GuidePedia

0

Περίπου 70 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου του 2023

Το μυστικό πολεμικό «χαρτί» του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, για την τύχη των εναπομειναντων ομήρων που κρατάει αιχμάλωτους από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 αποκαλύπτει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

H ισραηλινή κυβέρνηση υπολογίζει ότι συνολικά 251 όμηροι απήχθησαν στη διασυνοριακή επίθεση της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 70 όμηροι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί, υπό καθεστώς αιχμαλωσίας, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο το Ισραήλ να δίνει πλήρη στοιχεία για τις εκτιμήσεις του, ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Όπως αναφέρει η Bild στο σημερινό της άρθρο, το Ισραήλ διαπραγματεύεται ανεπιτυχώς με την παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Οι συνομιλίες έχουν παγώσει: η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου - συμπεριλαμβανομένων νεαρών γυναικών και ηλικιωμένων. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει να παραιτηθεί από τον έλεγχο ενός σημαντικού διαδρόμου εφοδιασμού της Χαμάς, επειδή φοβάται ότι τα μέλη της Χαμάς θα αποκτήσουν δύναμη.

Το άγνωστο έγγραφο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς δείχνει πως τα μέλη της θέλουν να χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινότητα, να βασανίσουν τις οικογένειες των ομήρων και να επανεξοπλιστούν. Επίσης, δεν νοιάζονται να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος καθώς τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων απ΄ότι οι όμηροι.

Το έγγραφο στο οποίο η Χαμάς εξηγεί τη διαπραγματευτική της στρατηγική βρέθηκε σε υπολογιστή που φέρεται να ανήκει στον ηγέτη της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα. Ο 61χρονος αρχηγός της Χαμάς λέγεται ότι έχει εγκρίνει προσωπικά το περιεχόμενο του εγγράφου. Η επιστολή έχει συνταχθεί την άνοιξη του 2024 και βρίσκεται στα «χέρια» της εφημερίδας BILD.

Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος

Με βάση το μυστικό έγγραφο της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης, η Χαμάς απαριθμεί αρκετούς βασικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αποσκοπεί στη διατήρηση της «ικανότητας των ενόπλων δυνάμεών της» να επιχειρούν εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός πολιτικός και στρατιωτικός μηχανισμός πρέπει να «εξαντληθεί» και η διεθνής πίεση στο Ισραήλ πρέπει να «αποδυναμωθεί».

Είναι ξεκάθαρο ότι η Χαμάς δεν επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου που θα βοηθούσε τον λαό της Γάζας. Το αντίθετο μάλιστα: θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον όρο ότι θα πρέπει να βελτιωθούν «σημαντικές ρήτρες στη συμφωνία, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σχολιάζει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη το περιεχόμενο του πολεμικού εγγράφου της οργάνωσης που αφορά την τύχη των ομήρων που παραμένουν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας από τις 7 Οκτωβρίου.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, 117 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα έχουν απελευθερωθεί. Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων 81 Ισραηλινών και δύο Αμερικανών, αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον περασμένο Νοέμβριο. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη Αμερικανών, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι ή διασώθηκαν εκτός της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης, η πλειοψηφία των ομήρων έχει ισραηλινή υπηκοότητα και είναι άνδρες ενώ παραμένει άγνωστος το πόσοι από αυτούς είναι μέλη του ισραηλινού στρατού.

Πέντε Αμερικανοί όμηροι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί στη Γάζα ενώ οι σοροί άλλων τριών παραμένουν εκεί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Χαμάς, όπως γράφει το άρθρο της Washington Post, κρατά τους περισσότερους από τους ομήρους, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι οι αιχμάλωτοι κρατούνται και από άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής ισλαμικής Τζιχάντ, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν επίσης στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τον θάνατο ορισμένων ομήρων ενώ έχει αναφέρει παράλληλα ότι τουλάχιστον τρεις σκοτώθηκαν στη διάρκεια δικών του επιχειρήσεων. Από την πλευρά της, η Χαμάς υποστηρίζει ότι ορισμένοι όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Η Washington Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς καμίας πλευράς. Υπολογίζεται ωστόσο ότι 70 όμηροι εξακολουθούν να παραμένουν στη Γάζα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εκτιμά ότι 103 όμηροι κρατούνται ακόμη στη Γάζα εκ των οποίων, οι 33 είναι νεκροί. Τα μόνα παιδιά στη λίστα με τους εναπομείναντες ομήρους του Ισραήλ είναι ο Κφιρ Μπίπμας, ο οποίος ήταν εννέα μηνών όταν απήχθη, και ο αδελφός του Αριέλ, ο οποίος ήταν τότε μόλις τεσσάρων τότε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι τα παιδιά και η μητέρα τους, Σίρι, δεν είναι πλέον στη ζωή. Επτά από τους υπόλοιπους ομήρους είναι ξένοι υπήκοοι, σύμφωνα με το Ισραήλ: έξι πολίτες της Ταϊλάνδης και ένας υπήκοος Νεπάλ.

Τουλάχιστον 64 όμηροι είναι νεκροί

Εκτός από τους 33 ομήρους για τους οποίους το Ισραήλ λέει ότι σκοτώθηκαν αλλά παραμένουν οι σοροί τους στη Γάζα, αναφέρει ότι έχει ανασύρει 31 πτώματα.
Αριθμός ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι: 117

Η πλειονότητα των ομήρων που απελευθερώθηκαν συνέβη κατά τη διάρκεια μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου.

Αρχικά η συμφωνία ήταν τετραήμερη αλλά παρατάθηκε ουκ ολίγες φορές.

Σε ρόλο μεσολαβητή, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον άρχισε να ασκεί συνεχώς πιέσεις για μία ευρύτερη συμφωνία που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την απελευθέρωση ανδρών και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν την 1η Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον 78 Ισραηλινοί και όμηροι διπλής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όλοι γυναίκες ή έφηβοι.

Τρεις Ισραηλινοί Ρώσοι διπλής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Κρεμλίνου.

Είκοσι τέσσερις αλλοδαποί υπήκοοι - 23 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος, αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός της συμφωνίας ανταλλαγής. Δώδεκα αφέθηκαν ελεύθεροι ή διασώθηκαν εκτός της συμφωνίας. Τέσσερις απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς και ένας διασώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2023. Άλλοι δύο διασώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2024, τέσσερις τον Ιούνιο του 2024 και ένας τον Αύγουστο του 2024.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top