«Εξομάλυνση» στα ελληνο-τουρκικά, «κολεγιές» της κυβέρνησης και με το Αζερμπαϊτζάν
«Βήμα το βήμα θα πρέπει να προχωρήσει η ωρίμανση του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξουν τα νέα μεγάλα κεφάλαια του διαλόγου, που είναι η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», ανέφεραν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι οποίες χαρακτήρισαν ως «καλή και ειλικρινή τη σχέση» του Ελληνα και Τούρκου υπουργών Εξωτερικών, Γεραπετρίτη και Φιντάν. Κάτι που δείχνει ότι σιγά – σιγά η κυβέρνηση προχωρά σε «μασάζ» της κοινής γνώμης, προετοιμάζοντάς την για το «κυρίως μενού» του ελληνο-τουρκικού «διαλόγου». Λίγες ώρες μετά από αυτές τις διαρροές ήρθε η απειλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο!Σημείωναν, παράλληλα, ότι υπάρχει «αμοιβαία κατανόηση για να μην επανέλθουμε στο καθεστώς υπερέντασης» που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είπαν πως η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα, και η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει στο μέσον Μαΐου, αν και «απομένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία». Κατά εκτιμήσεις, θα πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Πάντως, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι δύο «δεν πρόκειται να υπογράψουν κάποιο νέο κείμενο, δεδομένου ότι η Διακήρυξη των Αθηνών έχει πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά, ενώ είναι υψηλού πολιτικού συμβολισμού και δεσμεύει τα δύο μέρη».
Όλα αυτά με την Τουρκία να απειλεί ξανά!
«Αποκατάσταση» με Αζερμπαϊτζάν
Την ίδια στιγμή που «εξομαλύνονται» -εκτός απροόπτου- οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις, εντύπωση προκαλεί ότι το ίδιο γίνεται και στις σχέσεις της Ελλάδας με το πλούσιο σε ενεργειακά κοιτάσματα, Αζερμπαϊτζάν. Χώρα που, εκτός της στήριξης της Τουρκίας -και σε στρατιωτικό επίπεδο- τυγχάνει της υπερθετικής στήριξης των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Κι’ αυτό παρ’ ότι ο προεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, όπως κάνει εδώ και χρόνια, έχει συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις της Αγκυρας ως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να υποστηρίζει ανοικτά το ψευδοκράτος των κατεχομένων εδαφών στην Κύπρο. Να σημειωθεί πως ο ίδιος είχε προσβάλλει τον Ελληνα πρέσβη που είχε στείλει στο Μπακού η Αθήνα, λίγο καιρό μετά την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση, το 2019.
Παρά ταύτα, προ μηνός, στις 13 Μαρτίου, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Επίσκεψη που έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ελληνο-τουρκικού Πολιτικού Διαλόγου στην Αγκυρα (11 Μαρτίου 2024). Η ίδια είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Σύμφωνα με ελληνικές υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη της Α. Παπαδοπούλου στο Μπακού «προφανώς ήταν εν γνώσει και με εντολή» του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Ως γνωστόν, πολλάκις στα ΜΜΕ έχουν αναφερθεί πληροφορίες περί τεταμένων σχέσεων των δύο. Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει εάν και η -προ μηνών- «αποστολή» της Α. Παπαδοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου φέρεται να ζήτησε από τον πατριάρχη, Βαρθολομαίο, την «καρατόμηση» του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ήταν και αυτή «εν γνώσει» του Γ. Γεραπετρίτη.
Μετέφερε μήνυμα Μητσοτάκη
Οπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 22 Μαρτίου 2024 η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και άλλοτε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, η οποία βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν για το «Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού» (Global Baku Forum), όπου στην τελετή έναρξής του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, παρέστη και η Α. Παπαδοπούλου, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ.Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε γραπτό μήνυμα, το οποίο ανέγνωσε η συμμετέχουσα στο Φόρουμ υφυπουργός Εξωτερικών, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου».
Να σημειωθεί πως το Φόρουμ γίνεται υπό την αιγίδα του Αλίεφ, ο οποίος είναι και το κεντρικό πρόσωπο της διοργάνωσης. Πάντως, στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στις 15 – 3 – 2024, σχετικά με τις «πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελληνίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του ομολόγου της στο Αζερμπαϊτζάν, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών», αναφερόταν:
«Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία των τακτικών επαφών για την ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Βασιζόμενοι στη σημαντική ενεργειακή τους συνεργασία, τα δύο μέρη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας και συγκεκριμένα στον τομέα των κατασκευών, των μεταφορών και της γεωργίας. Συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως ο Καύκασος, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος».
Αζερμπαϊτζάν – κατεχόμενα
Ελληνικές υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, πάντως, αναφερόμενες στο ταξίδι της Α. Παπαδοπούλου, υποστήριξαν ότι «με χώρες που έχουμε προβλήματα, όπως το Αζερμπαϊτζάν, ένας λόγος παραπάνω να συνομιλούμε μαζί τους και να τους μεταφέρουμε τις θέσεις μας».
Εξέφρασε ή όχι η Α.Παπαδοπούλου την δυσαρέσκεια (;) της Αθήνας για τις θέσεις του Μπακού έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, μικρή σημασία είχε, ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος.
Παρά το μήνυμα μήνυμα Μητσοτάκη που μετέφερε η Α.Παπαδοπούλου στο Global Baku Forum, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να διατηρεί ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας του με τα κατεχόμενα στην Κύπρο, ενώ εσχάτως, στην αρχή Απριλίου, εγκρίθηκε στη Βουλή του Αζερμπαϊτζάν η δημιουργία «ομάδας ομάδας φιλίας Αζερμπαϊτζάν – ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)».
«Τρία κράτη ένα έθνος»
Πρόσφατα, τέλος, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Yılmaz), ο οποίος επισκέφθηκε το ψευδοκράτος, μεταξύ άλλων δήλωσε γι’αυτό:
«Ο αιώνας της Τουρκίας είναι και ο αιώνας των Τουρκοκυπρίων, ο αιώνας της ΤΔΒΚ. Ελπίζω ότι θα χτίσουμε μαζί αυτόν τον αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της ΤΔΒΚ.
Η σύσταση ομάδας φιλίας για την Κύπρο στο Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν είναι πράγματι πολύ ευπρόσδεκτη. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Ιλχάμ Αλίεφ και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν. Λέμε τρία κράτη ένα έθνος. Εύχομαι αυτή η απόφαση που ελήφθη ως αντανάκλαση αυτής της κατανόησης να είναι ευοίωνη».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου