Οι σύμμαχοι της Τουρκίας μάλλον έχουν στο μυαλό τους τον τακτικό πυρηνικό πύραυλο Babur-3 SLCM εμβέλειας 450 χιλιομέτρων για τα υποβρύχια Hangor τους
Οσημαντικός σύμμαχος της Τουρκίας, το Πακιστάν, έχει βλέψεις απόκτησης πυρηνικών πυραύλων για τα κινεζικής προέλευσης υποβρύχια που αναμένεται να παραλάβει σύντομα.
Δυσκολεύουν τα Πράγματα για τους Σύμμαχους Ινδούς
Όπως είναι γνωστό, το Πακιστάν έχει τοποθετήσει μία παραγγελία για 8 υποβρύχια κλάσης S-26 Hangor στην Κίνα. Η απόκτησή τους έχει καθυστερήσει: αναμένονταν να γίνει παράδοση του πρώτου σκάφους στο τέλος του 2023, ωστόσο εν τέλει το πρώτο υποβρύχιο καθελκύστηκε τον Μάιο του 2024. Στην Κίνα αυτά τα υποβρύχια αποκαλούνται Yuan.
Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής είναι πως το Πακιστάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα υποβρύχια για επιθετικούς σκοπούς, δηλαδή για επιχειρήσεις άρνησης εχθρικής ναυτικής παρουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές. Με απλά λόγια, αυτά τα υποβρύχια σε συνδυασμό με φονικούς πυραύλους μπορούν να αποτρέψουν ινδικά πολεμικά πλοία από το να πλέουν σε μία ναυτική περιοχή εξαιτίας της απειλής που θέτουν.
Τώρα όμως νέα δεδομένα εμφανίστηκαν σε ινδικά μέσα, τα οποία αναφέρουν πως η πακιστανική κλάση υποβρυχίων Hangor ίσως δεν εξυπηρετεί μόνο επιθετικούς σκοπούς, αλλά και πυρηνικούς. Αξιωματικοί εν αποστρατεία του πακιστανικού ναυτικού μίλησαν σε ένα κρατικό κανάλι αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η Ισλαμαμπάντ έχει βλέψεις να εξοπλίσει τα υποβρύχια με «δευτερεύουσες δυνατότητες κρούσης».
Ένας από τους αξιωματικούς ανέφερε πως τα υποβρύχια θα λειτουργήσουν ως «υβριδικά» όπλα για το πολεμικό ναυτικό του κράτους, λέγοντας συγκεκριμένα πως «θα είναι κάτι μεταξύ ενός καθαρά συμβατικού επιθετικού υποβρυχίου και ενός πυρηνοκίνητου σκάφους, όπως π.χ. ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (SSN) ή ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (SSBN)». Φυσικά τα λόγια του δεν διευκρινίζουν ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση του Πακιστάν με αυτά τα σκάφη, απλά μας προϊδεάζει.
Να σας ενημερώσουμε πάντως πως κάποιες από τις δηλώσεις του αξιωματικού δεν βγάζουν πραγματικά καθόλου νόημα, μιας και η κλάση Hangor δεν αποτελείται από κανένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Και φυσικά είναι αδύνατο να μετατρέψεις ένα συμβατικό υποβρύχιο σε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Αυτό που μπορεί να κάνει το Πακιστάν είναι να εξοπλίσει τα υποβρύχια Hangor με τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους, δηλαδή πυραύλους που έχουν τακτικές πυρηνικές κεφαλές (TNW).
Οι Ινδοί έχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Ισλαμαμπάντ εργάζεται στην ανάπτυξη τέτοιων υποβρύχιων πυρηνικών πυραύλων από το 1998. Λέγονται τακτικοί πυρηνικοί πύραυλοι γιατί είναι μικρότεροι από τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους και σχεδιάζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και όχι ως στρατηγικά μέσα αποτροπής. Ίσως οι Πακιστανοί εξοπλίσουν την κλάση Hangor με κάποια ναυτική έκδοση του πυραύλου Babur-3 SLCM, ο οποίος δοκιμάστηκε το 2018. Η έκδοση αυτή επίδειξε εμβέλεια 450 χιλιομέτρων.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου