GuidePedia

0
Γ. Παπανδρέου: Απαιτείται μια πλατιά συμμαχία που θα ξεπερνά τα όρια των κομματικών επιλογών και που θα πει «φτάνει πια»

Μόλις οι κάλπες έκαναν την... εμφάνισή τους στον ορίζοντα, η Ιπποκράτους έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε εκπονήσει για την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας. Πρώτος στόχος είναι η προσέγγιση των μετριοπαθών και δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ. Δεύτερος, η αποκατάσταση του ρήγματος εκσυγχρονιστών - προεδρικών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Τρίτος, η προσφορά απαντήσεων στους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο τα σκάνδαλα, τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και την οικονομική καχεξία της χώρας μας. Τέταρτος, η αποκατάσταση των σχέσεων του Κινήματος με το παραδοσιακό του ακροατήριο, που είναι τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Πέμπτος, ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων που είχαν στραφεί στα μικρότερα αριστερά κόμματα. Η επίτευξη αυτών των στόχων, ενός εκάστου και όλων μαζί, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να έχει η χώρα την επομένη των εκλογών κυβέρνηση. Ο πήχης με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι το 41,2% με πεντακομματική Βουλή, ποσοστό που πέφτει στο 39,8% αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει εκτός και ανεβαίνει στο 41,8% αν μπει και τον ακολουθήσουν και οι οικολόγοι.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των ευρωεκλογών και ειδικότερα ο απόλυτος αριθμός ψήφων του Κινήματος (1.880.000) αποτελεί μια καλή αλλά όχι ιδανική αφετηρία, δεδομένου ότι στις εθνικές μέχρι σήμερα η μάχη δεν έχει ποτέ κριθεί κάτω από τις 2.700.000 ψήφους. Αυτό το εκατομμύριο που τους λείπει, οι επιτελείς της Ιπποκράτους το αναζητούν στις πέντε προαναφερθείσες ομάδες -στόχους.....
ΓΙΩΡΓΟΣ
Ανοιγμα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους
Ο Γ. Παπανδρέου έκλεισε το μάτι στους μετριοπαθείς δεξιούς ψηφοφόρους, όταν μετά τη συνάντησή του με τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης δήλωσε πως η κάθε κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει τα καλά της προηγούμενης. Αποδέκτες της αναφοράς, που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να ενταχθεί στις γενικές θεωρητικές προσεγγίσεις που απασχολούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήταν οι εκλογείς της ΝΔ που ευνοήθηκαν από αυτή και ανησυχούν μήπως χάσουν τα προνόμιά τους από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. «Τίποτα που έχει γίνει νόμιμα, καμία πράξη που δεν δημιουργεί αδικίες δεν θα θιγεί» τονίζουν οι επιτελείς της Ιπποκράτους. «Το κράτος έχει συνέχεια, εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι φύγετε εσείς να ρθούμε εμείς» προσθέτουν.
Αναφορές στο έργο Σημίτη
Η συγκεκριμένη αποστροφή του Γ. Παπανδρέου συνδυάστηκε με μία καταγγελία του Κ. Καραμανλή, γιατί δεν συνέχισε την πλούσια κληρονομιά που του άφησε το ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή, οι κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη. Στην πορεία προς τις κάλπες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει και πιο τολμηρές αναφορές στο έργο του προκατόχου του, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός θα εμπλακεί στην πολιτική δραστηριότητα. Το σίγουρο είναι ότι, για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, χρειάζεται να επεκτείνει την πολιτική του επιρροή στα όρια που την είχε φτάσει ο Κ. Σημίτης στις εκλογές του 2000 και τα οποία άντεξαν στην αναμέτρηση του 2004.
ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ολες οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν
Στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει ότι, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, όλες του οι δεσμεύσεις για αγρότες, συνταξιούχους και χαμηλόμισθους ισχύουν απολύτως και θα υλοποιηθούν ως προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Οι νέοι μη προνομιούχοι αποτελούν μία από τις βασικές ομάδες -στόχους, από τις οποίες θα κριθεί η αυτοδυναμία.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Σχέσεις με Αριστερά
Οι σχέσεις με την Αριστερά είναι ένα από τα θέματα που παραδοσιακά απασχολεί το ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και απορούν για την απουσία των οικολόγων από τον δημόσιο διάλογο. Ξέρουν ότι, αν τα δύο κόμματα μπουν στη Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας θα προσεγγίσει το 42%! Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τα πράγματα μπερδεύονται. Το πιο ισχυρό σενάριο είναι πως ο Γ. Παπανδρέου θα προτείνει συνεργασία και, αν οι πιθανοί εταίροι αρνηθούν, θα πάει σε εκλογές ελπίζοντας στον νόμο Παυλόπουλου και στην τιμωρία όσων την αρνήθηκαν από το εκλογικό σώμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Εκτός, όμως, από την υψηλή στρατηγική και τις ομάδες - στόχους, η προεκλογική περίοδος έχει και πιο πεζά θέματα, όπως η αναζήτηση χρημάτων και μέσων για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Περιλαμβάνει ακόμη και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στα θέματα που θα της θέσουν η συγκυρία και η κυβέρνηση. Το κορυφαίο θέμα που αναμένουν στην Ιπποκράτους είναι η πρόωρη ανακίνηση του θέματος της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του εκλογικού σχεδιασμού της ΝΔ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top