GuidePedia

0
«Το τσιγάρο ηρεμεί τα νεύρα. Στο κάτω κάτω, δεν είναι και τόσο βλαβερό. Και πάντως δεν είναι πιο βλαβερό από άλλα επικίνδυνα πράγματα που κάνουμε. Υπάρχουν βέβαια ένα σωρό επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο, ωστόσο… υπερβάλλουν! Άλλωστε, ο δικός μας οργανισμός είναι “γερό σκαρί”. Αντέχει. Δεν πρόκειται να νοσήσει από το τσιγάρο. Βέβαια, θα ήταν καλύτερο να μην το είχαμε ξεκινήσει.
Αλλά άμα καπνίζεις τουλάχιστον ένα πακέτο ημερησίως για μία εικοσαετία, τι νόημα έχει πια να το κόψεις; Ό,τι έπαθες έπαθες και δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι καλύτεροι τρόποι διακοπής του καπνίσματος είναι οι ειδικοί γιατροί και τα σχετικά φάρμακα»…
Αυτό είναι το προφίλ του «θεριακλή» Ελληνα, όπως το σκιαγράφησε –μέσα από τις απαντήσεις του κόσμου– πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Το αντιπροσωπευτικό δείγμα της έρευνας αποτελούσαν ενήλικες, 2.037 καπνιστές και 2.006 μη καπνιστές.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα:
Οι Ελληνες θεωρούν ως πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος την εκπαίδευση στα σχολεία (83%), την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (80%), τη δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος (80%), τη χορήγηση ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία (70%), τις καμπάνιες ενημέρωσης (69%), την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων (64%) και την απαγόρευση πώλησης στους ανηλίκους (63%).
Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι κάνουν διάφορες παρερμηνείες σχετικά με το κάπνισμα.
Για παράδειγμα, 30% των καπνιστών και 25% των μη καπνιστών δηλώνουν λανθασμένα ότι τα τσιγάρα light είναι λιγότερο βλαβερά από τα κανονικά, ενώ όλες οι έρευνες μέχρι τώρα δεν έδειξαν κανένα πλεονέκτημα για τα κακώς αναφερόμενα και ως «ελαφρά» τσιγάρα.
Επίσης, 35% των καπνιστών και 22,3% των μη καπνιστών πιστεύουν λανθασμένα ότι εάν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα καθημερινά επί 20 χρόνια δεν θα ωφεληθεί και πολύ εάν κόψει τώρα το κάπνισμα, αν και τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη.......
Η πλειοψηφία των καπνιστών (71,5%) πιστεύει ότι το τσιγάρο ηρεμεί τα νεύρα τους! Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι το κάπνισμα απελευθερώνει επινεφρίνη, μια ορμόνη η οποία δημιουργεί σωματικό στρες στον καπνιστή και όχι χαλάρωση.
Η εθιστική ποιότητα της νικοτίνης κάνει το χρήστη να ηρεμεί. Στην πραγματικότητα το κάπνισμα από μόνο του προκαλεί εκνευρισμό!
Το 50% σχεδόν των καπνιστών δεν θεωρεί το κάπνισμα πιο βλαβερό από άλλα πράγματα που κάνουμε. Αντίθετα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κατατάξει το κάπνισμα στην Ελλάδα ως το νούμερο 1 παράγοντα κινδύνου νοσηρότητας.
Το 23,3% των καπνιστών θεωρεί ότι οι ιατρικές έρευνες τα… παραλένε, ενώ το 21% δεν έχει γνώμη… ακόμα! Ένα 9,7% και ένα 20,6% των καπνιστών φαίνεται να πιστεύει ή να ελπίζει ότι το γενετικό του υλικό είναι αρκετά δυνατό για να τον προστατεύσει από τους κινδύνους του καπνίσματος! Αυτό είναι πολύ συχνό εμπόδιο στην υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, το γεγονός δηλαδή ότι δεν αισθάνονται το ίδιο ευάλωτοι απέναντι στους κινδύνους.
Θετικό όμως είναι ότι το 66,3% των καπνιστών θα προτιμούσε να μην έχουν αρχίσει το κάπνισμα!
Οι γνώσεις του ελληνικού πληθυσμού για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών διαφέρουν, με τους μη καπνιστές να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στις βλάβες που προκαλεί η συστηματική εισπνοή καπνού από τους γύρω μας. Και οι δύο ομάδες όμως υπο-εκτιμούν την επίδραση του παθητικού καπνίσματος σε άλλους καρκίνους (π.χ. καρκίνο του παγκρέατος) και την υπέρταση.
ΜΕΤΡΑ
Το 38,2% των Ελλήνων είναι καπνιστές, το 70% αναφέρει έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας και το 95% σε μπαρ, εστιατόρια-ταβέρνες.
Το 95% των μη καπνιστών, αλλά και το 62% των καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και ταβέρνες τα θεωρούν θετικά σε ποσοστό 86%, όπως τόνισε ο αν καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας.
Διότι, το 94% των μη καπνιστών και το 73,5% των καπνιστών θεωρούν τα ισχύοντα μέτρα ανεπαρκή.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καπνιστές σε κέντρα εστίασης και διασκέδασης παρουσιάζουν σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα συμπτώματα, όπως:
Βήχα (41,8%), συριγμό κατά την αναπνοή (27,5%), φλέγμα (48,2%) και λαχάνιασμα (53,4%) απ’ ό,τι οι μη καπνιστές.
Πάντως, το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει. Το 34,3% των καπνιστών δηλώνει ότι θα πηγαίνει λιγότερο σε χώρους εστίασης-διασκέδασης, όμως το 34,8% των μη καπνιστών θα πηγαίνει περισσότερο.
Έτσι, παρά την ανησυχία των ιδιοκτητών τέτοιων χώρων η προσέλευση προβλέπεται μεγαλύτερη, αφού οι μη καπνιστές είναι 20% περισσότεροι από τους καπνιστές στο γενικό πληθυσμό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των μη καπνιστών και το 68% των καπνιστών θεωρούν αρκετά έως πολύ σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top