GuidePedia

0


Πώς ήρθε πρώτο το μειονοτικό ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη - Τα «μυστικά» της Θράκης και η έμμεση πριμοδότηση.
Η Αγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες σε μια πραγματικά πρωτοφανή επιχείρηση στήριξης του ΚΙΕΦ προωθούσε καθημερινά σειρά δημοσιευμάτων και αφιερωμάτων μέσω των κρατικών TRT και Anadolu

Νίκος Μελέτης
Για μια ακόμη φορά η «πλάτη» την οποία βάζουν ελληνικές πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια της Τουρκίας για έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη και τα σοβαρά ελλείμματα στην άσκηση ουσιαστικής εθνικής μειονοτικής πολιτικής έδωσαν την ευκαιρία για την προβολή της ατζέντας του τουρκισμού στην Θράκη με την ανάδειξη του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ σε πρώτη δύναμη στην Ροδόπη και στην Ξάνθη στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η Αγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες σε μια πραγματικά πρωτοφανή επιχείρηση στήριξης του ΚΙΕΦ προωθούσε καθημερινά σειρά δημοσιευμάτων και αφιερωμάτων μέσω των κρατικών ΜΜΕ του TRT, και του Anadolu, στον αγώνα του ΚΙΕΦ για προώθηση των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» στέλνοντας το μήνυμα στην μειονότητα ότι οι εκλεκτοί της Άγκυρας είναι οι υποψήφιοι του μειονοτικού κόμματος το οποίο ειχε ιδρύσει ο Σαδικ Αχμετ.

Πανηγυρισμοί στην Κομοτηνή για την πρωτιά του ΚΙΕΦ

Πανηγύρια με νταούλια και ζουρνάδες έξω από τα γραφεία του Μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας ΚΙΕΦ - DEB στην Κομοτηνή μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024. Διαβάστε περισσότερα: https://xronos.gr/politiki/eyroekloges-rodopi-proto-me-diafora-meionotiko-debPosted by Χρόνος Εφημερίδα on Sunday, June 9, 2024

Όμως η «επιτυχία» του ΚΙΕΦ να χρωματίσει με διαφορετικό χρώμα τους δυο νομούς της Θράκης και να μπορεί πλέον η τουρκική προπαγάνδα να προβάλει ως περιοχή που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά απο την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή χωρίς την εκούσια συμβολή πιθανον και συναλλαγή ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και τοπικών παραγόντων.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης που διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς με τη μειονότητα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν μειονοτικούς υποψηφίους στα Ευρωψηφοδέλτιά τους ενώ η Νεα Αριστερά στην οποία έχουν προσχωρήσει οι δυο μειονοτικοί βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη, συμπεριέλαβε μια τυπική υποψηφιότητα μέλους της μειονότητας.

Ετσι ουσιαστικά πριμοδοτήθηκε το ΚΙΕΦ καθώς δεν υπηρχε εναλλακτική υποψηφιότητα την οποια θα μπορούσαν να στηρίξουν τα μέλη της μειονότητας στα ψηφοδέλτια των συγκεκριμένων κομμάτων. Ακομη και η ΝΔ επέλεξε την ιδιαίτερα αξιόλογη νεα σε ηλικία υποψήφια Σουρογλου Νουρτζαν, η οποια, όμως, δεν ειχε αναγνωσιμότητα, ούτε τοσο βαρύ βιογραφικό ώστε να έχει διείσδυση στην μειονοτική ψήφο.

Η ανάγνωση και η σύγκριση των αποτελεσμάτων των εκλογών επιβεβαιώνουν τις υποψίες για «επικοινωνούντα δοχεία» και για μια σχέση συναλλαγής που η απουσία μειονοτικών υποψηφίων στις Ευρωεκλογές και η έμμεση πριμοδότηση του ΚΙΕΦ, ανταλλάσσεται με στήριξη συγκεκριμένων κομμάτων και υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που το ΚΙΕΦ δεν συμμετέχει.

Ο στόχος εκείνων που προωθούν τον τουρκισμό στην Θράκη και λειτουργούν βάσει των σχεδιασμών για να προβάλεται ο εκλογικός χάρτης της Ελλάδας με διαφοροποίηση των δύθο νομών της Θράκης, είναι ακριβώς να αποτυπωθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η Ροδόπη και η Ξάνθη αποτελούν περιοχές που δεν είναι ακριβώς «ελληνικες»...

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2024 για τους δυο νομούς είναι τα εξής :

ΞΑΝΘΗ
ΚΙΕΦ 27,16%(11176ψηφους), ΝΔ 20,39%(8390) ΣΥΡΙΖΑ 9,9%(4073) ΕΛΛΥΣΗ 9,23%(3797), ΠΑΣΟΚ 9,14%(3763) Νεα Αριστερα 1,51%(623)
ΡΟΔΟΠΗ
ΚΙΕΦ 35,97%(14012) , ΝΔ 19,75(7695),ΠΑΣΟΚ 8,9%(3468), ΕΛΛΥΣΗ 8,18%(3187) ,ΣΥΡΙΖΑ 7,09% (2762),Νεα Αριστερα 1,68%(657)




Τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 οπου δεν συμμετείχε το ΚΙΕΦ ηταν τα εξής:

ΞΑΝΘΗ
ΝΔ 30,32%(16,748) ΣΥΡΙΖΑ 28,49%(15735), ΠΑΣΟΚ 18,36%(10139) ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 4,4%(2431) ΕΛΛΥΣΗ 3,98%(2197)
ΡΟΔΟΠΗ
ΣΥΡΙΖΑ 33,6%(18350) ,ΝΔ 28,89%(15775),ΠΑΣΟΚ 19,0%(10380) ,ΕΛΛΥΣΗ 4,13%(2258) , ΚΚΕ 3,16%(1725),ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 3,13%(1710),ΝΙΚΗ 265% (1445)




Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαρροές και από την ΝΔ, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ των εθνικών εκλογών συμπωματικά «εξαϋλώνονται» στις ευρωεκλογές καθώς υπαρχει ανοιχτή δεξαμενή προς το ψηφοδέλτιο του ΚΙΕΦ. Αλλά και η Νεα Αριστερά που έχει τους δυο βουλευτές προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, στις ευρωεκλογές κατέγραψε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στους δυο νομούς.

Η ανάδειξη του ΚΙΕΦ σε πρώτο κόμμα σε μια ακόμη (ευρωπαϊκή) εκλογική αναμέτρηση στους δύο νομούς της Θράκης θα χρησιμοποιηθεί από τους εκπροσώπους του τουρκισμού στην Θράκη αλλά και από την ιδια την Αγκυρα ως απόδειξη της «πλειοψηφικής» παρουσίας της «τουρκικής» μειονότητας στους δυο νομούς στην προσπάθεια επίσημης έγερσης μειονοτικού ζητήματος στην διμερή ατζέντα αλλά και σε διεθνή φόρα εκ μέρους της Τουρκίας.

Πάντως παραμένει μείζον ερώτημα το πώς ενώ η ελληνική δικαιοσύνη και ο Άρειος Πάγος κηρύσσουν άκυρη την λειτουργία Συλλόγων που φέρουν στον τίτλο τους το όνομα «Τουρκικός» ή ο τιτλος τους υπονοεί την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» (όπως έγινε προσφάτως με τον Σύλλογο Φιλάθλων Φενερμπαχτσε Δυτικής Θράκης»), κλείνει τα μάτια στην δραστηριότητα ενός πολιτικού κόμματος το οποίο σαν κεντρικό σύνθημα του έχει την «προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης» και ζητούσε προεκλογικά απευθυνόμενο σε Έλληνες πολίτες «η ψήφος του Τούρκου να παει σε Τούρκο»..

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top