GuidePedia

0
Στα 3,5 δισ. ευρώ έχει ανέλθει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω εκτόξευσης των δαπανών και της συρρίκνωσης των δημοσίων εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο είναι απογοητευτικά. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα παραμένουν τόσο στον τομέα των εσόδων όσο και των δαπανών.
Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων παρουσιάζουν πλήρη καθίζηση, γεγονός που οφείλεται στην κακή εικόνα της αγοράς και την κάθετη πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το προηγούμενο έτος..... Η εικόνα αυτή επηρεάζει και τις εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, οι οποίες κινούνται σε οριακό έδαφος λόγω και της έξαρσης της φοροδιαφυγής που κατά τεκμήριο γιγαντώνεται σε περιόδους κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα τα έσοδα αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα παρουσιάζουν μείωση 1-2% στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 τη στιγμή που ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την αύξησή τους κατά 13,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στο σκέλος των δαπανών, η πρόβλεψη για μείωση των ελαστικών δαπανών κατά 10%, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ, δεν φαίνεται να υλοποιείται, αφού οι πρωτογενείς δαπάνες ήδη υπερβαίνουν τις προϋπολογισθείσες στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι δαπάνες στο εξάμηνο αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20% έναντι ετήσιου στόχου 9,1%.
Η διαρκώς διογκούμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού καθιστά επιτακτική την ανάγκη για νέα επιβαρυντικά μέτρα τον Οκτώβριο και ήδη το οικονομικό επιτελείο σιγά-σιγά φανερώνει τις προθέσεις του για νέα τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μεταξύ άλλων:
- Αύξηση των συντελεστών των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς από το 2010 ή κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και υπαγωγή αυτών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
- Αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού κέρδους για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των διατάξεων της αυτοπεραίωσης. Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα.
- Μείωση των φοροαπαλλαγών τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.
- Πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις για το 2010. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική αυτή εφαρμόσθηκε και φέτος ικανοποιώντας εκτός από την Κομισιόν και τους διεθνείς οργανισμούς. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εφάπαξ επιδότηση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στη λογική που ακολουθήθηκε και το τρέχον έτος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top