GuidePedia

0

Η διάρκεια του πολέμου που μπορεί να αντέξει το ΝΑΤΟ εξαρτάται από τις απώλειες που θα έχει σε μια σύντομη σύγκρουση

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να πολεμήσει ακόμη και… απόψε, σύμφωνα με την αξιολόγηση των παραμέτρων από το αμερικανικό Center for Strategic and International Studies, αλλά η διάρκεια του πολέμου που μπορεί να αντέξει δεν είναι μεγάλη.
Μάλιστα, η αντοχή του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις που θα αναλώσει κατά τις πρώτες συγκρούσεις, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία αξιολογεί τις προσπάθειες των Συμμάχων για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022.

Επιστροφή στο μέλλον

Πριν από δύο χρόνια, το ΝΑΤΟ υιοθέτησε μια στρατηγική «επιστροφής στο μέλλον», με εμπροσθοβαρή άμυνα και αποτροπή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Για την εφαρμογή του, οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να λάβουν διάφορα μέτρα για να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνά τους στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022.
Καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο της συμμαχίας, η ανάλυση του Center for Strategic and International Studies καταγράφει τις προσπάθειες των συμμάχων για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας.
Διαπιστώνει ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, την πρώτη άμυνα, τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, τη διοίκηση και τον έλεγχο, τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας και την ενσωμάτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας—επιτεύγματα που πρέπει να αναγνωριστούν στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, ενώ το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι έτοιμο για πόλεμο, το ερώτημα παραμένει αν είναι πραγματικά έτοιμο να πολεμήσει —και επομένως να αποτρέψει— έναν παρατεταμένο πόλεμο.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι σύμμαχοι πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα, να ενισχύσουν τη βιομηχανική ικανότητα, να αντιμετωπίσουν κρίσιμα κενά ικανότητας και να ενισχύσουν την εθνική ανθεκτικότητα, συμπεραίνει η ανάλυση.

Πολεμικές προετοιμασίες

Si vis pacem, para bellum - Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο.
Εάν το ΝΑΤΟ δεν είχε ήδη ένα σύνθημα - animus in consulendo liber, «ένας αδέσμευτος νους στη σκέψη» - αυτό το λατινικό ρητό θα ταίριαζε πολύ καλά στον σκοπό της συμμαχίας.
Η φράση μεταφέρει ένα κομμάτι διαχρονικής αποτρεπτικής λογικής: η προετοιμασία για πόλεμο μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποτρέψεις.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το ΝΑΤΟ υιοθέτησε μια νέα στρατηγική αντίληψη «επιστροφής στο μέλλον» που επανέφερε τη Ρωσία στην κατάσταση του αντιπάλου της στον Ψυχρό Πόλεμο και έθεσε την αποτροπή και την άμυνα ξανά στο επίκεντρο της στρατηγικής της συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε την ιδέα στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022 μαζί με ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων τις οποίες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg περιέγραψε ως «θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνά μας».
Σε λιγότερο από ένα μήνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο της συμμαχίας σύνοδο κορυφής.

Ο δρόμος για την Ουάσιγκτον

Το ταξίδι του ΝΑΤΟ προς ισχυρότερη αποτροπή και άμυνα ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014, όπου οι σύμμαχοι απάντησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αναλαμβάνοντας μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.
Η βραχυπρόθεσμη εστίασή τους ήταν στην προσαρμογή της στάσης της δύναμης του ΝΑΤΟ.
Αυτό ξεκίνησε με το Σχέδιο Δράσης Ετοιμότητας του 2014, ακολουθούμενο από τη δημιουργία τεσσάρων πολυεθνικών ομάδων μάχης Ενισχυμένης Εμπρός Παρουσίας (EFP) στα ανατολικά το 2016.
Το 2018, η Πρωτοβουλία Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ βελτίωσε την κατάσταση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ.
Ενώ η Στρατηγική Αντίληψη του 2022 συγκέντρωσε την προσοχή του κοινού, μια άλλη ιδέα του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε το 2020 έφερε ήδη αθόρυβα επανάσταση στην αποτροπή και την άμυνα: η έννοια της Αποτροπής και Άμυνας του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου (DDA).
Το DDA εστιάζει στην «αναγκαστική απασχόληση για αποτροπή και υπεράσπιση σήμερα».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε τα αμυντικά του σχέδια, θέτοντας 40.000 στρατεύματα —συν αεροπορικά, ναυτικά και άλλα μέσα— διαθέσιμα στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).
Ακολούθησαν τέσσερις νέες αποστολές EFP, παράλληλα με ενισχυμένη θαλάσσια στάση, αεροπορική αστυνόμευση, αεράμυνα και πολυεθνικές ασκήσεις.
Ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ άλλαξε περαιτέρω στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους του περασμένου έτους με την αποκάλυψη νέων αμυντικών σχεδίων, ένα άλλο προϊόν του DDA.
«Η οικογένεια σχεδίων DDA», όπως τα περιγράφει ο SACEUR, ο στρατηγός των ΗΠΑ Christopher G. Cavoli, περιλαμβάνει τρία περιφερειακά σχέδια (που καλύπτουν τη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Ευρώπη) παράλληλα με σχέδια για συγκεκριμένους τομείς (για ξηρά, αεροπορικά, θαλάσσια, κυβερνοχώρο, και διαστημικές δυνάμεις) καθώς και σχέδια για την επιμελητεία και τη διατήρηση.
Όπως υποδηλώνει μια πρόσφατη ανάλυση: «Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το DDA».

