GuidePedia

0

Νίκος Μελέτης
Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην προαναγγελία ίδρυσης θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα σπεύδει να επαναφέρει επισήμως θέμα «γκρίζων ζωνών» ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, στα μέσα Μαΐου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στις εξαγγελίες του υπουργού περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας-Αλιείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference» που οργανώνει η χώρα μας, για ίδρυση των δυο θαλάσσιων πάρκων, ήταν έντονη και μάλιστα εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει ότι η Τουρκία φυσικά δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό την αναθεωρητική διεκδικητική ατζέντα εναντίον της Ελλάδας αλλά και ερμηνεύει αυθαίρετα τη Διακήρυξη των Αθηνών θεωρώντας ότι η δέσμευση για αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει και την...άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της!

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του απορρίπτει του τουρκικούς ισχυρισμούς και δηλώνει ότι η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αναφέρει συγκεκριμένα : «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Σκυλακάκης πάντως στη συνέντευξη τύπου είχε περιγράψει το θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου λέγοντας ότι θα εκτείνεται από τη θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους με στόχο τη δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά και επεσήμανε ότι τα όρια των δυο νέων θαλασσίων πάρκων θα καθοριστούν μετά από ειδική επιστημονική μελέτη στο τέλος του 2024 και ο καθορισμός αυτός δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους.

Η Τουρκία στην ανακοίνωση της, επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» μιλώντας για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και συγχρόνως προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η χώρα μας χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» και συστήνει στην Ε.Ε. «να μην γίνει εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα».

Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει μάλιστα έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε ζητήματα περιβάλλοντος, ζητώντας ουσιαστικά συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία ερμηνεύει κατά το δοκούν και τη Διακήρυξη των Αθηνών και όχι μόνο επιμένει στις θέσεις της με τις οποίες αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά θεωρεί ότι η ηρεμία στο Αιγαίο έχει ως προϋπόθεση την ….εγκατάλειψη από την Ελλάδα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και διεθνών αρμοδιοτήτων της.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top