GuidePedia

0


Η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στο Βελιγράδι και τα Τίρανα, ενώ μαίνεται η βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων στη Γάζα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προκλητική, με δεδομένο ότι στην πλειονότητα του ο αλβανικός πληθυσμός ασπάζεται το σουνιτικό Ισλάμ.

Εντούτοις, αυτή η επίσκεψη του Ισαάκ Χέρτσογκ λειτουργεί ως ένα είδος ανίχνευσης για πιο ουσιαστικά προβλήματα που υφίστανται στην περιοχή της Βαλκανικής, ειδικά στις περιοχές που κατοικούν Αλβανοί μουσουλμάνοι. Εκ πρώτης όψεως, το ζήτημα είναι κυρίως θρησκευτικό, όμως με μία δεύτερη ματιά, αναδεικνύει πτυχές ουσιαστικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρόεδρο και επιδεικνύοντας τον υπερβάλλοντα ζήλο που τον χαρακτηρίζει, ξεπέρασε τα εσκαμμένα για άλλη μια φορά, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά: «…Είμαι διατεθειμένος να επισημάνω ότι ενώ είναι πολύ δύσκολοι καιροί για το Ισραήλ, τον λαό και τους υπόλοιπους λαούς αυτής της γωνιάς του κόσμου… το μέλλον προφανώς θα είναι ένα μέλλον πιο δυνατού και ασφαλούς Ισραήλ..».

Την στιγμή που ο Έντι Ράμα προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, οργανώσεις που εν πολλοίς συνδέονται με τον ισλαμικό ακτιβισμό και χαίρουν ιδιαίτερης προβολής σε συμβατικά ή εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης της τουρκικής προπαγανδιστικής μηχανής, εδώ και πολλές εβδομάδες στα Τίρανα οργανώνουν αντισημιτικές διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, στηρίζοντας τους Παλαιστίνιους.



Η δε επίσκεψη του Χέρτσογκ σε Μνημείο του Ολοκαυτώματος που έχει αναγείρει ο Δήμος Τιράνων, προκάλεσε θρυαλλίδα αντιδράσεων σε όλον τον μηχανισμό που συντηρεί και ελέγχει η Τουρκία στις τάξεις της κοινότητας των σουνιτών μουσουλμάνων στην Αλβανία. Στην επίσκεψη παρέστη και ο αντιπρόεδρος της επίσημης κοινότητας των Αλβανών μουσουλμάνων, κορυφαίος ιμάμης. Με δεδομένη την κάθετη αντίθεση της με την επίσημη ηγεσία των μουσουλμάνων ουλεμάδων της Αλβανίας, η Τουρκία έχει πλέον ξεσπαθώσει, μέσω των ελεγχόμενων “ζηλωτών” της στην χώρα.

Ενώ μέχρι σήμερα κατηγορούσαν την επίσημη κοινότητα των Αλβανών μουσουλμάνων ότι ελέγχεται από το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, πλέον κάνουν λόγο για «προσκύνημα στους Σιωνιστές που κατασφαγιάζουν τους αδελφούς Παλαιστίνιους μουσουλμάνους»! Να σημειωθεί πως είναι αρκετά υπολογίσιμος ο αριθμός των τζαμιών που έχουν προβεί σε σχετικά κηρύγματα.

Αυταπάτη το “διαφορετικό” βαλκανικό Ισλάμ

Μια γρήγορη έστω ανάγνωση των όσων διακινεί η τουρκική προπαγάνδα στους οπαδούς της, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εμμονές των Δυτικών – Αμερικανών πρωτίστως – για ένα διαφορετικό βαλκανικό-αλβανικό Ισλάμ, είναι αυταπάτη. Οι εμμονές αυτές προσφέρονται ως μέσο διπλωματικών παιγνίων, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε ανώμαλες συνέπειες, εάν δεν αντιμετωπιστούν με ρεαλισμό και ειδικότερα με σεβασμό στην πραγματικότητα.

