GuidePedia

0

Η χούντα του Παπαδόπουλου, απέσυρε την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο το 1967, ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική εισβολή…

Η χούντα του Ιωαννίδη τους «έδωσε τα κλειδιά» για τον Αττίλα…

Οι ευθύνες των χουντικών είναι αδιαμφισβήτητες.

Από αυτή την αναντίρρητη παραδοχή όμως μπαίνουμε σε ένα ιστορικό πεδίο, που μέχρι και σήμερα είναι ταμπού… Δεν έχει ευθύνες ο Κων. Καραμανλής που ήρθε στην Ελλάδα να «αποκαταστήσει την Δημοκρατία», αλλά δεν τόλμησε να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο; Δεν έχει ευθύνες ο Ευάγγελος Αβέρωφ;

Τα ταμπού είναι για να σπάνε και αυτό κάνει ο Δρ Βασίλης Φούσκας με το βιβλίο του «Το Μελάνωμα της Κύπρου.Οι Ευθύνες των Κων/νου Καραμανλή και Ευάγελλου Αβέρωφ για τη Κυπριακή Τραγωδία», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Ο Δρ Βασίλης Φούσκας καταρρίπτει μύθους όπως εκείνον για την ομιλία του Μακάριου στις 19 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτόν με την ομιλία του νομιμοποίησε, έως και προκάλεσε, την Τουρκική εισβολή την επόμενη μέρα.

«Αυτός ο μύθος, όπως όλοι οι μύθοι, δεν αντέχουν στην εξονυχιστική καταγραφή των γεγονότων και των αλληλουχιών τους, τόσο στη συγκεκριμένη συγκυρία του Ιουλίου, όσο και γενικότερα σε ότι αφορά τις γενικές συντεταγμένες της λύσης για το Κυπριακό που είχε συμφωνήσει όχι μόνο η Ελληνική χούντα αλλά και όλες οι Ελληνικές ελίτ από το 1956.

Το 1956, οι Κων/νος Καραμανλής και Ευάγγελος Αβέρωφ, υπό Αγγλο-Αμερικανική πίεση, είχαν συζητήσει και μερικώς συμφωνήσει, σε μυστικές συνομιλίες με τη Τουρκία, παροχή διαδρόμου προς τη θάλασσα για τη Τουρκοκυπριακή κοινότητα, την ασφάλεια της οποίας θα εγγυάται ο Τουρκικός στρατός», λέει ο Δρ Βασίλης Φούσκας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top