GuidePedia

0

Η αποστολή στα «τυφλά» της φρεγάτας Ύδρα. Σημάδευαν τα... αστέρια νομίζοντας ότι είναι drones. Τους προειδοποίησαν για πύραυλο αφού έσκασε δίπλα τους.
«Επιστροφή από την κόλαση» της φρεγάτας Ύδρα μετά από 102 ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά την επιστροφή τους τα περισσότερα από τα 136 μέλη του πληρώματος περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα όλα όσα συνέβησαν στην πολεμική αποστολή τους που τη χαρακτηρίζουν ως «αποστολή αυτοκτονίας» καθ´ ότι η υπέργηρη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ που δεν είχε υποβληθεί σε κανέναν εκσυγχρονισμό, παρέμενε «τυφλή» και ανήμπορη να αντικρούσει τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Χούθι.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ επί της ουσίας έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς αντίdrone ομπρέλα προστασίας και καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής απέφευγαν να απονηωθούν τα drones και τα ελικόπτερα που επέβαιναν επί της φρεγάτας «ΥΔΡΑ». Τα εχθρικά drones που διαρκώς πετούσαν πάνω από την ελληνική φρεγάτα δεν μπορούσαν να τα αντικρούσουν τα απαρχαιωμένα πυροβόλα Phalanx με αποτέλεσμα να επιχειρούν να τα καταρρίψουν οι ΟΥΚάδες με τον οπλισμό τους και έμοιαζαν ως να κυνηγούν «κοτσύφια» μεσοπέλαγα! Είχαν δε φτάσει στο σημείο να σημαδεύουν τ´… αστέρια εικάζοντας ότι πρόκειται για drones! Σκέτη παράκρουση…

Σε ό,τι αφορά το πολυδιαφημισμένο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας σε κρίσιμες στιγμές είχε μειωμένα αντανακλαστικά, όπως στις 19 Μαΐου που εξερράγη πύραυλος των Χούθι, μόλις 150 μέτρα από τη Φρεγάτα ΥΔΡΑ, στον κόλπο του Άντεν, τη στιγμή που συνόδευε εμπορικό πλοίο. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας ειδοποίησε τον κυβερνήτη της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την εκτόξευση του πυραύλου ένα λεπτό αφότου αυτός είχε εκραγεί δίπλα από το πλοίο προκαλώντας μεγάλο κυματισμό και ισχυρότατους κλυδωνισμούς στη φρεγάτα. Με αφορμή αυτό το συμβάν δέκα στελέχη μέλη του πληρώματος αιτήθηκαν τον άμεσο επαναπατρισμό τους, αφότου η φρεγάτα κατέπλευσε στο λιμάνι του Τζιμπουτί.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΥΔΡΑ επέστρεψε στις αρχές Ιουνίου και όχι στο τέλος Ιουλίου όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ όπως είναι η «ΥΔΡΑ» & «ΨΑΡΑ» είναι Μονάδες με παλαιά και ξεπερασμένη τεχνολογία. Τα συγκεκριμένα πλοία στηρίζονται σε συστήματα τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες πολλαπλές απειλές, την ώρα που στην περιοχή επιχειρούν Μονάδες Επιφανείας με συστήματα τελευταίας γενιάς. Πολύ σοβαρότερη απειλή για τις ελληνικές φρεγάτες είναι οι βαλλιστικοί και αντιπλοϊοί πύραυλοι που εκτοξεύουν οι Χούθι.

Οι ελληνικές ΜΕΚΟ (ΥΔΡΑ, ΨΑΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΣΑΛΑΜΙΣ), κλείνουν τριάντα χρόνια υπηρεσίας χωρίς να έχουν εκσυγχρονιστεί σε αντίθεση με όλα σχεδόν τα Συμμαχικά πολεμικά πλοία αντίστοιχης ηλικίας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top