GuidePedia

0


Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν χθες την παραμεθόρια περιφέρεια του Κουρσκ σε «κρίση ομοσπονδιακής (δηλαδή εθνικής) κλίμακας», καθώς συνεχίζονταν για τέταρτη κατά σειράν ημέρα οι συγκρούσεις που ανάγκασαν χιλιάδες πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

O ρωσικός στρατός δεν είχε καταφέρει μέχρι χθες να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις που πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν, προς γενική έκπληξη, στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας το πρωί της Τρίτης. «Η επιχειρησιακή κατάσταση στο Κουρσκ παραμένει δύσκολη», αναγνώρισε χθες ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλεξέι Σμιρνόφ. Οι συγκρούσεις διεξάγονταν περί τα 500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, με τους Ουκρανούς να έχουν διεισδύσει μέχρι και 35 χιλιόμετρα εντός της ρωσικής επικράτειας, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώθηκαν από το Reuters εμφάνιζαν ένα κονβόι στρατιωτικών οχημάτων των Ρώσων να έχει παραδοθεί στις φλόγες, σε αυτοκινητόδρομο της περιφέρειας Κουρσκ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μετέφερε ενισχύσεις στην περιοχή των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων Grad, μονάδων πυροβολικού και αρμάτων μάχης.

Η ταχεία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ, που αντιπροσωπεύει σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και φιλοξενεί πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, προκάλεσε αίσθηση στη Ρωσία και διεθνώς. «Η απουσία συνεκτικής ρωσικής απάντησης στην ουκρανική εισβολή και η ταχύτητα της ουκρανικής προέλασης μαρτυρούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο», εκτιμούσε το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.



Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top