GuidePedia

0


Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας λέει ότι η επίθεση είναι ένα τέχνασμα για να αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες είναι δύσπιστοι καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει απώλειες στο εσωτερικό.

Ουκρανοί στρατιώτες εισήλθαν στη δυτική Ρωσία σε μια κίνηση που έχει μπερδέψει τη Μόσχα, δοκιμάζοντας με επιτυχία την αδύναμη άμυνα των συνόρων της, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στην παροχή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η Ουκρανία έστειλε εκατοντάδες στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ την Τρίτη, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, Ουκρανούς στρατιώτες και αναφορές μέσων ενημέρωσης.

Η ουκρανική επίθεση ακολουθεί πολλές εισβολές Ρώσων υπηκόων που πολεμούν υπέρ της Ουκρανίας, οι οποίοι εισέβαλαν για λίγο στο Κουρσκ και το γειτονικό Μπέλγκοροντ το 2023 και τον σφοδρό ουκρανικό βομβαρδισμό του Μπέλγκοροντ φέτος.

Το πρωί της Τρίτης, οι ουκρανικές δυνάμεις διέρρηξαν τα σύνορα και πλησίασαν τη Σούτζα, μια ήσυχη πόλη 5.000 κατοίκων της οποίας η κεντρική πλατεία εξακολουθεί να κυριαρχείται από ένα άγαλμα του ιδρυτή της πρώην ΕΣΣΔ, Βλαντιμίρ Λένιν.

Θέση του μοναδικού αντλιοστασίου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Αλλά η Σούτζα είναι σημαντική καθώς η θέση του μοναδικού αντλιοστασίου που προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία εξακολουθεί να μισθώνει τον αγωγό φυσικού αερίου της σοβιετικής εποχής στη ρωσική Gazprom, για το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Το συμβόλαιο διέλευσης λήγει τον Ιανουάριο – εάν η επίθεση δεν σταματήσει τη ροή τώρα.

Λόγω της επίθεσης, «υπάρχει κίνδυνος διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του συστήματος διαμετακόμισής μας», δήλωσε στο Al Jazeera ο αναλυτής από το Κίεβο Αλεξέι Κουστς.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, βρίσκεται στην πόλη Κουρτσάτοφ, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Σούτζα.Ουκρανικά drones έχουν εντοπιστεί στο Κουρτσάτοφ και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το Κίεβο θέλει να αποσταθεροποιήσει το ενεργειακό σύστημα της Ρωσίας με τον τρόπο που η Μόσχα έχει βάλει στο στόχαστρο τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και το ηλεκτρικό της δίκτυο.

«Το κύριο πράγμα [για την επίθεση] είναι οι προμήθειες ενέργειας. Όσο πιο αποσταθεροποιημένες είναι, τόσο πιο αποσταθεροποιημένη είναι η ρωσική οικονομία», δήλωσε ο αναλυτής του Κιέβου Τάρας Ζαχορόντνι σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, Ουκρανοί είχαν περικυκλώσει τη Σούτζα, κατέλαβαν τρία χωριά και εντοπίστηκαν σχεδόν άλλα δέκα, ανέφεραν Ρώσοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, η περιοχή μας αντιστέκεται ηρωικά στις επιθέσεις των Ουκρανών Ναζί», έγραψε ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ στο Telegram την Τετάρτη, απηχώντας την αφήγηση του Κρεμλίνου για μια «ναζιστική χούντα» στο Κίεβο.


Κατεστραμμένα σπίτια στη Σούτζα μετά την ουκρανική επίθεση (από το κανάλι του Κυβερνήτη της περιοχής Κουρσκ στο Telegram – μέσω AP)

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι -δύο οδηγοί και μια γυναίκα- σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σύμφωνα με τον Σμιρνόφ και αξιωματούχους υγείας.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε τους ντόπιους να δώσουν αίμα για τους τραυματίες και είπε ότι «η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί».

Το Κρεμλίνο δεν κατάφερε να κρύψει την έκπληξή του για την ξαφνική εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων αλλά και για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση «μείζονα πρόκληση από το καθεστώς του Κιέβου» και κατηγόρησε τους Ουκρανούς στρατιώτες ότι πυροβολούν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και αμάχων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ουκρανοί έχασαν έως και 260 στρατιώτες, επτά άρματα μάχης και 42 τεθωρακισμένα οχήματα, δύο οχήματα αεράμυνας και έναν σταθμό παρεμβολής ασυρμάτου.

«Η επιχείρηση για την καταστροφή ουκρανικών στρατιωτικών σχηματισμών βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε.

«Σε τακτικό επίπεδο, οι ρωσικοί πόροι παρεμποδίζονται»

Η επίθεση ανεβάζει το ηθικό των Ουκρανών

Αξιωματούχοι στο Κίεβο δεν έχουν σχολιάσει την επίθεση, αλλά ουκρανικές αναφορές αναφέρουν μεγάλες απώλειες από τη ρωσική πλευρά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών που κρυβόταν σε ένα τειχισμένο ορθόδοξο μοναστήρι, κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Ka-52 και κατέστρεψαν δύο τανκς, έγραψε την Τετάρτη το Deep State, ένα ουκρανικό κανάλι Telegram γνωστό για τις επαληθευμένες αναφορές του.

Τουλάχιστον τρεις Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία. Είπαν ότι ήταν νεοσύλλεκτοι που έλαβαν σύντομη και ελλιπή εκπαίδευση πριν σταλούν στα σύνορα.

Οι διοικητές «μας εγκατέλειψαν, δεν νοιάζονται για εμάς, μας άφησαν να πεθάνουμε», είπε ένας από τους αιχμαλωτισμένους νεοσύλλεκτους, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως Ντανίλ Κολσνίκοφ, φορώντας ένα σκισμένο μαύρο μπλουζάκι σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Ο ρωσικό πληθυσμός εγκαταλείπει τις εστίες του

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση ήταν ένα «προληπτικό χτύπημα» εν όψει μιας προγραμματισμένης ρωσικής εισβολής στη βόρεια ουκρανική περιοχή Σούμι, η οποία συνορεύει με το Κουρσκ.

«Αυτή δεν είναι μια κίνηση για τα μέσα ενημέρωσης ή τους πρόσθετους πόρους που διαθέτουμε», έγραψε ο Ουκρανός στρατιώτης Κιρίο Σαζόνοφ στο Telegram.

Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν μαζικά τη Σούτζα ή κατέφυγαν σε υπόγεια για να κρυφτούν από το ουκρανικό πυροβολικό και τα drones, σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι Telegram Dva Majora.

Η απομάκρυνση των αμάχων χαρακτηρίστηκε ως «ανοργάνωτη» και ορισμένοι λέγεται ότι χρειάστηκε να περάσουν με τα πόδια σε χωράφια καλυμμένα με τσουκνίδες.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, «έγινε προφανές ότι οι εχθρικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να εκδιωχθούν από την περιοχή που κατέλαβαν» επειδή οι Ουκρανοί είχαν φέρει μαζί τους συστήματα αεράμυνας Buk που αποτρέπουν χτυπήματα από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ισχυρίστηκε η Dva Majora.

Η κίνηση αυτή είναι η πιο απροσδόκητη στρατιωτική εξέλιξη φέτος, αλλά η σημασία της απέχει πολύ από τη στρατηγική, λένε οι αναλυτές.

«Τα αποτελέσματα θα δείξουν αν πρόκειται για καλά ή κακά νέα», δήλωσε ο υποστράτηγος Ίχορ Ρομανένκο, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σε τακτικό επίπεδο, οι ρωσικοί πόροι και τα αποθέματα θα διαταραχθούν», τόνισε σε δηλώσεις του.

Ένας άλλος παρατηρητής είπε ότι η επίθεση, παρά τις μεγάλες απώλειες, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μεγαλύτερη επίθεση στη δασώδη, βαλτώδη περιοχή.

«Μέχρι στιγμής, η αναγνωριστική επίθεση ήταν κάπως επιτυχημένη», δήλωσε ο Νικολάι Μιτρόχιν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

«Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Αλλά οι αρχές Αυγούστου είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε σε βαλτώδη και δύσκολα εδάφη», είπε.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν αργά στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ.

Αυτό το μήνα μπήκαν στη Νέα Υόρκη, μια πόλη που ιδρύθηκε και ονομάστηκε από Γερμανούς Μεννονίτες τον 19ο αιώνα.

Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου, όπως αυτό στο Κούρσκ, ίσως φέρει για τους Ουκρανούς θετικά αποτελέσματα στα ανατολικά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top