GuidePedia

0

Του Κώστα Στούπα
Σπάνια οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν κρύβουν κάποιες ανατροπές, οι οποίες αρχικά προκαλούν έκπληξη, αλλά μετά από μερικές ώρες εκλαμβάνονται σαν να ήταν γνωστές και αναμενόμενες πριν τις εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 π.χ. η έκπληξη ήταν η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ κάτω από το 30% που τον ήθελαν οι δημοσκοπήσεις και η ενίσχυση του ποσοστού της Ν.Δ. πάνω από το ποσοστό του 2019. Σπάνια ένα κόμμα που κυβερνά δεν υπόκειται τη φθορά της εξουσίας. Ακόμη πιο σπάνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταρρέει χωρίς κάποιο άλλο κόμμα να του προκαλεί “αφαίμαξη”, όπως προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ στην Ένωση Κέντρου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ποιες θα μπορούσαν λοιπόν να είναι οι εκπλήξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων για τις μεθαυριανές ευρωεκλογές; Εν συνεχεία, ποιες συνέπειες θα μπορούσαν να δρομολογήσουν αυτές οι ανατροπές;

Για τη Ν.Δ. αρνητική έκπληξη θα μπορούσε να είναι η αδυναμία να πιάσει το 30%. Στις τελευταίες ευρωεκλογές είχε λάβει περί το 33% και στις τελευταίες βουλευτικές περί το 41%. Δεδομένης της φθοράς της εξουσίας και της χαλαρότητας της ψήφου, οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 33% θα εκτιμηθεί ως θετικό. Ένα ποσοστό μεταξύ 30-33% θα εκτιμηθεί ως ουδέτερο και κάτω από το 30% ως αρνητικό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό κοντά στο 17% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών θα εκληφθεί ως επιτυχία, δεδομένη πως μαζί με το ποσοστό της Νέας Αριστεράς θα ξεπερνά το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Με την εκτόξευση του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αλλάζει ταυτότητα εγκαταλείποντας τα παλαιοαριστερά πρόσημα και προσεγγίζοντας την πολιτική ελαφρότητα των κοινωνικών δικτύων και της woke κουλτούρας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει ένα ποσοστό πάνω από 20% ο κ. Κασσελάκης εδραιώνεται και το κόμμα του υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τεθεί σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας.

Αν το κόμμα του κ. Κασσελάκη δεν καταφέρει να πιάσει τη δεύτερη θέση, αναμένονται πολιτικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ενδεχομένως και εντός του θέρους. Ένα ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 20% ή του ΠΑΣΟΚ κάτω από το 10% θα δρομολογήσει εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Έκπληξη θα είναι αν στις τρεις πρώτες θέσεις καταφέρει να πλασαριστεί κάποιο άλλο κόμμα πέραν των Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Αν συμβεί αυτό το πιθανότερο είναι να συμβεί από ΚΚ ή Ελληνική Λύση. Αν συμβεί από ΚΚ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί να μετριάσει το άνοιγμα προς το Κέντρο. Αν συμβεί από την Ελ. Λύση η πίεση θα αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Ένας συνδυασμός π.χ. η Ν.Δ. να λάβει κάτω του 30% και η Ελ. Λύση να λάβει πάνω από 10% ή να είναι τρίτο κόμμα θα πιέσει τη Νέα Δημοκρατία για επανακαθορισμό στρατηγικής στο υπόλοιπο της τετραετίας.

Στην Ευρώπη

Ανατροπή στην Ευρώπη θα συνιστά να πλασαριστεί κάποιο νέο κόμμα σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις που κατέχουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και ο χώρος των Φιλελεύθερων. Αν συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι να συμβεί από το ECR του οποίου ηγείται η Τζώρτζια Μελόνι. Την παράταξη αυτή φαίνεται να προσεγγίζει και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά στη Γαλλία. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια το ECR έχει μετακινηθεί προς την κεντροδεξιά. Ανατροπή στην Ευρώπη θα υπάρξει αν ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν στηριχτεί από τη συμμαχία κεντροδεξιών, κεντρώων και κεντροαριστερών. Αν π.χ. τα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα καταφέρουν να συνθέσουν βιώσιμη πλειοψηφία αναμένεται να υπάρξουν πολλές ανατροπές σε σχέση με το μεταναστευτικό, την ενεργειακή μετάβαση κλπ. Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές συνέπειες σε περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα, που συναρτά την εθνική της ασφάλεια αλλά και τις επενδύσεις από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιακές ροές και πολιτικές. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top