Έτοιμο για πόλεμο;

Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν τους φόβους πολλών ότι ο Vladimir Putin θα επιδίωκε να συνεχίσει.
Ο πόλεμος υποδηλώνει ότι η χειρότερη περίπτωση για τις «μέγιστες προθέσεις» της Ρωσίας που καθοδήγησε ιστορικά τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ είναι δικαιολογημένη για το άμεσο μέλλον.
Η προφανής ροπή του Putin για επιθετικότητα, ανάληψη ρίσκου και στρατηγικό λάθος υπολογισμό τον καθιστά επικίνδυνο αντίπαλο - και δύσκολο να αποτραπεί.
Η Ρωσία έχει εκπληκτικές απώλειες στην Ουκρανία, αλλά έχει «ανασυγκροτηθεί σχεδόν πλήρως στρατιωτικά» στα προ του πολέμου επίπεδα χάρη στην εθνική κινητοποίηση και την πολεμική οικονομία που υποστηρίζεται από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Πέρα από την Ουκρανία, η Ρωσία εξαπολύει πυρηνικές απειλές κατά του ΝΑΤΟ και εντείνει τις υβριδικές απειλές σε όλη την Ευρώπη.
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε συμμάχους του ΝΑΤΟ μέσα σε τρία, τέσσερα, πέντε ή οκτώ χρόνια.
Όχι μόνο η Κίνα βοηθά τη στρατιωτική ανασύσταση της Ρωσίας, αλλά η προοπτική μιας συντονισμένης επίθεσης μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχει πολλές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ - οι πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις για τη στάση της δύναμης των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Για να παραφράσουμε τον Πρώσο στρατιωτικό θεωρητικό Carl von Clausewitz, για ποιο είδος πολέμου θα πρέπει να προετοιμαστεί το ΝΑΤΟ;
Ίσως το πιο έντονο σενάριο είναι η ταχεία κατάληψη εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Βαλτικής.
Είναι το πιο πιθανό σενάριο για οποιαδήποτε ρωσική συμβατική επίθεση στο ΝΑΤΟ, επειδή η ισορροπία τοπικών δυνάμεων ευνοεί δραστικά τη Ρωσία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό - πολλά πράγματα θα πρέπει να πάνε άσχημα για να το θεωρήσει η Ρωσία καλή επιλογή - απλώς ότι μπορεί να είναι το πιο πιθανό σενάριο πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Οι συνέπειες σημαίνουν ότι οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, καθώς αυτού του είδους η εισβολή κινδυνεύει με πυρηνική κλιμάκωση και είναι δύσκολο να αντιστραφεί.
Οποιαδήποτε επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους θα απαιτούσε την εγκαθίδρυση αεροπορικής υπεροχής και τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας πριν συγκεντρώσει μια σημαντική τοπική χερσαία δύναμη.
Ακόμη και με τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ, αυτή η κατάσταση είναι αρκετά απειλητική σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα ώστε η Μόσχα να αναπτύξει μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα για στρατιωτικούς σκοπούς – αναγκάζοντας το ΝΑΤΟ να απειλήσει με πυρηνική χρήση για να αναγκάσει την απόσυρση και να αποκαταστήσει την αποτροπή.
Αυτός είναι ο λόγος που οι αξιωματούχοι της Βαλτικής περιγράφουν την καλύτερη στρατηγική ως «απόκρουση».
Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ επανέφερε την αποτροπή μέσω της άρνησης και την προώθηση της άμυνας στον πυρήνα της στρατηγικής της συμμαχίας.
Όπως και με τον Ψυχρό Πόλεμο, η αποτροπή με τιμωρία - η οποία βασίζεται κυρίως στο «σπαθί» των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας - θα συνεχίσει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς άρσης για να αποτρέψει τις πιο σοβαρές απειλές για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Αλλά όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε δυνάμεις «ασπίδας» που βασίζονται στο εμπρός για να ενισχύσουν τη συμβατική αποτροπή και άμυνα.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top