GuidePedia

0

Η παθογένεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, στο πολιτικό και το στρατιωτικό επίπεδο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι «πολιτικοί χειρισμοί» περισσεύουν και πάντα βρίσκεται ο τρόπος να μοχλευτούν τα πράγματα με τέτοιον τρόπο ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και καλά όταν πρόκειται για «εκλεκτούς». Όταν όμως η ανάγκη πολιτικής διαχείρισης επεκτείνεται στη διαδικασία παραγωγής αμυντικής πολιτικής, με καταπάτηση της αλφαβήτας σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, είναι θεμιτό να ανησυχείς πολύ. Εάν καταλαβαίνεις. Υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου και να προλάβει τα χειρότερα, προτού αντιληφθούμε το μέγεθος της συλλογικής πολιτικής μας ανοησίας με τον πλέον τραυματικό τρόπο; Από την αντιπολίτευση μην περιμένετε τίποτα απολύτως. Δυστυχώς.

ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΕΣ: ΤΥΦΛΑ ΝΑ ’ΧΟΥΝ ΜΑΓΙΣΣΕΣ, ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΥΘΙΑ!
Σε αυτό το περιστατικό που θα σας εξιστορήσω, δυσκολεύομαι να βρω τον κατάλληλο τίτλο. Πάντως αποτελεί ένα από αυτά που σίγουρα γίνονται κάθε χρόνο στις ετήσιες κρίσεις του Μαρτίου καθώς έχει πλέον αποδειχθεί ότι καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για διαφανείς, αντικειμενικές και αξιοκρατικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, για να περιοριστούμε σε αυτά που η ηγεσία επιλέγεται και ορίζεται με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Αντίθετα προτιμώνται οι αδιαφανείς, διάτρητες και έωλες διαδικασίες, όπως αποδεικνύει η σωρεία αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων, ώστε να μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κύκλων επιρροής εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέσα σε ένα πενθήμερο…
Το περιστατικό αφορά αξιωματικό βαθμού συνταγματάρχη των Όπλων που στις φετινές ετήσιες κρίσεις προήχθη σε ταξίαρχο. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός στις ετήσιες τακτικές κρίσεις του 2017 είχε προαχθεί κατ΄ εκλογή σε Συνταγματάρχη. Το 2020 δημοσιεύθηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την οποία ο συνταγματάρχης βάση πρακτικού του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) μεταφέρθηκε σε κατάσταση ελαφράς υπηρεσίας σύμφωνα με το ισχύον νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο. Στις αρχές Μαρτίου 2024 σύμφωνα με ΦΕΚ ο συγκεκριμένος αξιωματικός προάγεται κατ’ εκλογή σε ταξίαρχο, χωρίς όμως να αναφέρεται ότι ανήκει στην κατάσταση ελαφράς υπηρεσίας. Και πολύ… ορθώς! Γιατί σε ΦΕΚ που εκδόθηκε ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ από αυτό που περιλάμβανε την κατ’ εκλογή προαγωγή του εν λόγω αξιωματικού σε ταξίαρχο, περιλαμβάνεται απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια η οποία αναφέρει: «Επαναφέρεται στην κατάσταση της ενεργού υπηρεσίας ο Συνταγματάρχης…». Ποιος συνταγματάρχης; Αυτός που πέντε ημέρες νωρίτερα είχε κριθεί ως ταξίαρχος.

Αυθαιρεσία ή… διαδικασίες του χαβαλέ;
Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Τη συνέχεια, τη συνέπεια και την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών; Την κατά το δοκούν αναδρομικότητα των διαδικασιών; Τις καταπληκτικές ικανότητες… πρόβλεψης; Γιατί όπως ισχύουν οι ημερομηνίες των ΦΕΚ και αφού για τον συνταγματάρχη στο ΦΕΚ της 3ης Μαρτίου δεν αναφέρεται η κατάστασή του σε αντίθεση με άλλους ομοιόβαθμους συναδέλφους του, δεν φαίνονται κάποιοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι πέντε ημέρες μετά θα εκδοθεί ΦΕΚ που θα τον επαναφέρει σε κατάσταση ενεργού υπηρεσίας… Τον συνταγματάρχη που έχουν ήδη προάγει σε ταξίαρχο; Γιατί να το προβλέψουν μάλλον χλωμό. Ούτε η Πυθία δεν θα μπορούσε να ευστοχήσει…

Προσωπικό «σέρβις»!
Η υπόθεση έχει όμως και άλλη ενδιαφέρουσα … διάσταση. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις το γεγονός, ότι μετά την προαγωγή και την επαναφορά του σε ενεργό υπηρεσία, ως ταξίαρχος πλέον, αντάμωσε ξανά με τον προϊστάμενο που είχε ως συνταγματάρχης σε κατάσταση ελαφράς υπηρεσίας… ως διευθυντής του γραφείου του! Είναι να μένεις «άγαλμα» με αυτή την επίδειξη προσωποποιημένης μέριμνας για το προσωπικό! Όμως, «άγαλμα» έμειναν και συνταγματάρχες που είχαν χρόνο διοίκησης και κρίθηκαν διατηρητέοι ή αποστρατεύθηκαν, καθώς και οι νέοι αξιωματικοί που μαθαίνουν από πρώτο χέρι τη διαφορά μεταξύ της εξιδανικευμένης θεωρίας και της πράξης. (ΖΝΡ)

