePedia

0
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στο μέτωπο Βαρνάβα - Γραμματικού - Μαραθώνα. Καίγονταί σπίτια στο Γραμματικό. Αναφορές για εγκλωβισμένους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Πυρκαγιές σε Σκύρο, Κάρυστο και Ζάκυνθο
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στις 21.40 στο Γραμματικό, στην περιοχή Σέσι. Καίγονται σπίτια στο Γραμματικό.
Ανυπολόγιστο είναι μέχρι στιγμής το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής καθώς γίνεται στάχτη ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην Αττική.


Η φωτιά, που έχει διασπαρεί σε πολλά μέτωπα, καταστρέφει πυκνόφυτη δασική έκταση πολλών χιλιομέτρων. Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά αυλές σπιτιών ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και οι νέες εστίες. Ήδη έχουν εκκενωθεί κατοικίες στο Μαραθώνα και στο Βαρνάβα και πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Προληπτικά αποφασίστηκε και η απομάκρυνση αντιαεροπορικών πυραύλων που φυλάσσονται στο στρατόπεδο Βαρνάβα, που δεν έχει εκκενωθεί.
Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, στην περιοχή Μαύρο Βουνό ανάμεσα από τις κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού προστέθηκε άλλο ένα στο ρέμα προς Μαραθώνα, που χωρίζει τις δύο περιοχές και η φωτιά αυτή την στιγμή κινείται προς τη λίμνη του Μαραθώνα ενώ νέα εστία ξέσπασε στην περιοχή του Διονύσου, κοντά στη Σταμάτα.....
Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν η μορφολογία του εδάφους και οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 και 6 μποφόρ που τροποποιούν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς.
Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ενισχύονται συνεχώς. Από εδάφους επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 24 υδροφόρες ΟΤΑ, 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας, οκτώ εθελοντικά οχήματα και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος τις επίγειες δυνάμεις ενισχύουν επτά ελικόπτερα και δώδεκα αεροσκάφη. Σύμφωνα δε με τον κ. Καπάκη, εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, αναμένονται 25 επιπλέον οχήματα με 50 πυροσβέστες από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της επαρχίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, η πρωτη εστία έγινε αντιληπτή πολύ κοντά στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ. Γίνεται λόγος για εμπρησμό.
"Το μεγάλο πρόβλημα που έχει άμεση προτεραιότητα είναι να μην επεκταθεί η φωτιά στις παρυφές της Πεντέλης και να μην περάσουν οι φλόγες στη Ροδόπολη, Πεντέλη και Διόνυσο" επεσήμανε ο ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Ο καπνός έχει σκεπάσει μεγάλες εκτάσεις του λεκανοπεδίου, από τα βορειανατολικά προάστια έως την Ηλιούπολη, τη Γλυφάδα και ακόμη νοτιότερα, ενώ είναι ορατός ακόμη και από την Εύβοια.
Το βράδυ θα κοπάσουν οι άνεμοι. Στις πληττόμενες περιοχές, πνέουν άνεμοι 5 έως 6 μποφόρ.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις οι ανεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν μόνο από αργά το απόγευμα
Εκκλήσεις για βοήθεια
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης που είχε ο ίδιος με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή.
Ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίνος Κούκης από το πρωί απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια τονίζοντας ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται ενώ ειδική έκκληση για άμεση βοήθεια απηύθυνε και ο δήμαρχος Μαραθώνα ο οποίος ανέφερε άμεσο κίνδυνο στον οικισμό της Οινόης.
Πυρκαγιές σε Σκύρο και Κάρυστο
Εκτός ελέγχου βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου στη Σκύρο. Το μέτωπο της πυρκαγιάς, που ανεξέλεγκτο καίει οτιδήποτε στο πέρασμά του, κατευθύνεται προς τους Ασκούς και τις Αχερούνες.
Στο μεταξύ, δεύτερη εστία φωτιάς ξέσπασε πριν από λίγο, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που είχε εκδηλωθεί η πρώτη εστία.
Η αστυνομία εκκενώνει τις γύρω περιοχές ενώ στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού που με κάθε τρόπο προσπαθούν να συμβάλουν στην κατάσβεση.
Την επιχείρηση κατάσβεσης έχουν αναλάβει επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επί τόπου βρίσκονται 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες ενώ από αέρος επιχειρεί ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στη Κάρυστο, στη θέση Πλατανιστός και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζει σε κατοικημένη περιοχή.
Εξαιρετικά δυσχερές είναι το έργο της κατάσβεσης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Στο σημείο επιχειρούν 7 οχήματα με 19 πυροσβέστες.

Ρεπορτάζ:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top