GuidePedia

0

«Εάν επιτραπεί στο ΔΠΔ να απειλήσει την ηγεσία του Ισραήλ, τότε η ηγεσία της χώρας μας θα είναι η επόμενη» παραδέχεται ο πρόεδρος της βουλής των ΗΠΑ.

 Σε μια πρωτοφανή κίνηση παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να λάβει παντός είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, εφόσον το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) επισημοποιήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson.
«Το Κογκρέσο εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, για να τιμωρήσει το ΔΠΔ και να διασφαλίσει ότι η ηγεσία του αντιμετωπίζει συνέπειες εάν το εγκρίνει. Εάν επιτραπεί στο ΔΠΔ να απειλήσει την ηγεσία του Ισραήλ, τότε η ηγεσία της χώρας μας θα είναι η επόμενη», τόνισε σε μια πρωτοφανή κρίση ... ειλικρίνειας ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του νομοθετικού σώματος.
Σύμφωνα με τον Johnson, αυτό το δικαστήριο «δεν έχει καμία εξουσία επί του Ισραήλ ή των Ηνωμένων Πολιτειών», και ως εκ τούτου η απόφαση του εισαγγελέα του να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον Netanyahu «είναι παράνομη και αξίζει διεθνής καταδίκη».

Νωρίτερα τη Δευτέρα (20/5), έγινε γνωστό ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan ζητεί άδεια για τη σύλληψη πολυάριθμων Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο ΥΠΑΜ Gallant και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Netanyahu.
Επιπλέον, ο Khan σκοπεύει να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar, τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του Παλαιστινιακού κινήματος, Ismail Haniyeh, και τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας των Ταξιαρχιών Al-Qassam, Mohammed Ad-Deif
Όλοι τους κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Όπως αναφέρθηκε στον Λευκό Οίκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την έρευνα του ΔΠΔ για τις ενέργειες του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας και δεν πιστεύουν ότι η αρχή έχει οποιαδήποτε εξουσία σε αυτό το θέμα.
Από την πλευρά του, ο Netanyahu σχολιάζοντας πληροφορίες σχετικά με την πιθανή έκδοση ενταλμάτων, είπε ότι δεν θα επιτρέψει καμία απόπειρα του ΔΠΔ «να υπονομεύσει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Σε ευθγράμμιση με το Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος για τις κυρώσεις στο Διεθνές Δικαστήριο

Αν και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είδους πρωτοβουλίες θα λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως προς την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, τόνισε ότι θα είναι σε διαρκή επαφή με του βουλευτές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά των εισαγγελέων του ΔΠΔ.
«Θα μείνουμε σε επαφή με τα μέλη του Κογκρέσου όπως θα περιμένατε να κάνουμε», εξήγησε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Biden όταν ρωτήθηκε εάν ο Λευκός Οίκος θα στηρίξει τις προσπάθειες του Κογκρέσου για την επιβολή των κυρώσεων.
Επισημαίνεται ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν καταδικάσει το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Netanyahu, του Gallant και των τρίων ηγετών της Hamas.
Παράλληλα, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών αυτόν τον μήνα απείλησε να επιβάλει απαγόρευση βίζας και άλλα μέτρα στους αξιωματούχους του ΔΠΔ, εάν προχωρήσουν με τα εντάλματα.

Aποκάλυψη Axios: Οι ΗΠΑ απειλούσαν εδώ και καιρό το ΔΠΔ προκειμένου να μην εκδώσει ένταλμα σύλληψης

Προτού εκδοθεί η καταδικαστική απόφαση, οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε ένα οργιώδες παιχνίδι πιέσεων προς το Διεθνές Δικαστήριο, καθώς φέρεται να διεμήνυσαν κατ' ιδίαν σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Netanyahu «θα ήταν ένα λάθος».
«Ενθαρρύνουμε αθόρυβα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην το κάνει. Θα ανατινάξει τα πάντα», ανέφερε σε αποκαλυτπικό του ρεπορτάζ το αμερικανικό πρακτορείο Axios, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμάει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ενθάρρυνε το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Netanyahu και άλλων ανώτερων αξιωματούχων, και ως εκ τούτου είναι έτοιμη να ... αντεπιτεθεί.
Τα αντίποινα θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή διακοπής της μεταφοράς φορολογικών εσόδων που εισπράττει το Ισραήλ και ανακατευθύνονται στην παλαιστινιακή οργάνωση, κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε στην οικονομική της κατάρρευση.
Επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Karim Khan τόνισε τον Οκτώβριο ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ ή οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Matthew Gillet, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στην Αγγλία, ανέφερε ότι όποιος βαρύνεται με ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στις περισσότερες από 120 χώρες που είναι μέλη του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, αλλιώς ενδέχεται να συλληφθεί.
Ο Gillet τόνισε ότι αν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων, ορισμένες συμμαχικές χώρες ενδέχεται να λάβουν μέτρα όπως η μείωση μεταφοράς όπλων ή μείωση των διπλωματικών επισκέψεων, αυξάνοντας τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.
Το ΔΠΔ έχει 124 μόνιμα μέλη και μπορεί να ασκήσει διώξεις σε πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και επίθεση.
Η υπόθεση που ερευνά είναι ξεχωριστή από εκείνη της κατηγορίας για γενοκτονία η οποία εξετάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), που εδρεύει επίσης στη Χάγη.
Το ΔΔ είναι δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με διαφορές μεταξύ των κρατών ενώ το ΔΠΔ είναι ποινικό δικαστήριο, που συστάθηκε με συνθήκη και επικεντρώνεται στην ατομική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Πρόκληση… από Biden: Δεν διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα – Απορρίπτουμε τον όρο

Στο πλευρό του συμμάχου, Ισραήλ τάσσεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος στον απόηχο της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant καθώς και κατά δύο ηγετών της Hamas για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, απέρριψε τις κατηγορίες κατά του Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων
«Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε τον όρο αυτό» υποστήριξε ο Biden, αναφέροντας πως η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ στις επιχειρήσεις για να εξουδετερωθούν ο Sinwar και οι υπόλοιποι χασάπηδες της Hamas.
Θέλουμε η Hamas να ηττηθεί.
Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό» υποστήριξε ο Biden κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον μήνα εβραϊκής αμερικανικής κληρονομιάς στον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα ο Αμερικάνος πρόεδρος είπε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου οι Ισραηλινοί όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top