GuidePedia

0

ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ
Πολυσυζητημένο το ερώτημα «ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Αμερική». Αυτό που δεν συζητείται όμως όσο θα έπρεπε είναι τι θα συμβεί στην Αμερική μετά τις εκλογές, ειδικά αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο. Είναι πολλά τα σημάδια στον ορίζοντα που δείχνουν ότι τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, ακόμη και κάποια μορφή εμφυλίου πολέμου ή η προσπάθεια απόσχισης κάποιων πολιτειών που δεν θα αποδέχονται το αποτέλεσμα.

Όλα αυτά έμοιαζαν υπερβολικά και αποκυήματα φαντασίας έως το 2020. Μετά τα όσα συνέβησαν την 6η Ιανουαρίου του 2021 στο Κογκρέσο και τις δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του Τραμπ, συζητούνται ευρέως αλλά και σε κλειστούς κύκλους στις ΗΠΑ. Το κύμα υποστήριξης στον Τραμπ δεν εξηγείται με τους κλασικούς όρους πολιτικής ανάλυσης. Είναι περισσότερο κάτι σαν «κίνημα», περιγράφεται σαν «δύναμη της φύσης». Όσοι παρευρέθησαν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών περιέγραφαν σκηνές που άρμοζαν σε σέχτες.

Αλλά και τα αίτια που προκάλεσαν το τσουνάμι Τραμπ είναι βαθιά και δεν έχουν θεραπευτεί, από τη συμπίεση της μεσαίας τάξης έως την αντίδραση στην υπερβολική πολιτική ορθότητα και τον θυμό της «λευκής Αμερικής» που νιώθει ότι χάνει την πλειοψηφία. Η κοινωνική πόλωση είναι πρωτοφανής στη σημερινή Αμερική, όπου τα σημάδια δείχνουν ότι τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται μετά τις εκλογές. Η πόλωση είναι πρωτοφανής και δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης, δεν υπάρχει πια κοινό αμερικανικό αφήγημα (ή όνειρο), ούτε και κάποιο σοφό κατεστημένο που συγκρατεί τη χώρα από το να κατρακυλήσει στον γκρεμό. Και μετά, υπάρχουν τα όπλα. Σε εμάς εδώ στην Ευρώπη μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά σε πολλές πολιτείες ένας Αμερικανός πολίτης μπορεί να πάει στο τοπικό σούπερ μάρκετ και να αγοράσει ένα αυτόματο όπλο.

Πάντοτε ίσχυε αυτό, αλλά στην εποχή του απεριόριστου μίσους και της ακραίας τοξικότητας είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Ενα από τα πιο ανησυχητικά πράγματα που διάβασα τελευταία, μάλιστα, είναι ότι αυτοί που αγοράζουν όπλα δεν πια μόνο λευκοί, Ρεπουμπλικανοί. Αριστεροί Δημοκρατικοί και μη λευκοί αγοράζουν και αυτοί σαν τρελοί όπλα, γιατί νιώθουν ότι απειλούνται από την αυξανόμενη πόλωση και τη ρητορική του μίσους. Η Αμερική είναι μια χώρα με πάρα πολλά όπλα, πολύ φανατισμό και μίσος και πολλούς παλαβούς.

Οι τελευταίοι, που δεν ανήκουν μόνο σε μία ιδεολογική κατηγορία πλέον, βρίσκουν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το νόημα της ζωής και λατρεμένες θεωρίες συνωμοσίας που εξηγούν τα πάντα. Όταν έχεις όπλα, μίσος και παλαβωμάρα μέσα σε ένα βαρέλι, δεν χρειάζεται παρά κάποιος να ανάψει ένα σπίρτο… Κανείς μας που ζει στη Δύση δεν θα ήθελε να δει μια Αμερική που να μοιάζει με αυτό που απεικονίζουν διάφορες ταινίες δυστοπικού χαρακτήρα. Από την άλλη, πολλά από όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια μάς έχουν εκπλήξει δυσάρεστα και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top