GuidePedia

0

Μαργαρίτα Ασημακοπούλου
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, καθώς επεισοδιακή ήταν η χθεσινή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, μιας και δεν επικυρώθηκε η προχθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς. Αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει τη Λευκωσία είναι το «αγκάθι» του γεωπολιτικού ρίσκου. Το κυριότερο όμως και εκείνο που θέλει να αποφύγει πάση θυσία είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι καταναλωτές επιβαρύνσεις, πληρώνοντας σταδιακά πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο από το οποίο πιθανόν να μην έχουν όφελος. Μπορεί την Τρίτη να ανακοινώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται για όλα τα παραπάνω.

Έτσι, για ακόμη μία φορά, χθες το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έλαβε απόφαση για το έργο στη σύσκεψή του με αποτέλεσμα να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, Πέμπτη. Αυτό που αναμένεται να εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου είναι η προχθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία, έγινε την Τρίτη σε προφορικό επίπεδο και όχι σε γραπτό, χωρίς να τίθεται προς έγκριση η επικύρωσή της ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση. Όλα αυτά να υπενθυμίσουμε ότι λαμβάνουν χώρα «λίγο πριν το 90'», καθώς αύριο Παρασκευή, εκπνέει το τελεσίγραφο της Nexans για το εάν θα συνεχίσει ή όχι την κατασκευή του αγωγού.

Το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στη Λευκωσία υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας Μάκη Κεραυνού και Γιώργου Παπαναστασίου, της υφυπουργού παρά τω προέδρω Ειρήνης Πική και του γενικού εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος φαίνεται να απασχολεί ακόμη έντονα όλες τις πλευρές. Πέρα από αυτό όμως, εξετάστηκε κατά πόσο η κυβέρνηση υποχρεούται νομικά να ζητήσει την έγκριση της Βουλής για να μπορέσει να δεσμευτεί για την παραχώρηση των 125 εκατ. στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης την πενταετία 2025-29, υπό μορφή σχεδίου επιδότησης των καταναλωτών ρεύματος ή διαφορετικά, αν πρέπει να καταγραφεί στο κείμενο της συμφωνίας ότι αυτή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από την Βουλή.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται για συνέχιση της πολύωρης συζήτησης που έχει ήδη προηγηθεί προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι του ζητήματος. «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, με τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους, όταν και εφόσον ληφθούν οι απαντήσεις στις διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί, και στη βάση αυτών των διευκρινίσεων θα ληφθεί η όποια τεκμηριωμένη, υπεύθυνη απόφαση με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού επιπρόσθετα πριν από την ολοκλήρωση του έργου», τόνισε.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, λοιπόν, είναι αρκετά κρίσιμη και μένει να δούμε με αγωνία αν θα βγει τελικά «λευκός καπνός». Πάντως, αν το υπουργικό συμβούλιο δώσει το «πράσινο» φως, τότε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες «κλειδώνοντας» το ρυθμιστικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση του έργου. Μπορεί η προχθεσινή συμφωνία να ήταν ένας καλός οιωνός που απομάκρυνε τον κίνδυνο ακύρωσης του έργου σημαντικά, αλλά οι συνεχείς χρονοτριβές, αναβολές και καθυστερήσεις, προκαλούν και πάλι ανησυχίες. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top