Η «ΑΤΖΕΝΤΑ 2030» ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ
Για πρώτη φορά αντί να συνεγείρει ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» το Σκιώδες Συμβούλιο Σοφών (Σx3) συνέβη το ακριβώς αντίθετο. «Όπως είσαι έλα αμέσως, ΑΜΕΣΩΣ, στο γνωστό σημείο, έκτακτη μάζωξη», μου είπε στο τηλέφωνο ένας από τους Σοφούς, ο οποίος αν και συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Σx3, εν τούτοις ανθίσταται στο να το θεωρεί… θεσμικό όργανο. Οπότε πήγα τρέχοντας κυριολεκτικά, αλλά βοηθήθηκα να φθάσω εγκαίρως από την έλλειψη κίνησης. Φθάνοντας εξεπλάγην, καθώς υπήρχε απαρτία και μεγάλος εκνευρισμός. «Άκου αυτό», μου είπαν. «Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από τη νέα Διεύθυνση Μετεξέλιξης και Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ». «Από τη συνέντευξη Δένδια σε κυριακάτικη εφημερίδα, γιατί πάθατε αμόκ;», αποκρίθηκα. «Δηλαδή, μονοκοντυλιά διαγράφει τη διαδικασία του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ);», αναρωτήθηκε εκνευρισμένος ένας από το Σοφούς. «Απαξιώνει θεσμικά κείμενα όπως, η Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας (ΠΕΑ), η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ), η Στρατιωτική Αξιολόγηση Κατάστασης (ΣΑΚ), δηλαδή η απειλή, και η Γενική Σχεδίαση Άμυνας της Χώρας (ΓΕΣΑΧ)», συμπλήρωσε με την ίδια διάθεση ένας άλλος.

Περνώντας τις «εξετάσεις»
«Καταλαβαίνεις τη σοβαρότητα;», με ρώτησε ένας τρίτος. «Έχω εδώ και χρόνια κάνει το μάθημα μου. Πρόκειται για τα κείμενα βάσει των οποίων προσδιορίζονται οι ανάγκες και επιχειρησιακές ελλείψεις των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια μέσω ανάλυσης των πιθανών σεναρίων εκδήλωσης των απειλών, μετατρέπονται σε ολοκληρωμένες και βελτιστοποιημένες από πλευράς κόστους και δυνατοτήτων, προτάσεις απόκτησης νέων αμυντικών μέσων και διαμορφώνεται πρόταση επί της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων (ΜΔΔ)», είπα με μια ανάσα. Και αμέσως συμπλήρωσα μη τυχόν με επιτιμήσουν που δεν τα ανέφερα: «Επίσης πετάει από το παράθυρο το Σύστημα Αμυντικής Σχεδίασης, Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού (ΣΑΣΠΠ) και το Σύστημα Προμήθειας Αμυντικού Υλικού (ΣΠΑΥ)».

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου…
«Ακριβώς!», μου απάντησαν. «Και αντί του ΕΑΣ αναγορεύονται ως φορείς που καθορίζουν τις ανάγκες, η Διεύθυνση Μετεξέλιξης και Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με μία εποπτευόμενη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ιδιωτική εταιρία!», συμπλήρωσαν οργισμένοι. «Όλες οι προηγμένες χώρες παγκοσμίως έχουν διαδικασίες εθνικής αμυντικής σχεδίασης και καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να τη βελτιστοποιήσουν», εξήγησαν. «Ποια είναι η εκτίμηση σου; Γιατί το κάνει; Παντελής άγνοια των διαδικασιών; Σκόπιμη παράβλεψη τους για να μην υπάρχουν περιορισμοί και δεσμεύσεις; Μεταρρυθμιστικός οίστρος; Επικοινωνιακό αφήγημα; Καταλαβαίνει τους κινδύνους;», με ρώτησαν. «Ω Σοφοί, γιατί δεν ρωτάτε τον ίδιο;», αποκρίθηκα προκλητικά. «Ας συγκεντρωθείτε όλοι οι πρώην Αρχηγοί και οι υπόλοιποι εν αποστρατεία ανώτατοι αξιωματικοί, που τα σχολιάζετε ιδιωτικά και να διατυπώσετε σχόλια και απόψεις δημόσια», τους πρότεινα. «Γιατί αν εμφανιστείτε εκ των υστέρων, ως Επιμηθείς, τότε κατά την παλιά ελληνική ταινία ‘πολύ αργά για δάκρυα’,» κατέληξα.

Η σιωπή ως συνενοχή
Και για τους εκνευρίσω, κάπως χαιρέκακα, τους είπα: «Τόσα χρόνια σας λέω ότι προς όφελος της πατρίδας και των ενόπλων δυνάμεων είστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνετε δημόσια για ζητήματα που κρίνετε ότι απαιτείται. Αλλά εσείς… συνταξιοδοτικά αγοράζετε». Παραδόξως, οι Σοφοί, δεν «εξερράγησαν». «Λες να το σκέπτονται σοβαρά;» σκέφθηκα. «Λες να έβαλα βόμβα στον “ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ” με τις εξυπνάδες μου;». Καθώς οδηγούσα εκνευρισμένος που έχασα τον κυριακάτικο μεσημεριανό μου ύπνο, κατέληξα, ότι ακόμα κι αν κινητοποιηθούν, πάντα οι Σοφοί θα θέλουν συνεισφέρουν, διότι όσα γίνονται αποκλείεται να μην τους προκαλούν. Άρα καλά είμαστε! Εξάλλου, ήδη εμφανίστηκαν και τα πρώτα υποψήφια μέλη για την επέκταση του Σx3 (ΖΝΡ).

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top