GuidePedia

0


Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία (προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν δια της προσκολλήσεως τελικά θα συμμετέχουν και οι «ιππότες της καινοτομίας», δηλαδή ΕΛΚΑΚ και ΓΕΕΘΑ/ΣΤ Κλάδος).

Στην αρχική έρευνα  προέκυψε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα υποκαθιστούσε την αποστολή δεύτερου ερωτηματολογίου προς το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και ειδικότερα τη SIBAT, τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι τις απαντήσεις στο πρώτο ερωτηματολόγιο της ελληνικής πλευράς είχε κομίσει ισραηλινή αντιπροσωπεία της SIBAT που το διήμερο 28 -29 Αυγούστου πραγματοποίησε συναντήσεις στην Αθήνα στο ΓΕΕΘΑ.

Προκειμένου να ενημερώσει με ακρίβεια και πληρότητα τους αναγνώστες του για ζήτημα που αφορά υψηλής κρισιμότητας εξοπλιστικό πρόγραμμα, η στήλη συγκάλεσε συνεδρίαση «βασικής συνθέσεως», του Σκιώδους Συμβουλίου Σοφών (Σx3) για το θέμα. «Επίσκεψη; Γιατί; Μα σύμφωνα με όλες τις ανοικτές πηγές οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν διαθέτουν σε υπηρεσία ούτε το SPYDER ούτε το BARAK MX», είπε ο ένας Σοφός.

«Από όσα γνωρίζω, αυτό που γλυκοκοιτάζουν στη Μεσογείων από πλευράς Rafael, το SPYDER All-in-One, δεν έχει εισαχθεί σε υπηρεσία με κανένα χρήστη», προσέθεσε ένας άλλος από τους παριστάμενους. «Ούτε είναι γνωστό αν η IAI (Israel Aerospace Industries) έχει ολοκληρώσει την παραγωγή και παράδοση πλήρων συστημάτων BARAX MX σε κάποιο χρήστη», είπε ο δεύτερος Σοφός.

«Μόλις έλαβα πληροφορίες ότι για τους λόγους που είπε μόλις ο Σοφός, ο σκοπός της επίσκεψης φέρεται να τροποποιήθηκε σε ενημέρωση για την αρχιτεκτονική της πολυστρωματικής αρχιτεκτονικής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας», τους ενημέρωσα με πλατύ χαμόγελο.

«Δηλαδή, κατάλαβαν ότι αν είχαν πάει να δούνε τα BARAK MX και SPYDER All-in-One, κάποιος θα επισήμαινε ότι δεν βρίσκονται σε ισραηλινή υπηρεσία οπότε θα εκτίθετο! Πάει η ευκαιρία που είχες για καζούρα», παρενέβη στην ίδια διάθεση ο πρώτος Σοφός. «Μα τι συζητάμε τώρα, αυτά είναι γελοιότητες», παρενέβη οργισμένος, ο τρίτος Σοφός που λόγω γνώσεων, εμπειρίας και πρότερου επαγγελματικού βίου ήταν ίσως ο πιο κατάλληλος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

«Αν θέλουν να επισκεφθούν τις κατασκευάστριες εταιρίες για να ενημερωθούν για τα συστήματα ή τα υποσυστήματα που τα αποτελούν και το εγκρίνει η ιεραρχία, ας το κάνουν», συνέχισε. «Αυτό όμως δεν είναι σοβαρή διαδικασία αξιολόγησης για μία προμήθεια τόσο σημαντική επιχειρησιακά και τόσο υψηλού κόστους». «Έχει γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει να προμηθευτούμε απλώς συστήματα αλλά να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένη εθνική αρχιτεκτονική αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας;
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Άρα βήμα πρώτο: μελετάμε και αποφασίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και το εκφράζουμε με επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις, ώστε να μπορούμε να τις αξιολογήσουμε και βαθμολογήσουμε με ακρίβεια. Επίσης θέλουμε να φτιάξουμε μία αρχιτεκτονική για το ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, προσαρμοσμένη στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες του, που να μπορεί με υψηλή αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή σήμερα, στο άμεσο και το προβλεπτό μέλλον.

Στη συνέχεια, βήμα δεύτερο, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Είναι βλακώδες στην αρχική φάση να αυτοπεριοριζόμαστε στις επιλογές μας, καθώς με τη διαδικασία αξιολόγησης διευρύνουμε το γνωστικό μας πεδίο και την κατανόηση νέων τεχνολογιών που θα μας προσφέρονται όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από τη διεθνή αγορά.

Από το 2020, τον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε ξεκάθαρα διαφανεί τι έρχεται. Ακολούθησαν η Ουκρανία και η Γάζα. Ακόμα και τώρα, αφού αφήσαμε ανεκμετάλλευτο τόσο χρόνο, μπορεί να εκδοθεί RFI (Request For Information: Αίτημα για Πληροφορίες), που δεν είναι νομικά δεσμευτικό για εμάς και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μας πουλήσουν να παρελάσουν από την αρμόδια επιτροπή προσκομίζοντας στοιχεία για τις επιδόσεις του κάθε συστήματος που παράγουν και απαντήσεις σε ερωτήματα που θα θέσει η επιτροπή.

Και φυσικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο να γίνουν και επισκέψεις για ενημέρωση στις εγκαταστάσεις παραγωγής των κατασκευαστών αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις συμμαχικών και φιλικών χωρών που τα χρησιμοποιούν. Ας πάει διακριτικά και μία μικρή ομάδα στην Ουκρανία ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις λύσεις που έχουν υιοθετηθεί συνολικά ή κατά περίπτωση. Εκεί έχει συσσωρευτεί εμπειρία και αφού τους παρέχουμε συνεχώς στρατιωτική βοήθεια μπορούμε να ζητήσουμε αναλυτική ενημέρωση.

