GuidePedia

0
Η πτώση της έντασης του ανέμου βοήθησε την Πυροσβεστική να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς προς το βουνό. Μαίνεται η φωτιά στις Μαριές Ζακύνθου. Νέες εστίες φωτιάς στο νησί
Η πτώση της έντασης του ανέμου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με οχήματα και δυναμικό από τη Λαμία και τη Βόρειο Ελλάδα, συνετέλεσαν στο να σταματήσει η καταστροφική επέλαση της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεκινήσει προχτές από τη Μαγούλα και είχε γίνει απειλή για τα Δερβενοχώρια και την Πάρνηθα.
της μητρόπολης Αττικής
«Οι φλόγες έφθασαν στην αποθήκη σε λίγα λεπτά και κατέστρεψαν τα πάντα», λέει ο Δ. Τζιοβάρας, ιδιοκτήτης επιχείρησης.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχτές τη νύχτα στις Μαριές Ζακύνθου, η οποία συνέχιζε το καταστροφικό της έργο κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, ενώ καινούργιες εστίες φωτιάς εκδηλώνονταν στο νησί.
Κατεστραμμένο φορτηγό από τις φλόγες στο προαύλιο επιχείρησης στη βιομηχανική περιοχή της Μαγούλας.
Κατεστραμμένο φορτηγό από τις φλόγες στο προαύλιο επιχείρησης στη βιομηχανική περιοχή της Μαγούλας.....

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας το βόρειο μέτωπο της φωτιάς που είχε εκδηλωθεί στη Μαγούλα, κοντά στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, είχε περιοριστεί στο βουνό, σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από τα Δερβενοχώρια.

Η δύναμη του ανέμου είχε περιοριστεί, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμείνει καθηλωμένη καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα στην περιοχή κατέφθαναν πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες εκτός Αττικής, με σκοπό να εμποδίσουν τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Δερβενοχώρια και την Πάρνηθα.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν οι συνεχείς ρίψεις νερού με πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, με αποτέλεσμα η μεγάλη πυρκαγιά να κατασταλεί.

Στις 10.20 το πρωί η πυρκαγιά ήταν πλέον σε ύφεση και καταβάλλονταν προσπάθειες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, πριν δυναμώσει η ισχύς του ανέμου και ανατρέψει το σκηνικό.

Τη μάχη για να κατασταλεί και να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά έδωσαν χτες 120 πυροσβέστες με 50 υδροφόρα οχήματα, 136 άτομα πεζοπόρο, προσωπικό των δήμων με οχτώ υδροφόρες και προωθητικά μηχανήματα του Στρατού. Στην κατάσβεση πήραν επίσης μέρος έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Στην πολύπαθη από πυρκαγιές Ζάκυνθο, η φωτιά στην περιοχή Μαριές ήταν χτες σε πλήρη εξέλιξη.

Επειδή οι δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο μέγεθος της φωτιάς και επειδή εκδηλώνονταν συνεχώς νέες πυρκαγιές, ζητήθηκαν ενισχύσεις από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας και ενώ η φωτιά στις Μαριές Ζακύνθου κατέστρεφε πευκόφυτη δασική έκταση, άλλες δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις Βολίμες και στο Κοιλιωμένο οι οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.

Χτες, στις 12.40 το μεσημέρι, ξέσπασαν άλλες δύο πυρκαγιές, στις περιοχές Στρογγυλό Ζακύνθου και Στόμια, οι οποίες ήταν ως αργά σε εξέλιξη.

Οι διαδοχικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, δημιουργούν υπόνοιες ότι είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.

Για εμπρηστές μίλησαν και τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η πυρκαγιά στις Μαριές ξεκίνησε από πέντε διαφορετικές εστίες.

Αλλη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στην Αττική, στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, στην περιοχή Αγκώνα.

Η φωτιά ήταν σε δασική έκταση μακριά από κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά αυτή ξεκίνησε κοντά σε χωματερή.

