GuidePedia

0

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ζωές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ρωσία είχε στο παρελθόν προσκληθεί σε εορτασμούς πολέμου στη Γαλλία

Με την ιστορία φαίνεται ότι παίζει για ακόμη μία φορά η Γαλλία, καθώς δεν έχει στείλει ακόμη πρόσκληση στη Μόσχα για την 80ή επέτειο από την απόβαση της Νορμανδίας (D-Day), παρά το γεγονός ότι η Γαλλία είχε δηλώσει ότι θα προσκαλέσει τη Ρωσία στους εορτασμούς.
«Αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται περιοδικά, επικαλούμενες είτε αξιωματούχους στο Παρίσι είτε τοπικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia.
«Κυριολεκτικά κάθε δεύτερη μέρα ελέγχω αυτές τις πληροφορίες με τον Γάλλο πρεσβευτή μας. «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή», συνέχισε.
Η Zakharova είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος χρησιμοποιήθηκε ως «αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών» για τις δυτικές χώρες.
Η πρόσκληση στη Ρωσία μετατρέπεται γρήγορα σε διπλωματικό αίνιγμα για τη Γαλλία καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στις παραλίες της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ότι πολλά συμμαχικά έθνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν ενθουσιάστηκαν με την απόφαση της Γαλλίας να προσκαλέσει τη Ρωσία.

Persona non grata ο Putin

Τον περασμένο μήνα, η Mission Liberation, η διοργανώτρια των εορτασμών, επιβεβαίωσε ότι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ήταν persona non grata λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά Ρώσοι εκπρόσωποι θα προσκληθούν στην τελετή.
Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ζωές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ρωσία είχε στο παρελθόν προσκληθεί σε εορτασμούς πολέμου στη Γαλλία.
Όμως, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανανεώνουν την επίθεσή τους στη βόρεια Ουκρανία, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για τη συμπερίληψη Ρώσων εκπροσώπων.

Η απόβαση στη Νορμανδία

Η Απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Επιχείρηση Ποσειδών (Operation Neptune) ήταν η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας, που έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1944, μέρα γνωστή και ως D-Day.
Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη, ούτως ώστε να ανακουφιστεί το Ανατολικό Μέτωπο από τη γερμανική πίεση.
Η Μάχη της Νορμανδίας, δηλαδή η Επιχείρηση Όβερλορντ (Operation Overlord) που ακολούθησε, τελείωσε στις 19 Αυγούστου 1944, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα πέρασαν τον Σηκουάνα.
Αρχιστράτηγος, επικεφαλής του όλου εγχειρήματος, είχε οριστεί ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: Κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η, δυο αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησε κατά τις 6:30.
Η διεξαγωγή της απόβασης απαίτησε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα.
Έγιναν επίσης ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το Γερμανικό Ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες.
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των συμμαχικών σκαφών.
Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν και την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Γκολντ (Gold), Τζούνο, (Juno), Όμαχα (Omaha), Σουόρντ (Sword) και Γιούτα (Utah).
Θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 1944, όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων.
Μέχρι τότε είχαν συνολικά μεταφερθεί 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόννοι προμηθειών στις γαλλικές ακτές από 7.000 πλοία, από τα οποία μόλις 59 βυθίστηκαν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top