GuidePedia

0

Όλα για το ελληνικό πάρτι! Πάρτι με την πυρόσβεση, πάρτι με τις ονειρώξεις ορισμένων για εξασφάλιση blue water navy με… αέριες μάζες, πάρτι με όσα διαρρέουν για το πλοίο μας στην Ερυθρά που κατεδαφίζει τα ανόητα αφηγήματα, πάρτι με το ρεύμα, πάρτι αλαζονείας που θα μπορούσε να οδηγήσει τη ΝΔ ακόμα και σε διάσπαση και τέλος… η έρμη Μαριούπολη που ξεχάσαμε τόσο εύκολα.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ UFO/ΑΤΙΑ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ εκτέλεσε αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι στη Βοιωτία σύμφωνα με τη χθεσινή ειδησεογραφία. Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» αφού πρώτα επιβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για αεροσκάφος κάποιου από τους τύπους που επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία, συνέγειρε τις πηγές του προκειμένου να διακριβωθεί το Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο (ΑΤΙΑ). Έμαθε λοιπόν ότι επρόκειτο για αεροσκάφος Tractor – Fireboss που έχει ενοικιαστεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με σύμβαση μέσω της περιβόητης νατοϊκής υπηρεσίας προμηθειών και υποστήριξης NSPA από την ισπανική εταιρεία Pegasus.

ΟΙ ΑΤΙΜΟΙ ΠΛΩΤΗΡΕΣ ΤΩΝ TRACTOR-FIREBOSS
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά ατυχημάτων με αεροσκάφη του τύπου στην διαμόρφωση που φέρουν πλωτήρες. Τα ατυχήματα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια της υδροληψίας από θάλασσα, ευτυχώς χωρίς θύματα, με περισσότερο γνωστό αυτό που έλαβε χώρα στο Πέραμα πριν δύο χρόνια. Ενώ όμως τα αεροσκάφη αυτά όταν φέρουν πλωτήρες είναι ακατάλληλα για υδροληψία από θαλάσσιο περιβάλλον, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιμένει να τα ζητά και να τα ενοικιάζει κυρίως με αυτή την διαμόρφωση! ‘Άραγε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό αφού τα χρησιμοποιεί για υδροληψίες από τη θάλασσα; Για την πληρότητα της ενημέρωσης των αναγνωστών της στήλης, αναγκάστηκα να σπάσω το «εμπάργκο» που είχε επιβληθεί στις επικοινωνίες με τα μέλη του Σκιώδους Συμβουλίου Σοφών (Σx3), οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στην πρωτεύουσα, αλλά από χωριά και εξοχικά συνεχίζουν να… αμπελοφιλοσοφούν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Μα που να ξέρω εγώ τον λόγο ρε;», μου απάντησε ο τέταρτος κατά σειρά που πήρα τηλέφωνο και καταδέχθηκε να απαντήσει. «Τράβα ρώτα τους!» με προέτρεψε. Ε όχι και ρε! (ΖΝΡ)

ΑΠΟ ΠΓΥ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ, ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΑΧΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ;
Το τέταρτο πλοίο γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ) ενέταξε χθες σε υπηρεσία το Πολεμικό Ναυτικό, που όπως και τα τρία προηγούμενα αποτελεί δωρεά του υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη. Οπότε αισίως ο Στόλος σήμερα διαθέτει έξι ΠΓΥ, εκ των οποίων το πιο πρόσφατο, το χθεσινό, φέρει τον πομπώδη τίτλο «Πλοίο Γενικής Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων» (ΠΓΥ – ΕΕ). Λογικά αναμένεται σε σύντομο χρόνο ο παροπλισμός του ηλικίας 56 ετών ΠΓΥ «ΑΛΙΑΚΜΩΝ» A470 που από το 1994 που υψώθηκε η ελληνική σημαία, όταν αποκτήθηκε από τα αποθέματα του Ναυτικού της Γερμανίας, υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Μπορεί βέβαια η μέση ηλικία των φρεγατών μας να είναι περίπου 31 χρόνια, των υποβρυχίων μας 33,1 χρόνια, των ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) τα 33 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι τελικά έγινε πραγματικότητα το όνειρο κάποιων στο μοντέλο του «brown water navy» στο Βιετνάμ. Ελπίζουμε όμως να έχουν καταλάβει ότι αντίπαλο δεν θα έχουν τους Βιετκόνγκ και τον Λαϊκό Στρατό του Βιετνάμ και ότι τυχόν ελληνοτουρκικός πόλεμος κάθε άλλο παρά θα μοιάζει με το «Αποκάλυψη Τώρα!», την ταινία του 1979 του Φράνσις Φόρντ Κόπολα. Ξυπνάτε. (ΖΝΡ).