Λόγω του ισχυρού ανέμου εντάσεως μέχρι και εφτά μποφόρ, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και έκαιγε ως αργά χτες έκταση με πεύκα και χαμηλή βλάστηση.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε από πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού και από επίγεια δύναμη 45 πυροσβεστών με 15 υδροφόρα οχήματα.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
pterzis@pegasus.gr

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ
«Ζήσαμε ξανά τον εφιάλτη του 2007»

«Ζήσαμε ξανά τον εφιάλτη του 2007, αλλά ευτυχώς σωθήκαμε».

Αναστεναγμός ανακούφισης έβγαινε χθες το πρωί από ένα μεγάλο τμήμα των ιδιοκτητών βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή της Μαγούλας και κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις και τα σπίτια τους σώθηκαν την τελευταία στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει προχθές το μεσημέρι, τα πολιόρκησαν στην κυριολεξία.

Οι πύρινες γλώσσες πέρασαν μέσα από τους περιβόλους των βιομηχανικών μονάδων, από αυλές σπιτιών και ελαιώνες και έφτασαν έως τα πρώτα σπίτια της Μαγούλας, κοντά στο γήπεδο.

Μία διάσπαρτη από βιομηχανικές μονάδες περιοχή έκτασης περίπου δέκα χιλιομέτρων, απειλήθηκε με ολοκληρωτική καταστροφή.

Η φωτιά, κατά το πέρασμά της, έκαψε περισσότερα από τρία εργοστάσια και αποθήκες, νταλίκες και τράκτορες.

Επίσης έκαψε έκταση με ελαιόδεντρα επάνω ακριβώς από τα τελευταία σπίτια της Μαγούλας και μεγάλη πευκόφυτη έκταση.

Οπως έλεγαν χθες πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής, εάν δεν άλλαζε η φορά του ανέμου, οι φλόγες θα έφθαναν έως την παραλία και θα επεκτείνονταν έως τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα.

Ακριβής αποτίμηση των ζημιών αναμένεται να γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα από τα συνεργεία της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής. Ηδη, από χθες, και πριν ακόμη σβήσουν οι φλόγες που έκαιγαν ακόμη επάνω στο βουνό, άρχισαν να καταγράφουν τις επιχειρήσεις που κάηκαν, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να αποζημιωθούν.

Τη μεγαλύτερη πάντως ζημιά υπέστη η επιχείρηση του κ. Δημήτρη Τζιοβάρα. Μία τεράστια αποθήκη γεμάτη με ηλεκτρικά είδη, ρούχα, παπούτσια και άλλα εμπορεύματα, καθώς επίσης πέντε φορτηγά και ένας τράκτορας, καταστράφηκαν.

Η φωτιά πολιόρκησε την επιχείρησή του την ώρα που μέσα σε αυτήν ήταν έξι εργαζόμενοι και λίγο έλειψε να καούν όλοι.

«Προσπαθήσαμε να τη σβήσουμε μόνοι μας, αλλά δεν το πετύχαμε. Ηλθαν τα πυροσβεστικά οχήματα, έριξαν νερό, αλλά μετά καθυστέρησε ο ανεφοδιασμός τους με νερό και καταστράφηκαν τα πάντα. Εάν ερχόντουσαν έγκαιρα τα βυτιοφόρα, η επιχείρηση θα είχε σωθεί...», είπε.

Κάτοικοι της περιοχής έκαναν χθες λόγο για κακή εκτίμηση από πλευράς πυροσβεστικού μηχανισμού της πραγματικής κατάστασης της φωτιάς, με συνέπεια να πάρει διαστάσεις και στη συνέχεια να είναι δύσκολη η κατάσβεσή της.

Οπως είπαν, όταν άρχισε, περίπου στη 1 μετά το μεσημέρι έξω από το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, την υποτίμησαν. Ετσι, οι φλόγες, βοηθούμενες από τον ισχυρό άνεμο που έπνεε την ώρα εκείνη, επεκτάθηκαν αμέσως.

Οπως προχθές, έτσι και χθες, το μεγαλύτερο βάρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς είχε πέσει στους ώμους των πυροσβεστών και των πιλότων των πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Τα αεροπλάνα, επειδή η περιοχή είναι κατοικημένη και υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού ανθρώπων από την πτώση του μεγάλου όγκου νερού, δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις.

Οι φλόγες τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο το μεσημέρι, έπειτα από προσπάθειες δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων και ισχυρή επίγεια δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top