Με την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι κατά την πρόσφατη περιοδεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει την διαφορά προσέγγισης της Τουρκίας με την ισλαμική κοινότητας του Κοσσόβου. Ο Χακάν Φιντάν φωτογραφήθηκε με τον επικεφαλής Μουφτή της Πρίστινα και διακίνησε φωτογραφία με ειδυλλιακή πανοραμική έποψη στο εργοτάξιο όπου η Ντιγιανέτ (Διεύθυνση περί Θρησκευτικών παρά τω προέδρω Ερντογάν) κατασκευάζει το υπερμέγεθες τέμενος της Πρίστινα…

Ωστόσο η δραστηριοποίηση στον χώρο της Βαλκανικής ακραίων οργανώσεων του πολιτικού Ισλάμ προκαλεί ανησυχία. Μετριοπαθείς Κοσσοβάροι διανοούμενοι, έχοντας επίγνωση των συνεπειών της διολίσθησης συμπολιτών τους σε ακραίες οργανώσεις, απηύθυναν μία γενναία έκκληση στους Αλβανούς που ζουν στη Δύση, να προσέχουν τα παιδιά τους σε ποια τζαμιά πηγαίνουν και μάλιστα να τα αποφεύγουν αν δουν κάτι ύποπτο.

Στο κίνημα των Ουαχάμπι που ρίζωσε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία – αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού και με αφορμή την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας – είχε άμεση ανάμειξη του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το δίκτυο του που χρηματοδοτούνταν απ’ τους Εμίρηδες του Κόλπου, έχει αφήσει πλέον τους δικούς του “καρπούς”. Μετά την εμφύλια κι ανθρωπιστική κρίση του Κοσσόβου, οι βρετανικές υπηρεσίες είδαν με προσοχή το γεγονός ότι πάνω από 3000 ορφανά Αλβανόπουλα περιθάλπονταν από ομάδες προσκείμενες στο δίκτυο του Λάντεν.

Τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον τρία κρούσματα αποδεικνύουν ότι η επώαση έχει ολοκληρωθεί: Στην Βιέννη νεαρός τζιχαντιστής απ’ το Τέτοβο απέτυχε να πραγματοποιήσει την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε, οδηγώντας στην αναβολή της συναυλίας της Taylor Swift. Οι γερμανικές αρχές καταζητούν Κοσσοβάρο Ιμάμη – κάτω των τριάντα ετών – ο οποίος με διαδικτυακά του μηνύματα κάλεσε ομόθρησκους του να μιμηθούν τον Αφγανό που επιτέθηκε κατά Γερμανού αστυνομικού. Ένας άλλος δε τζιχαντιστής άνοιξε πυρ κατά φρουρού του προξενείου του Ισραήλ στο Βερολίνο, ενώ ένας μουσουλμάνος προσήλυτος Ουαχάμπι επιχείρησε ανάλογη απόπειρα στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Είναι όμως επαρκή για να τεκμηριώσουν ότι μέρους του Ισλάμ και στα Βαλκάνια πασχίζει να προσφέρει τον “όβολο” του στον “πόλεμο κατά των απίστων” και με μέσα μάλιστα πολύ πιο προσοδοφόρα, καθώς οι Βαλκάνιοι πολίτες ανήκουν στην “δυτική οικογένεια”, με ό,τι διευκολύνσεις εγκατάστασης, κίνησης, πολιτογράφησης (κ.α.) τούτο σημαίνει.

Στα σύνορα με την Ελλάδα

Είναι εύκολο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το δίκτυο των τουρκικών υπηρεσιών που καθοδηγεί τους Αλβανούς σουνίτες μουσουλμάνους μπορεί – μετά το Ισραήλ – να στρέψει τον φανατισμό τους και εναντίων των Ορθόδοξων Ελλήνων. Τόσο η ιστορία, αλλά και οι ενδείξεις που έχουμε στον παρόντα χρόνο, προκαλούν ανησυχία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πιο ακραίοι-ενεργοί πυρήνες μουσουλμάνων – με την αντίστοιχη βέβαια χρηματοδότηση και υποστήριξη – λειτουργούν στους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο. Είναι τέτοιος ο βαθμός δε δράσης τους, που οι χριστιανοί στην περιοχή του Μουρσί εκφράζουν τα τελευταία χρόνια τις ανησυχίες τους για την προκλητική παρουσία “ιεραποστόλων” του Ισλάμ στην περιοχή, οι οποίοι διακηρύττουν ανενόχλητοι το θρησκευτικό μίσος, καλώντας στην διάρρηξη της παραδοσιακής συμβίωσης των κοινοτήτων στην περιοχή. Στην Κονίσπολη δε, κέντρο του ομώνυμου Δήμου, λειτουργεί υπό την αιγίδα της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα, κέντρο τουρκικής γλώσσας και διάδοσης του τουρκικού πολιτισμού!

Στο έτοιμο αυτό βραδυφλεγές μείγμα του Ισλάμ θα πρέπει να προστεθούν και οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Αλβανία, βάση της πρόσφατης συμφωνίας που υπέγραψαν ο Ράμα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι, συμφωνία που θα ήθελε να επαναλάβει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top