GuidePedia

0


Η πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι σταθερή στη θέση της ότι υπάρχει περιθώριο για συνεργασία σε όλο το εύρος της δεξιάς

Στη δημιουργία μιας δεξιάς πλειοψηφίας με την Ιταλία στην πρώτη γραμμή μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στοχεύει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Georgia Meloni, όπως δήλωσε η ίδια.
Όπως σημειώνει το Politico, τα εθνικιστικά κόμματα έχουν δυσκολευτεί να συνεργαστούν αποτελεσματικά στην ΕΕ, λόγω του κατακερματισμού σε βασικά ζητήματα όπως η Ουκρανία και τα βέτο για εθνικά συμφέροντα.
Ωστόσο, η Meloni είναι σταθερή στη θέση της ότι υπάρχει περιθώριο για συνεργασία σε όλο το εύρος της δεξιάς.
Μιλώντας στο Rai Radio1 τη Δευτέρα, δήλωσε: «Σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή εικόνα που δεν υπήρχαν ποτέ πριν. Οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε».
«Υπάρχουν τα περιθώρια για να δημιουργηθεί μια διαφορετική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, επομένως, μια διαφορετική Ευρώπη με διαφορετικές πολιτικές», τόνισε.

Το κάλεσμα Le Pen - von der Leyen

Η συνεργασία της Meloni - και το ποσοστό των εδρών που θα κερδίσει στις εκλογές το κόμμα της «Αδελφοί της Ιταλίας» - είναι περιζήτητη τόσο για την ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Marine Le Pen όσο και για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Le Pen φέρεται να απηύθυνε έκκληση στη Meloni να ενωθούν για να δημιουργήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η von der Leyen, λίγες ημέρες νωρίτερα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις ομοφοβικές πολιτικές που έχει εφαρμόσει το κόμμα της Meloni στην Ιταλία και να το εντάξει στο δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Όταν ρωτήθηκε για το πώς είναι δυνατόν να συμβιβαστούν δεξιές θέσεις τόσο διαφορετικές όσο αυτές που έχουν, για παράδειγμα, η von der Leyen και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, η Meloni υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν ακολουθεί πλέον τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά πρωτοπορεί.
«Αν οι Ιταλοί με βοηθήσουν, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη».
«Θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς. Δεν θυμάμαι ότι η Ιταλία ήταν ιδιαίτερα στο επίκεντρο στο παρελθόν.
Εμείς οι συντηρητικοί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αλλαγή», τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen προσκαλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Georgia Meloni να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια δεξιά υπερ-ομάδα που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κομματικό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει καλές επιδόσεις στις εκλογές της 6ης - 9ης Ιουνίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το ποια κόμματα θα είναι σε θέση να συνεργαστούν ως διασυνοριακές πολιτικές ομάδες - επειδή πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα - ιδίως όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πρόταση της Le Pen προς τη Meloni είναι απλή και θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί σημαντική.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, είπε «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο.
Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Φλερτ και με το ΕΛΚ

Η Meloni, η οποία επίσης φλερτάρεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.
Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Le Pen βρίσκεται επί του παρόντος στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni βρίσκεται στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Η έκκληση της Le Pen έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποπομπή από την ομάδα ID του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων που κατέστησαν το κόμμα παρία.
Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Lega, το κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Meloni στην ιταλική κυβέρνηση.
Τα ακροδεξιά κόμματα είναι σήμερα χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια.
Αν συνεργάζονταν όλα μαζί -κάτι που εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο- θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη νούμερο 2 δύναμη στο Κοινοβούλιο.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις κάνουν λόγο για 68 έδρες για το ID και 71 για το ECR, δηλαδή 139 νομοθέτες στην αίθουσα των 720 εδρών.
Το AfD βρίσκεται σε πορεία για 17 έδρες και το ανένταχτο ουγγρικό κόμμα Fidesz του Orban έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές.
Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζονται για την (προς το παρόν ανομοιογενή) ακροδεξιά.
Το Poll of Polls του POLITICO τοποθετεί την ομάδα του ΕΛΚ σε τροχιά κατάκτησης 174 εδρών, με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες να οδεύουν προς 144 έδρες.

Δύσκολη η συνεργασία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki από το συντηρητικό κόμμα PiS στην ECR έχει επίσης αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μια μεγάλη σύνδεση στη δεξιά, ενώ υπάρχουν πολλές εικασίες ότι ο Viktor Orbán της Ουγγαρίας θα εντάξει το κόμμα του Fidesz εκεί μετά τις εκλογές.
Όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και αναδιαμορφώσεις είναι πολύπλοκες και ευάλωτες σε μετεκλογικές συμφωνίες και διαφωνίες.
Οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι στο ECR δεν θέλουν να συμμαχήσουν με εθνικιστές Ούγγρους που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, για παράδειγμα.
Θα χρειαστούν μεγάλες πολιτικές γυμναστικές και επαναπροσδιορισμοί για να επιστρέψει το AfD στη σκηνή.
Ενώ η απώλεια του AfD έχει πλήξει τα ποσοστά του ID, έχει ανοίξει πόρτες για τη Le Pen.
Η συνεργασία με τη Meloni θα μπορούσε, επομένως, να είναι μια διπλή νίκη για τη Le Pen.
Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ ψήφων από το οποίο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ατζέντα της Ευρώπης, εν όψει και των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2027.
Στη συνέντευξη, η Le Pen αρνήθηκε ότι η διακοπή των δεσμών με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη.
Σχετικά με τη Meloni, σημείωσε: «Πιστεύω ότι εκείνη και εγώ συμφωνούμε στα ουσιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top