Βήμα τρίτο, όχι κατ’ ανάγκη διαδοχικό, αλλά που μπορεί να υλοποιηθεί παράλληλα, εκδίδουμε αίτημα για προσφορά τιμής (RFQ: Request For Quotation), ώστε να έχουμε αντίληψη των οικονομικών δεδομένων.

Βήμα τέταρτο, στη βάση των ανωτέρω καταρτίζουμε κατάλογο προεπιλογής (short list) για την επόμενη φάση της διαδικασίας. Και αμέσως μετά προσκαλούμε τους ενδιαφερόμενους σε αξιολόγηση πεδίου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις δυνατότητες του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).

Σε όσους συμμετάσχουν ακόμα και σε αυτούς που θα δυσκολευθούν, καλό θα τους κάνουμε. Μία υψηλού επιπέδου αξιολόγηση εφόσον τα συστήματα αποδώσουν αποτελεί ισχυρό διαφημιστικό πλεονέκτημα. Αν όχι παρέχει στους κατασκευαστές την ευκαιρία να ανακαλύψουν και διορθώσουν τυχόν προβλήματα. Το παράδειγμα με την πρόσφατη αξιολόγηση πεδίου στο πρόγραμμα του «εθνικού οχήματος», όπου συμμετείχαν συνολικά 28 διαφορετικοί τύποι οχημάτων, είναι εξόχως διδακτικό και πρέπει να το έχουμε ως μπούσουλα.

Βήμα πέμπτο, αφού έχουμε «ακτινογραφήσει» και «ξεσκονίσει» το σύνολο των υποψηφιοτήτων διενεργούμε ταχεία διαγωνιστική διαδικασία. Και προσέξτε! Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο διασφαλίζουμε τις επιδόσεις όποιου συστήματος προμηθευτούμε, συμπιέζουμε το κόστος και όλο αυτό το διάστημα δημιουργούμε τεράστιο δυναμικό σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση προς όφελος της χώρας», κατέληξε τον μονόλογο του.

«Παράλληλα πρέπει να φτιάξουμε σχέδιο για την ουσιαστική εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης», παρενέβη ο τέταρτος Σοφός που μέχρι τότε παρακολουθούσε τη συζήτηση σιωπηλός. «Όχι μόνο στην εγχώρια παραγωγή και το κυριότερο την εν συνεχεία υποστήριξη των συστημάτων που θα προμηθευτούμε, αλλά και στο λογισμικό και το υλικό που απαιτείται για να ολοκληρώσουμε όλα τα μέρη στην αρχιτεκτονική», εξήγησε.



ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ

«Η εθνική αρχιτεκτονική αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας δεν είναι προϊόν που το αγοράζεις έτοιμο από το ράφι αλλά δυναμική διαδικασία ανάπτυξης. Για να φθάσει το Ισραήλ στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα δαπάνησε δισεκατομμύρια. Όχι μόνο σέκελ [το εθνικό νόμισμα του Ισραήλ] αλλά και δολάρια του αμερικανικού κρατικού προϋπολογισμού. Και χρειάστηκαν χρόνια, πολλά χρόνια».

«Εμείς ακόμη δεν έχουμε αρχίσει την υλοποίηση και οι υπερβολές περί θόλων εκτοξεύονται κατά ομοβροντίες. Αφού λοιπόν πάνε στο Ισραήλ ας τους ρωτήσουν περί θόλων και πόσο εφικτοί είναι. Από μόνη της η καλλιέργεια αυτής της αντίληψης παραπλανά τους πολίτες», ολοκλήρωσε την παρέμβαση του.

Οι υπόλοιποι του Σx3 κούνησαν επιδοκιμαστικά τα κεφάλια τους και πρότειναν τη λήξη της συνεδρίασης. «Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κυρίαρχη τάση παγκοσμίως είναι η ανάπτυξη όπλων που η άφεση τους από επανδρωμένες ή μη πλατφόρμες θα γίνεται εκτός της ζώνης εμπλοκής (WEZ: Weapon Engagement Zone) των όπλων μας. Άρα τα μέγιστα δυνατά βεληνεκή και μέγιστα ύψη αναχαίτισης και φυσικά η διαλειτουργικότητα και η «ανοικτή» αρχιτεκτονική για τη ταχεία και απρόσκοπτη ολοκλήρωση νέων τεχνολογιών και συστημάτων ήταν και σήμερα είναι ακόμη περισσότερο, εκ των ων ουκ άνευ», συμπλήρωσε ο τρίτος Σοφός καθώς σηκώθηκε από το τραπέζι.

Ανοίγοντας την πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων στράφηκε προς όλους τους υπόλοιπους και είπε: «Τα καλύτερα έρχονται. Ας δούμε τι θα προκύψει από την απενημέρωση της επίσκεψης, αν όντως υπάρχει η πολιτική βούληση και η οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσουμε στη δημιουργία της αρχιτεκτονικής ή όλα είναι απλώς σκηνοθεσία για να δικαιολογηθεί η ικανοποίηση του παράγοντα ‘S’».

«Τι είναι αυτό;» τον ρώτησα με απορία και επιφύλαξη (φοβούμενος ότι επρόκειτο για κάποιο αστείο). «Είναι νωρίς ακόμα. Όμως μην ανησυχείς θα είσαι από τους πρώτους που θα το μάθει», είπε και έφυγε. Με την απορία στο βλέμμα μου κοίταξα τους άλλους τρεις Σοφούς οι οποίοι με χαιρέτησαν χαλαρά και αποχώρησαν. Οπότε κατάλαβα ότι ο μόνος που δεν ήξερε τον παράγοντα ‘S’ ήμουν εγώ!

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top