GuidePedia

0
Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά το μόνο για το οποίο καταβάλλεται η προσπάθεια, μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι να αξιοποιηθεί ένα αξιολογότατο στελεχικό δυναμικό των απασχολουμένων στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που παραμένει αναξιοποίητο και εκτός ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση.
Αυτό γνωστοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί με ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων.
Ενημερώνοντας ο κ.Παυλόπουλος μίλησε για ανακρίβειες που κυκλοφόρησαν ότι αφορά η ρύθμιση 80.000 υπαλλήλους, ή ότι θα μονιμοποιηθούν...... Μονιμοποίηση, συμπλήρωσε, βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του άρθρου 103 του Συντάγματος το 2001 δεν χωρεί. Απλώς επιδιώκεται να αξιοποιηθεί στην ιεραρχία μέχρι του βαθμού του διευθυντού αναξιοποίητο προσωπικό που δεν μπορεί να μπει σήμερα να ανελιχθεί, ούτε έχει δικαίωμα υπογραφής και αφορά τον στενό δημόσιο τομέα και σε καμία περίπτωση τις ΔΕΚΟ: «Δεν θίγεται σε καμία περίπτωση η μονιμότητα, δεν καταλαμβάνεται η θέση κανενός και αξιολογούνται όπως το υπόλοιπο προσωπικό χωρίς να φθάνουν στο βαθμό του γενικού διευθυντή».
Ο κ.Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι είχε φέρει τη διάταξη προκειμένου να κατοχυρωθεί συνταγματικά στην τελευταία αναθεώρηση του 2006 χωρίς όμως να γίνει τίποτε ύστερα από την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την όλη διαδικασία. Τόνισε ακόμη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μονιμοποίηση και ότι θα πρέπει σε συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ και σύμφωνη γνώμη με την υπουργό απασχόλησης να λυθεί το ασφαλιστικό θέμα των συγκεκριμένων υπαλλήλων για να υπαχθούν από το ΙΚΑ στα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ ο Γ.Ντόλιος συμφώνησε ότι πρέπει πράγματι να αντιμετωπισθεί η ένταξη των ανθρώπων αυτών στην υπαλληλική ιεραρχία, αφού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά πρότεινε, προκειμένου να μη βρεθεί η Βουλή προ απροόπτου, να ζητηθεί η άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου, θεωρώντας βέβαιο ότι θα εγερθούν θέματα συνταγματικότητας από μονίμους υπαλλήλους που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
- Δεν τίθεται από το υπό κατάθεση νομοσχέδιο θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, επανέλαβε ο Π.Παυλόπουλος.
Η κ. Εύα Μελά από το ΚΚΕ τόνισε ότι το καθεστώς των συμβασιούχων είναι ένα καθεστώς ντροπής που κρατάει χρόνια, ενώ έκρινε ότι «αν και δείχνει δημοκρατικοφανές το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά προπέτασμα καπνού για να πληγεί συνολικά το Δημόσιο και να φέρει την άρση της νομιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
Από την πλευρά του ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ.Τσούκαλης υπενθύμισε ότι ο υπουργός είχε δηλώσει πολύ επιφυλακτικός για τη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης και ότι το όποιο ρίσκο πήρε για το προεδρικό διάταγμα 164/2004 με το ίδιο θα μπορούσε η Βουλή να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους αυτούς.
«Η κυβέρνηση κινείται σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Για την εξέλιξη της κατηγορίας των υπαλλήλων αυτών θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα. Νομίζουμε ότι κινούμαστε με σωστό τρόπο», σχολίασε κλείνοντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ.Ζώης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top