GuidePedia

0

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Άγγελος Συρίγος αναλύει τα σενάρια για την ενδεχόμενη προσφυγή από Ελλάδα και Τουρκία σε διεθνές διαιτητικό όργανο για το θέμα της ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδας.

Εξηγεί γιατί, κατά την γνώμη του, δεν μπορεί να υπάρξει προσφυγή σε άλλο δικαστήριο, είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου είτε του Αμβούργο, το τελευταίο μάλιστα εξετάζει αποκλειτικά θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Διευκρινίζει ποια είναι τα θέματα που θα μπορούσαν να παραπεμφθούν, το εξής ένα, ΑΟΖ –Υ φαλοκρηπίδα, και εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό από την Τουρκία η οποία επιμένει σε μία συζήτηση ή προσφυγή “πακέτο”.

Αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο από παλαιότερες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μέχρι που αυτές είχαν φτάσει και περιγράφει την μοναδική φορά όπου οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά στην παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης αλλά τελικά αυτή δεν προχώρησε λόγω της παγίδας που είχε προσπαθήσει να στήσει η Τουρκία με συγκεκριμένη φράση ο λόγια στο παραπεμπτικό. Η περίοδος που οι ΗΠΑ μας είχαν προτείνει αύξηση των χωρικών υδάτων στα 9 ν.μ με τις “πλάτες” του 6ου Στόλου.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top