GuidePedia

0
Σε δύο βάρκες η κυβέρνηση ...

Από την απόλυτη άρνηση των πρώτων ημερών στο ενδεχόμενο ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων, τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Γ. Τραγάκης: Θα το δούμε...

Την τακτική «ήξεις αφήξεις» για το ενδεχόμενο ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων και για την υπόθεση της Siemens ακολουθεί η κυβέρνηση, «πατώντας σε δύο βάρκες», καθώς από τη μία πλευρά λέει ότι «δεν διαπραγματεύεται με κατηγορουμένους» και από την άλλη δεν απορρίπτει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις αποκαλύψεις στον χώρο των φυλακών, στην ανάγκη προστασίας μίας γυναίκας μάρτυρα και στο κατά πόσον υπάρχει σκέψη να επεκταθεί το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, είπε: «Το θέμα της μαρτυρίας ως αποδεικτικό στοιχείο είναι ένα θέμα που εντάσσεται συνολικά στο ερώτημα της ορθής απονομής του ποινικού δικαίου και δεν θα ήθελα να το αντιμετωπίσουμε αποσπασματικά».

Προσέθεσε δε ότι ήδη έχουν ανανεωθεί οι δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκφράζοντας την άποψη ότι «χρειάζονται συνολικά δραστικά μέτρα και σε πολλά επίπεδα, ενώ επεσήμανε ότι η προστασία μαρτύρων είναι ένα από αυτά, αλλά όχι το μόνο»......
Πάντως, ανεξάρτητα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να «πατά σε δύο βάρκες» και από την απόλυτη άρνηση των πρώτων ημερών να αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου.
Σημειώνεται ότι χθες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα το δούμε, δεν το απορρίπτουμε», ενώ ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης τόνισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με κατηγορουμένους».

Ωστόσο, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μ. Αντώναρος, απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει ένα: Να χυθεί άπλετο φως. Να διερευνηθεί σε βάθος από την ελληνική Δικαιοσύνη, να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία, οπότε, αν υπάρχουν ένοχοι, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τίποτε άλλο».
Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, θέτοντας τις εξής επισημάνσεις: «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν συμφωνεί ή όχι με την κατεύθυνση που είχαμε προτείνει (για «ειδική μεταχείριση») και, κατά δεύτερον, η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία, αν δεν κάνει, θα την κάνουμε εμείς».
Το «στρίβειν διά των επιτροπών» επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για την αποκάλυψη της αλήθειας στις μεγάλες υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Τις πολιτικές αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν επιτροπές. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι απλή και αυτοτελής. Μπορεί να ψηφιστεί στη Βουλή, χωρίς κανένα πρόβλημα, ανεξάρτητα από τις εργασίες των επιτροπών του υπουργείου Δικαιοσύνης», τόνισε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ 3 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες, μετά τις απολογίες τους στον 4ο ειδικό ανακριτή, τρεις από τους δέκα κατηγορούμενους, που φέρονται να εμπλέκονται ως συνδικαιούχοι στη διαδρομή του 1 εκ. γερμανικών μάρκων, για τα οποία απολογήθηκε την περασμένη βδομάδα ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος.
Συγκεκριμένα, εγγυοδοσία 20.000 ευρώ επιβλήθηκε στον επιχειρηματία Στέλιο Βίο, 5.000 ευρώ στον πρώην οδηγό του κ. Τσουκάτου, Γ. Γενναίο, ενώ χωρίς εγγύηση αφέθηκε ελεύθερος ο Κ. Βώσος. Επτά ακόμη κατηγορούμενοι απολογούνται αύριο και μεθαύριο για την ίδια υπόθεση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top