GuidePedia

0


Του Σωτήρη Σιδέρη
Πολλές φορές, η διαφορά μεταξύ μιας επίσημης δήλωσης και μιας διαρροής είναι η διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψεύδους. Αυτή ακριβώς η διαφορά αποτυπώνεται στην στάση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στο θέμα της εισήγησης της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του Κοσόβου. Ο Γεραπετρίτης σιώπησε ταπεινωτικά επί ημέρες , παρά την κατακραυγή. Τελικά εμφανίστηκε μέσω διαρροών, προσπάθησε να δικαιολογήσει την Μπακογιάννη, αλλά γελοιοποιήθηκε.

Οι “διπλωματικές πηγές” μας ενημέρωσαν την Τρίτη 9 Απριλίου ότι η εισήγηση της Μπακογιάννη ήταν “ μια εσωτερική έκθεση και μια απλή γνώμη που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα”. Μια δήλωση που υποτιμά τη νοημοσύνη όσων στοιχειωδώς ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Η ουσία είναι ότι η έκθεση Μπακογιάννη , που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της βουλής, παραβιάζει την θέση της Ελλάδας για το Κόσοβο, διαταράσσει τις σχέσεις με την Σερβία και προκαλεί ερωτηματικά σε άλλες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, όπως την Κύπρο, την Ισπανία, την Ρουμανία. Ανάλογης φαιδρότητας ήταν οι διαρροές με ευθύνη του Γεραπετρίτη και για την αλλαγή κλίματος [στα Σκόπια] ενόψει των εκλογών, καθώς το εθνικιστικό VMRO-DPMNE αμφισβητεί την συμφωνία των Πρεσπών και επίκειται θύελλα.

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα

Σε λίγες εβδομάδες θα μπούμε στη δεύτερη φάση της υπόθεσης του Κοσόβου με βάση την έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη , που όπως αποκάλυψε το OMEGAPRESS.GR προκάλεσε και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ -Γερμανίας. Ο λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί απαίτησαν να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία Σερβίας -Κοσόβου που αφορά τις περιουσίες των Σέρβων και την Ένωση Σερβικών Δήμων στο Βόρειο Κόσοβο, ενώ οι Γερμανοί αδιαφόρησαν και διαμόρφωσαν την έκθεση Μπακογιάννη με βάση τις γερμανικές θέσεις. Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί τόσο στους Μονίμους Αντιπροσώπους , τους πρέσβεις δηλαδή όπου απαιτείται ομοφωνία και στην κοινοβουλευτική συνέλευση και στο συμβούλιο υπουργών όπου θα καταλήξει. Οπότε θα μάθουμε τι θα κάνει και τι θα ψηφίσει. Η Μπακογιάννη όμως έπρεπε ήδη να αμφισβητηθεί γιατί ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της βουλής όφειλε να διαβουλευθεί και με τα κόμματα και με το ΥΠΕΞ πριν συντάξει την έκθεση, πράγμα που δεν έκανε. [...]

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top