GuidePedia

0
Σε έκθεση επισημαίνεται πως η κρίση θα οδηγήσει κάτω από το απόλυτο όριο της φτώχειας 55 με 90 εκατ. ανθρώπους. Έκκληση στις πλούσιες χώρες για αύξηση της βοήθειας

Συναγερμό σήμανε χθες ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας σε έκθεσή του ότι η οικονομική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει στην «απόλυτη φτώχεια» 90 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιστρέφοντας την 20ετή συνεχόμενη μείωση του απόλυτου αριθμού των φτωχών ανά τον κόσμο!
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, αυτό θα αντιστοιχεί με μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς,17% θα ζει σε συνθήκες «απόλυτης φτώχειας», έναν ορισμό που δίνει ο ΟΗΕ για τον πληθυσμό που επιβιώνει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα...
Οπως επισημαίνεται στις σελίδες της έκθεσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Γενεύη, μόνο το 2009 «η οικονομική κρίση αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά 55 με 90 εκατ.». Εξίσου «σοβαρό πρόβλημα», αναφέρεται στην έκθεση, «αποτελεί η έλλειψη συνέπειας του ανεπτυγμένου κόσμου έναντι των φτωχότερων χωρών».
Οπως επισημαίνεται, παρά τους στόχους που έθεσαν οι ισχυροί του πλανήτη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G8 το 2005 στον Γκλένιγκλς, «κανένας δεν φαίνεται να τηρεί τα συμφωνηθέντα». Σύμφωνα με την έκθεση, η βοήθεια προς τον φτωχό Νότο μειώνεται αντί να αυξάνεται.
Παρά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ισχυρές οικονομίες το 2005 για την ενίσχυση των φτωχότερων κρατών με 50 δισ. δολάρια μέχρι το 2010 - τα μισά από τα οποία υποτίθεται ότι θα διοχετεύονταν στην Αφρική, τα ποσά που έχουν δεσμευτεί μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αμέσως μετά την παρουσίαση της έκθεσης απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες του G8, που αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο στην ιταλική Λ Ακουιλα, «να μην ξεχνούν τις υποσχέσεις τους» και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στις φτωχότερες χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top