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ «ΥΔΡΑ», ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Πολύ σοβαρές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας ταυτόχρονα με την επιστροφή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» από τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα. Για να το διατυπώσουμε κομψά τα δημοσιευμένα απέχουν παρασάγγας από το επίσημο αφήγημα το οποίο, για όσους δεν έχουν ακόμη τη σύνδεση, ακολουθεί το σενάριο του αντίστοιχου αφηγήματος περί Στεφανοβικείου. Παραδόξως ουδεμία επίσημη, ημιεπίσημη ή δια κύκλων αντίδραση υπήρξε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ ή το ΓΕΝ. Μάλλον έχει αποφασιστεί να ακολουθήσουν τη συνταγή «αν το αγνοώ, δεν υπάρχει». Όμως, η πείρα έχει δείξει ότι η συνταγή αυτή είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας όταν βρεθείς ενώπιον της με την πραγματικότητας. Διότι μπορεί να αποφεύγεις να απαντήσεις στα δύο καυτά ζητήματα που έθεσε κατά τη χθεσινή τελετή ένταξης του ΠΓΥ «ΠΕΡΣΕΑΣ» ο δωρητής Πάνος Λασκαρίδης, δηλαδή τη συντήρηση των πλοίων και τη μέριμνα προσωπικού, και αντ’ αυτού να προβάλλεις ένα φαντασιακό μέλλον. Όμως. κάποια στιγμή θα συγκρουστείς με την πραγματικότητα. «Με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγια», αλλά όχι πλοία αγαπητέ Νίκο Δένδια. (ΖΝΡ)

ΣΤΗ ΝΔ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ
Τελικά δεν φαίνεται στην κυβέρνηση να έχουν καταλάβει σε ότι οφείλεται το αρνητικό ρεκόρ σε αριθμό ψήφων στις ευρωεκλογές. Ή μπορεί να το έχουν καταλάβει αλλά να μην θέλουν να το επικοινωνήσουν διότι στην πράξη θα ακύρωναν ολικά ή μερικά πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» ούτε ισχυρίζεται πως κατέχει την τέχνη της πολιτικής, ούτε θεωρεί ότι διαθέτει αναπτυγμένο πολιτικό αισθητήριο. Όμως, κάθε ημέρα συνδιαλέγεται με πολύ κόσμο και παρατηρεί και ακροάζεται (καμία σχέση με τη… συνακρόαση άλλων). Και όσα ακούει, μόνο ως κολακευτικά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν για την κυβέρνηση του Κυριάκου και τις επιδόσεις της. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι πιο εκνευρισμένοι μαζί τους, είναι οι δικοί τους άνθρωποι. Μεγάλο κατόρθωμα…

ΤΟ ΞΕΦΡΕΝΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ
Οπότε με μεγάλη απορία διερωτάται αν στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί πόσοι ψηφοφόροι είναι «φορτωμένοι» με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της φαεινής ιδέας το χρηματιστήριο ενέργειας να «κατέβει» στο επίπεδο του νοικοκυριού σε αυτό το ξέφρενο πάρτι μεταπρατισμού που έχει υιοθετηθεί ως πολιτική ενέργειας. Πόσοι ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι, που ενώ πληρώνουν δισεκατομμύρια φόρους τελικά τους μεταβιβάζεται ακέραια η ευθύνη της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης με την απειλή εξοντωτικών προστίμων, τα οποία επιβάλλουν αυτοί που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πετάνε χαρταετό; Που όλες οι αγορές στην Ελλάδα ελέγχονται από καρτέλ; Που ενώ πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας για να… κυκλοφορείς, υποχρεώνεσαι να πληρώνεις και πανάκριβα διόδια; Άρα το πάρτι δεν αφορά μόνο το ρεύμα αλλά πολλά άλλα. Και οι συμμετέχοντες δεν είναι τα συνήθη κορόιδα και υποζύγια. Καλή η κονόμα παιδιά; Θέλετε ονόματα και τη σχέση τους με την εξουσία; (ΖΝΡ)

