GuidePedia

0


ΜΑΥΡΟΥ ΟΛΓΑ
Τσουνάμι αλλαγών στην ηγεσία υπουργείων και άλλων σημαντικών θέσεων πραγματοποιείται στην Ουκρανία. Πέρα από την πιο εντυπωσιακή απομάκρυνση, του υπουργού Εξωτερικών, πολλά υπουργεία έχουν μείνει “ορφανά” από μήνες και στην τωρινή “σκούπα” παύθηκαν πάνω από τέσσερις πολιτικοί. Οι λόγοι μπορεί να είναι ουσιαστικοί ή καιροσκοπικοί.

Οι ουσιαστικοί λόγοι σχετίζονται με την ελπίδα της διαπραγμάτευσης. Με τις αλλαγές στα πρόσωπα, δίδεται θεωρητικά η δυνατότητα με νέα πρόσωπα να γίνει “νέα αρχή” σε τυχόν διαπραγματεύσεις. Οι καιροσκοπικοί λόγοι εκτιμάται ότι μπορεί να στοχεύουν στην εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή να κατευνασθούν όσοι Ουκρανοί δυσανασχετούν και να αισθανθούν ότι κάτι θα αλλάξει. Εξάλλου αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές – και παρότι ο Ζελένσκι αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητείται από την πλειοψηφία των πολιτών λόγω του πολέμου – με την λήξη του στρατιωτικού νόμου και τις εκλογές, πολλά θα αλλάξουν.

Εκλογές προς το παρόν δεν συζητούνται – και μεταξύ των πολλών λόγων, είναι και οι πρακτικοί: Τι θα γίνει με το 20% των εδαφών στα ανατολικά που πλέον τα έχει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία; Πού θα ενταχθούν αυτοί οι ψηφοφόροι; Επίσης, πάνω από πέντε-έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι έφυγαν για το εξωτερικό. Σύμφωνα με δυτικά μέσα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μέχρι τουλάχιστον ένα μήνα πριν, ούτε ο λαός θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, υπό τις σημερινές συνθήκες. Όμως αυτές δεν μπορεί να αναβάλλονται εσαεί και η συσπείρωση των λαών εν καιρώ πολέμου ή η στήριξή του σε πρόσωπα την ώρα της κρίσης, αλλάζει άρδην όταν επανέρχεται μια κάποια κανονικότητα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να επικυρώσει τον διορισμό του Αντρίι Σίμπιχα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, μετά την παραίτηση του Ντμίτρο Κουλέμπα, που από πολλούς θεωρείτο «νευρικός και μη επαρκώς διπλωμάτης», με μια οξύτητα στην ρητορική που μπορεί μεν να βοηθούσε στην διπλωματικά επιθετική στάση της Ουκρανίας, αλλά όχι στην περίπτωση που θα άρχιζαν συζητήσεις για διαπραγματεύσεις.

Πάντως αυτή τη στιγμή είναι κενοί οι θώκοι δέκα εκ των 21 υπουργείων, χώρια οι επικεφαλής τομέων ή επιτροπών ή και του προεδρικού γραφείου από όπου έχουν επίσης απομακρυνθεί στελέχη. Εκτός του Κουλέμπα, παύθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μαλιούσκα, ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών (παραγωγή όπλων) Αλεξάντερ Καμίσιν και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλγα Στεφανισίνα. Λόγω προηγούμενων απομακρύνσεων, χηρεύουν εν τω μεταξύ άλλα έξι υπουργεία, μεταξύ των οποίων δύο σημαντικά, όπως της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Υποδομών. Ο Ζελένσκι έπαυσε και τον Ροτισλάβ Σουρμα, που ήταν επικεφαλής του προεδρικού γραφείου.

Ουκρανία: Προς τι οι αλλαγές

Ο Καμίσιν, που θεωρείται από το Reuters «ανερχόμενος πολιτικός αστέρας» και επιτυχημένος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την άμυνα της χώρας, αλλά από διαφορετικό πόστο. Πάντως όσο είχε το χαρτοφυλάκιο της παραγωγής όπλων, αυτή πήγαινε κατά κοινή ομολογία πολύ καλά. Είναι άγνωστος ο πραγματικός λόγος που απομακρύνθηκε. Και η Στεφανισίνα θεωρείται ότι κάπου θα τοποθετηθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ζελένσκι με τις αλλαγές αυτές, θέλει να αλλάξει το προφίλ της κυβέρνησης. Συνεργάτες του υποστηρίζουν εν τω μεταξύ ότι ήθελε από καιρό τις αλλαγές, επειδή είναι της νοοτροπίας ότι “χρειάζεται ανανέωση” και “φρέσκο μυαλό”. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να ανακυκλώσει τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικά πόστα. Το euronews για παράδειγμα γράφει ότι η Στεφανισίνα θα αλλάξει απλώς θέση με τον Μαλιούσκα.

Ως προς το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι ουσιαστικές αλλαγές δεν αναμένονται, αφού όλες οι αποφάσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής λαμβάνονται από τον Ζελένσκι. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του, όπως το χαρακτηρίζει, στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην Καμάλα Χάρις και στον Ντόναλντ Τραμπ.

Μια ερμηνεία, λοιπών, των αλλαγών είναι ότι ίσως ο Ζελένσκι θέλει να ρίξει τους τόνους για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Οι νέοι υπουργοί δεν θα δεσμεύονται από δηλώσεις των προκατόχων τους και αυτό μπορεί να διευκολύνει τη διπλωματία. Όμως πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια εικονική αλλαγή, ώστε να χρεωθούν οι έως τώρα δυσαρέσκειες και αποτυχίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα λειτουργήσουν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Αυτό θα αποδειχθεί ότι δεν ισχύει αν τα πρόσωπα απλώς ανακυκλωθούν σε άλλες θέσεις.

Αμηχανία πάντως επικρατεί και στο ζήτημα της διαφθοράς, που δεν σχετίζεται από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε με τον Κουλέμπα και στο οποίο ΕΕ και ΗΠΑ έχουν πιέσει για αλλαγές προσώπων και καλύτερο έλεγχο των οικονομικών της χώρας. Έχει εκφρασθεί, τέλος, και η θεωρία ότι οι αλλαγές ζητήθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ζελένσκι δεν διαθέτει μεγάλο απόθεμα σε προσωπικότητες στη “δεξαμενή” των “Υπηρετών του Λαού” όπως ονομάζεται το κόμμα του, οπότε τα περιθώρια νέων διορισμών ήταν περιορισμένα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top