GuidePedia

0

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά καπνίσματος των περισσότερων τσιγάρων κατά κεφαλήν ανάμεσα σε 123 χώρες. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία ERC και σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, η μέση κατανάλωση ξεπερνά καθημερινά τα οκτώ τσιγάρα την ημέρα για τον κάθε Έλληνα.
Μάλιστα, στις 17 πρώτες θέσεις από τις 20 στην κατάταξη της βλαβερής συνήθειας, φιγουράρουν ευρωπαϊκά κράτη.
Ο Economist παρατηρεί ότι τα ποσοστά καπνίσματος μεταβάλλονται αντιστρόφως ανάλογα προς την ευημερία των κρατών, καθώς όσο πιο πλούσια γίνεται μια χώρα, τόσο λιγότερο καπνίζουν οι πολίτες της.
Αυτό εξηγείται από την υψηλότερη φορολογία, την επιβολή απαγορεύσεων και την εκπαίδευση σε θέματα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, εύπορα κράτη όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα παραμένουν «εξαρτημένα».
Οι μέχρι πρότινος παθιασμένοι Γάλλοι καπνιστές, φαίνεται να έχουν θέσει υπό έλεγχο τη βλαβερή τους συνήθεια, ωστόσο, το 20% των τσιγάρων στη χώρα διακινείται παράνομα με στόχο τη φοροδιαφυγή.
Εντύπωση προκαλεί η χαμηλή κατανάλωση τσιγάρων στην Ινδία –σε σύγκριση με την Κίνα– γεγονός, όμως, που θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αγαπημένη συνήθεια των Ινδών να μασούν τον καπνό.......
Κατάταξη ανάλογα με την κατανάλωση τσιγάρων ανά άτομο την ημέρα
Θέση 1η: Ελλάδα
Θέση 2η: Ρωσία
Θέση 9η: Ισπανία
Θέση 15: Κορέα
Θέση 17η: Ιαπωνία
Θέση 19η: Λίβανος
Θέση 26η: Κίνα
Θέση 28η: Ιταλία
Θέση 32η: Τουρκία
Θέση 42η: ΗΠΑ

Θέση 46η: Γερμανία

Θέση 75η: Βραζιλία

Θέση 118η: Ινδία

Δημοσίευση σχολίου

 
Top