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
Οι εκλογές παραμένουν το trend του θέρους που ξεκίνησε με έναν περιποιημένο καύσωνα. Όμως οι αναταράξεις συνεχίζονται. Δεδομένος ο ανασχηματισμός, παίζουμε όμως με τις λέξεις που χρησιμοποίησε στη συνέντευξη στον Σρόιτερ και τον ALPHA ο Μητσοτάκης για τον χρόνο ανακοίνωσης των αποφάσεων. Πάντως παράπονο δεν έχουμε! Αναγνώρισε ότι αυτή «η υπόθεση του γάμου των ομοφύλων μας κόστισε ακριβά και άρα, παρότι το πιστεύω, έκανα λάθος που το έφερα»! Αγαπητέ μας πρωθυπουργέ, ποιος νορμάλ άνθρωπος θα σου πει όχι όταν αναφέρεις ότι πιστεύεις βαθιά στην ισότητα και την προστασία των δικαιωμάτων. Όλοι πιστεύουμε το ίδιο.

ΟΙ ΑΤΖΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΡΥΦΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
Όμως στη θέση που βρίσκεσαι, υποτίθεται ότι εκλέχτηκες για να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε στις εθνικές εκλογές. Όχι για να εκφράσεις τον εαυτό σου. Αν εννοείς έτσι το σφάλμα, έχει καλώς. Διότι ναι, ήταν σε πολλαπλά επίπεδα το λάθος. Θα έπρεπε μάλιστα να σου έχουν εξηγήσει ότι οι αντιρρήσεις ήταν ουσιαστικές και όχι από το αποκαλούμενο «συντηρητικό μέρος της κοινωνίας». Υπήρχε αυτή σου η πρόθεση στο πρόγραμμα; Αν και σου θυμίζουμε πολλοί έβλεπαν μια «woke ατζέντα» πίσω από όσα επίσημα έλεγες και διακήρυσσες. Άπαξ όμως και δεν το είχες στο πρόγραμμα ενώ ήταν πεποίθησή σου και όπως αποδείχθηκε είχες σκοπό -μαζί και με άλλους του στενού σου περιβάλλοντος που δεν το έκρυψαν ποτέ- το απέκρυψες και εισέπραξες τα δέοντα.

ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
Όποιος διεκδικεί «ηθικό πλεονέκτημα» σε τέτοια πράγματα, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Διότι όπως πάντα η υπόθεση είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκη. Δεν είναι ένα ναι ή ένα όχι. Αν τα κάνεις όλα ίσιωμα επειδή σε βολεύει, τον άλλον τον εξοργίζεις όταν τον χωρίζεις σε κακό-καλό. Ειδικά όταν εμφανίζεσαι με την παρέα σου στα μάτια του κόσμου ως ο ιλουμινάτος – πεφωτισμένος, απέναντι στο απλό κοσμάκη. Γίνεσαι απεχθής. Και ξέρεις, αυτά δύσκολα τα μαζεύεις. Καταλήγουν να σε αδικούν και αδυνατείς να καταλάβεις τις αιτίες. Η ευθύνη όμως βαραίνει εσένα. Αν κατάφερνες να μπεις στα παπούτσια τους, βλέπουν κάτι τύπους που κάποτε ψήφισαν να εκπέμπουν σήμα ότι θεωρούν εαυτούς σαν κάτι το ανώτερο. Κάπου εκεί, end of the game. Άσε που δεν ήταν μόνο θέμα ικανότητας. Υπάρχουν κι άλλοι, ακόμα και πολύ καλύτεροι από εσένα και τους φίλους σου, που είχαν όμως το… λάθος επίθετο και οι γονείς τους το λάθος πορτοφόλι και τα «κονέ». Προσοχή, δεν ισοπεδώνω, περιγράφω αυτό που ακούω. Και δεν αναφέρω όλα όσα σου καταλογίζονται. Οπότε, αυτοί είναι που με την παραμικρή στραβή σε περιμένουν στη γωνία. Και αυτό έκαναν.

ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ Η ΝΔ;
Τώρα, το μεγάλο στοίχημα είναι τον μέλλον της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο. Άσε που τους καταλογίζεται ότι δεν στήριξαν, έστω με μια δήλωση. Όταν όμως έχεις αδιαφορήσει για όσα επεσήμαναν, δεν είναι λίγο υπερβολικό να περιμένεις και υποστήριξη; Πλέον, διακινείται ότι δεν αποκλείεται να τα βρουν όλοι τους… για το καλό της παράταξης πάντα. Ο απλός κόσμος όμως, «συναλλαγή» το ονομάζει αυτό και μάλιστα άδηλου περιεχομένου. Τι μπορεί να δώσεις δηλαδή για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Πολιτική επιρροή σίγουρα. Και άλλα βέβαια. Πάντα έτσι δούλευε το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

NEAR PEER COMPETITORS
Υπάρχει όμως και το σενάριο της διάσπασης, της εμφάνισης κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με σκοπό να λεηλατήσει Λατινοπούλου, Βελόπουλο, Εμφιετζόγλου. Όσο και αν μπορεί. Σενάριο δηλαδή κατάτμησης του πολιτικού συστήματος της χώρας. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ θα κινδυνεύσει να βρεθεί στήθος με στήθος με τα ποσοστά όσων την αντιπολιτεύονται. Να δούμε πως ακριβώς θα γίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας με τόση τοξικότητα. Άσε που η «απλή αναλογική» έχει κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Ιταλία, Ισραήλ… Άντε βρε! Και στα δικά μας! Τι; Εμείς δεν τη χρειαζόμαστε για να διαλυθούμε; Μπορούμε και χωρίς αυτή! Τι να πεις τώρα σε αυτό. Τον τίτλο τον δανειστήκαμε από όσα λέγονται για τους μεγάλους αυτού του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα.

ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Την πρόθεση συμμετοχής της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που πρέπει να πραγματοποιηθεί με ένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό τρόπο, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη «Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας» (Ukraine Recovery Conference – URC2024) που διεξήχθη στο Βερολίνο. Στο περιθώριο της Συνόδου ο συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση έργων ταχείας ανάκαμψης των υποδομών της χώρας. Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Όλα αυτά είναι μια χαρά. Με την ευκαιρία, θέλουμε να διατυπώσουμε δυο σκέψεις μας. Η ελληνική πλευρά δεν αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχέδιο για αποκατάσταση των υποδομών της Μαριούπολης, κέντρο της μεγάλης ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία. Γιατί άραγε; Επειδή, όπως είπε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας «δεν υφίσταται πλέον ελληνική μειονότητα»; Δηλαδή έφυγαν; Κι αν ναι πού πήγαν; Ή όσοι δεν συντάσσονται με το εθνικό κέντρο παύουν να υπάρχουν; Ή μήπως απλώς κατάλαβαν τώρα αυτό που τους έλεγαν από καιρό, ότι είναι μάλλον δύσκολο να επιστρέψει η Μαριούπολη και να θεωρείται ως μέρος της ανατολικής Ουκρανίας; Και ένα δεύτερο. Μήπως αυτή είναι η τελευταία παρέμβαση του Σκρέκα ως υπουργού Ανάπτυξης; Καλή η Ουκρανία, η αποκατάστασή της και η Μαριούπολη, όμως κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο για την παρατεταμένη ακρίβεια, που τσάκισε τους πολίτες και τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Έχει χρώμα αυτή η ακρίβεια. Οι ιδεοληπτικοί όμως αρνούνται. Είναι πολλά τα λεφτά…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top